Paikallisuutiset

Yhä useampi taittaa työmatkan työsuhdepyörällä

Työnantajien mahdollistama verovapaa pyöräetu on ratkaisevasti lisännyt työmatkapyöräilyä.

Työsuhdepyörällä voi ajaa sekä työmatkoilla että vapaa-ajalla. Kuva: Karoliina Marttala

Kemi-Tornio -alueella on innostuttu kulkemaan työmatka auton sijaan polkupyörällä ja moni hyödyntää kulkupelin hankinnassa pyöräetua. Pyöräetua tarjoavan GoByBike-yrityksen tekemän tutkimuksen mukaan Kemi-Tornion alueella työsuhdepyöriä on myyty kuudenneksi eniten asukaslukuun suhteutettuna Suomessa. Esimerkiksi Helsingin seutu on kyseisessä tilastossa vasta sijalla 14.

GoByBiken perustajan Heikki Tiittasen mukaan Kemi-Tornion alueen sijoitus selittynee alueella sijaitsevien teollisuusalojen yritysten määrällä. Tiittanen kertoo, että nimenomaan teollisuuden alalla pyöräetu on otettu vastaan tehokkaasti.

– Teollisuuden työpaikoilla työntekijät ovat usein fyysisesti läsnä ja pääsevät juttelemaan asiasta. Jaetut kokemukset toimivat kannustimena muille ja pyöräetu otetaan helpommin käyttöön, Tiittanen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Torniolaiselle Marko Saarelalle oli tärkeää, että pyörällä pääsee kulkemaan myös maastossa. Kuva: Heidi Keskimaunu

Torniolainen Marko Saarela työskentelee Outokummun terästehtaalla ja työmatkat taittuvat työsuhdepyörällä. Saarela kertoo pyöräedun olleen ratkaiseva tekijä polkupyöräilyyn siirtymisessä.

– Ilman pyöräetua ei olisi ollut varaa lähteä hankkimaan laadukasta sähköpyörää. Kohtuullisella hinnalla oli iso merkitys, Saarela sanoo.

Myös työyhteisön innostus herätti kiinnostuksen työsuhdepyöräilyyn.

– En ollut ensimmäisten joukossa, mutta muiden positiiviset kokemukset toimivat hyvänä mainoksena. Henkilökohtaiset syyt olivat kuitenkin lopulta, mikä sai tarttumaan pyöräetuun. Töihin pyöräily on ollut käytännöllinen tapa huolehtia kunnosta, Saarela toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saarela kokee, että verovapaa pyöräetu on toimiva järjestelmä. Hän pohtii, että tietoisuuden lisääminen voisi saada yhä useammat kulkemaan töihin pyörällä. Toistaiseksi pyöräily ei ole täysin korvannut autolla kulkemista ja ainakin talveksi pyörä vaihtuu takaisin autoiluun.

– Pyöräilyyn uppoaa enemmän aikaa ja jos töistä pitää ehtiä ajoissa kotiin lapsia hoitamaan, on oma auto tai kimppakyyti parempi vaihtoehto. Kohtalaisen pitkä matka usein kehnoissa tieolosuhteissa ei oikein tue pyöräilyä, Saarela tuumaa.

Työnantajalle vähäinen vaiva

Kemi-Tornion alueella työsuhdepyöriä ovat hankkineet erityisen ahkerasti myös muun muassa Keminmaassa pääkonttoriaan pitävän Pohjaset Oy:n työntekijät. Toimitusjohtaja Janne Pohjanen on positiivisesti yllättynyt firmansa korkeasta 25 prosentin pyöräedun käyttöönottoprosentista.

– Onhan noita sopimuksia edessä vilissyt, mutta en arvannut, että aivan noin moni on etua hyödyntänyt. Tämä lähti työntekijöistä, kehitysehdotus esitettiin ja totesimme vain, että miksipä ei. Henkilökunnan hyvinvointi on yksi yrityksemme perusarvoista, Pohjanen toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Logistiikkafirman vihreä siirtymä ei ole ollut isoille autoille vielä kovin käytännöllistä, mutta Pohjanen ajattelee, että pyöräetu toimii osaltaan hyvänä askeleena sitä kohti. Toimitusjohtaja on hankkinut itsekin pyörän.

– Koetan aina toimia esimerkkinä, joten hyödynsin pyöräetua ensimmäisten joukossa. Tosin pyöräni sain vasta toukokuussa, mutta on sen mittariin kertynyt jo yli 800 kilometriä. Pitää toki mainita, että puolet siitä on poikani ajamaa, naurahtaa Pohjanen.

Pohjasen mukaan pyöräedun käyttöönotto ei ole vaatinut yritykseltä suuria panostuksia.

– Se on suurin piirtein 15 euroa kuukaudessa per työntekijä. Isompi vaiva on ollut rakentaa pelisäännöt pyöräedun käytön ympärille, jotta väärinymmärryksiltä vältyttäisiin. Ettei esimerkiksi työntekijä, joka irtisanoutuu, huomaamattaan joudu maksamaan pyörää lähtiessään, Pohjanen kertoo.

Kauppakadulla Torniossa muutostyöt uudeksi pyöräkaduksi ovat parhaillaan käynnissä. Kuva: Heidi Keskimaunu

Pyörien määrä ylittämässä työsuhdeautot

Tiittasen mukaan yhä useammassa kaupungissa edistetään pyöräilyn mahdollisuuksia panostamalla infraan. Esimerkiksi Torniossa rakennetaan parhaillaan pyöräkatua. Osa Kauppakadusta muutetaan pyöräkaduksi, jolloin katua käyttävien autoilijoiden on sopeutettava vauhtinsa pyöräilynopeuteen ja annettava pyöräilijöille esteetön kulku. Pyöräkadun on tarkoitus valmistua syksyn aikana.

Tiittanen uumoilee, että vuoden loppuun mennessä työsuhdepyörien määrä ylittää työsuhdeautojen määrän Suomessa.

– Pyöräetu on ollut työntekijöille helppo tapa panostaa sähköpyöriin, jotka ovat aiemmin olleet monien ulottumattomissa hintansa takia. Nyt tavallisilla suomalaisilla on mahdollisuus saada pyörä, jolla voi korvata esimerkiksi lyhyet automatkat, Tiittanen sanoo.

Tästä on kyse

Polkupyöräetu

Pyöräetu on työntekijälle verovapaata 1200 euroon saakka.

Työnantaja voi tarjota etua joko leasing-sopimuksella tai ostamalla pyörän omaksi ja tarjoamalla sen työntekijän käyttöön.

Työsuhdepyöristä 70 prosenttia on sähköpyöriä.

Työsuhdepyörien keskimääräinen hankintahinta on 3 245 euroa.

Lähde: Pyöräliitto & GoByBike