Venelainan kilpailuttaminen: Näin vertailet ja löydät parhaat ehdot

Suomalaiset rakastavat saunomista sekä mökkeilyä ja monille ulkomaalaisille turisteille maastamme jääkin juuri nämä asiat mieleen. Mökkielämään liittyy usein veneily ja monen mökin rannasta löytyykin oma soutuvene. Toisaalta monille rannikolla asuville suomalaisille purjeveneily on kesän kohokohtia.

Veneet voivat olla yllättävänkin suuri kuluerä, varsinkin jos haluaa laatua. Monen pitääkin ottaa venelaina pystyäkseen hankkimaan kaikkia tarpeitansa vastaavan aluksen. Ennen venelainan ottamista on viisasta kilpailuttaa lainantarjoajat, jotta ei päädy hankkimaan turhan korkeakorkoista lainaa.

Veneiden hinnat

Ennen venelainan hakemista on syytä selvittää tarpeitansa vastaavan veneen hinta. Veneen hinta vaihtelee suuresti riippuen venetyypistä, koosta, merkistä, iästä ja varustelutasosta. Karkeasti veneet voidaan jakaa soutuveneisiin, moottoriveneisiin, purjeveneisiin sekä jahteihin ja huvialuksiin.

Soutuveneet ovat tyypillisesti edullisimpia, ja uusina niiden hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta eurosta pariin tuhanteen euroon. Heikkoon kuntoon päässeitä soutuveneitä voi saada ilmaiseksikin, kunhan käy hakemassa veneen pois omistajaltaan.

Moottoriveneet ovat kätevä kulkupeli silloin, kun matkat ovat liian pitkiä soutamiseen. Usein esimerkiksi kalastajat ja mökkimatkalaiset kulkevat moottoriveneellä. Uusien moottoriveneiden hinnat alkavat muutamasta tuhannesta eurosta, ja suuremmat ja ylellisemmät mallit voivat maksaa kymmeniä tai jopa satoja tuhansia euroja.

Purjeveneiden hinnat vaihtelevat huomattavasti riippuen niiden merkistä, koosta ja varustelutasosta. Aiva pienimmät purjeveneet voivat maksaa muutamia tuhansia euroja, kun taas suuremmat ja varustellummat mallit voivat maksaa satoja tuhansia tai jopa miljoonia euroja. Ohi lipuvan purjeveneen hintaa voikin olla ummikon vaikea arvioida.

Jahdit ja huvialukset ovat tyypillisesti vielä purjeveneitäkin kalliimpia. Niiden hinnat alkavat usein miljoonista euroista, mutta kalliimmat voivat maksaa kymmeniä tai satoja miljoonia euroja.

Veneen hinnan lisäksi veneilijän on hyvä varautua myös käyttö- ja huoltokustannuksiin. Veneelle pitää esimerkiksi järjestää rantapaikka ja hankkia vakuutus. Lisäksi pitää maksaa polttoaineesta sekä huolloista ja korjauksista. Talvisin veneelle pitää olla säilytyspaikka. Sopivaa venelainaa pohtiessa on siis hyvä ottaa huomioon myös muut aiheutuvat kulut.

Venelainojen kilpailutus yhdellä lainahakemuksella

Kun venelainan suuruusluokka on hahmottunut, kannattaa lainat vielä kilpailuttaa mahdollisimman matalakorkoisen lainan löytymiseksi. Eri yhtiöiden lainatarjouksia voi vertailla keskenään esimerkiksi vierailemalla näiden yhtiöiden kotisivuilla ja täyttämällä niiden lainahakemuksia. Tällainen voi olla kuitenkin hidasta, sillä lainantarjoajia paljon.

Venelainat on kuitenkin mahdollista kilpailuttaa maksutta myös käyttämällä siihen erikoistunutta ulkopuolista palvelua. Vippi.org on ilmainen palvelu, jossa venelainasta haaveileva voi kilpailuttaa rahoitusyhtiöt maksutta. Palvelussa tarvitsee täyttää vain yksi lainahakemus, jonka jälkeen se hakee asiakkaan tietoihin perustuen mahdollisimman edullisia lainatarjouksia markkinoilta.

Vippi.org auttaakin venelainasta kiinnostunutta löytämään mahdollisimman pienikuluisen lainan sekä säästämään hänen aikaansa. Lainatarjouksia voi saada sähköpostiinsa jo muutaman minuutin päästä lainahakemuksen lähettämisestä, mikäli täyttää lainanantajien asettamat kriteerit lainanhakijalle. Kuten muitakin lainoja hakiessa, myös venelainaa hakiessa on oltava puhtaat luottotiedot sekä edes jonkinlaisia säännöllisiä ansio- tai eläketuloja.

Kilpailuta venelaina osoitteessa: https://www.vippi.org/venelaina/

Venelainan korko ja muut ehdot

Venelainaa ottaessa hankittava vene toimii usein lainan vakuutena. Vippi.orgista on kuitenkin mahdollista saada lainaa myös ilman vakuuksia. Tällöin lainanottaminen on hieman riskittömämpää ja vippi on mahdollista saada nopeammin. Vakuuden lisäksi lainaa ottaessa on hyvä kiinnittää huomiota siihen, paljonko lainan lyhennysten yhteydessä on maksettava korkoa.

Kuten kaikissa lainoissa, myös venelainoissa on korko, joka lisätään lainan pääomaan. Korkoprosentti voi vaihdella riippuen useista tekijöistä, kuten laina-ajasta, lainan määrästä, korkojen yleisestä tasosta ja lainanottajan taloudellisesta tilanteesta.

Myös venelainojen takaisinmaksuajat voivat vaihdella, mutta ne ovat yleensä pidempiä kuin esimerkiksi kulutusluotoissa. Vippi.orgissa asiakas voi itse valita itselleen sopivan laina-ajan 1 vuoden ja 15 vuoden väliltä. Usein lainan kokonaiskustannukset kasvavat koron vuoksi suuremmiksi, mikäli laina-aika on pitkä. Kannattaa siis valita riittävän lyhyt laina-aika, jonka kuukausierä on kuitenkin niin pieni, että siitä on helppo kuukausittain selviytyä.

Kuten muissakin lainoissa, myös venelainoissa voi olla muitakin kuluja kuin korko. Suomessa lainaan kuuluu usein avausmaksu ja tilinhoitopalkkio. Avausmaksu maksetaan lainanoton yhteydessä ja tilinhoitomaksua maksetaan kuukausittain koko laina-ajan. Tilinhoitomaksu on kuitenkin usein varsin maltillinen.

Kilpailuttamalla isoja säästöjä

Kuluttaja voi säästää satoja tai jopa tuhansia euroja kilpailuttaessaan venelainojen tarjoajat. Kuten yllä kerrottiin, kilpailuttaminen on nykyisin paitsi maksutonta myös hyvin helppoa ja nopeaa. Vippi.orgissa lainahakemuksen lähettäminen ei myöskään sido asiakasta mihinkään. Palvelussa voikin kilpailuttaa venelainat, vaikkei olisi vielä aivan varma siitä, tuleeko lainaa ottamaan ja tarvitsemaan.