Kulttuuri

Väyläfestivaali tuo monitaiteista kulttuuria Tornionlaaksoon

Festivaalin tapahtumakuntia on tänä vuonna yhteensä seitsemän.

Tässä kuvassa festivaaleilla ollaan menossa kolmen valtakunnan rajapyykille. kuva on vuodelta 2018.

Tornionlaakson monitaiteinen kulttuuritapahtuma Väyläfestivaali järjestetään tänä kesänä seitsemän kunnan alueella.

Torniossa käynnistyvän ja Kiirunan sekä Kilpisjärven erämaahan ulottuvan festivaalin ohjelmassa on musiikin eri genrejä sekä luontoon sijoitettava runonäyttely. Muita ta-pahtumapaikkakuntia ovat Ylitornio, Övertorneå, Kolari, Muonio ja Enontekiö.

Tänä vuonna uutta ovat kuukauden mittaiset taiteilijaresidenssit kolmelle taitelijalle. Residenssitaiteilijat tuovat festivaalin ohjelmaan kirjallisuutta, ryijytaidetta sekä nukketeatteritaidetta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väyläfestivaalin taiteellisen työryhmän johtaja Paavali Jumppasen mukaan festivaaliviikkoa pidemmät taitelijaresidenssit Tornionlaakson ympäristössä ovat olleet jo useamman vuoden haaveissa.

– Residenssit tuovat kolme tunnustettua taiteilijaa pohjoisen luonnon keskelle kuukauden ajaksi. He myös vetävät taideharrastajille suunnattuja työpajoja, joiden myötä voimme omalta osaltamme olla rikastuttamassa taiteen harjoittamista pohjoisessa, Jumppanen toteaa tiedotteessa.

Aloitus Aineen taidemuseolla

Festivaalin ohjelma liikuttaa kansainvälisesti arvostettuja taiteilijoita ja yleisöä rajajoen yli. Uutena avauksena on festivaalin aloitus uudistuneessa Aineen taidemuseossa Torniossa.

Jumppanen kertoo, että festivaali jalkautui koronavuosina kirjaimellisesti Tornionlaakson luontoon, mistä on kummunnut valtavasti ideoita luontoon sijoitettavasta taiteesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tänä vuonna niistä yksi vie Nils-Aslak Valkeapään runoutta ja sen innoittamaa musiikkia Kiirunan ja Kilpisjärven karunkauniisiin maisemiin.

Festivaalilla esiintyy muun muassa kirjailija Petra Rautiainen, pianisti Folke Gräsbeck, urkurit Markus Wargh, Katrin Meriloo ja Paavali Jumppanen sekä saksofonisti Carl-Henrik Fernandi, kansanmusiikkiyhtye Freija, viulisti Anna-Liisa Bezrodny, ja sellisti Jan-Erik Gustafsson.

Väyläfestivaaleilla on yhteensä seitsemän eri tapahtumapaikkaa. Kuva: Väyläfestivaali

Työpajoja taideharrastajille

Väyläfestivaalin kolme taiteilijaresidenssiä järjestetään Kolarissa, Muoniossa ja Enontekiöllä. Residenssitaiteilijat esiintyvät festivaalilla, lisäksi he ohjaavat alueen taideharrastajille suunnatut työpajat.

Taiteilijat valittiin keväällä 2023 avoimen haun kautta. Kesän residenssitaiteilijoita ovat kirjailija Petra Rautiainen, nukketeatteritaiteilija Jose Salo sekä ryijytaiteilija Melissa Sammalvaara.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Väyläfestivaali järjestetään tänä vuonna Suomen ja Ruotsin puolella 28.6.–9.7. Fstivaalia on järjestetty vuodesta 2017. Tapahtuma on rantautunut kymmeneen Tornionlaakson kuntaan ja yli 30 eri tapahtumapaikalle.

Vuonna 2021 festivaalille myönnettiin Rajaseutu ry:n jakama Rajaseututunnus sen tekemästä arvokkaasta valtakuntien ja taiteiden rajat ylittävästä taidetyöstä.

Lisätietoa tapahtumasta ja ohjelmasta osoitteesta : www.vaylafestival.com