Mielipiteet

Vastauksia kysymyksiin

“Enemmän kuin ehdokkaan mielipiteitä ja ajatuksia pidän parempana tarkastella eri puolueiden vaaliohjelmia”, kirjoittaa Matti Alatalo kolumnissaan.

Nyt on oikea aika kirjoittaa jo kohta pidettävistä eduskuntavaaleista, Lapista valitaan nyt pidettävissä vaaleissa vain 6 kansanedustajaa hoitamaan asioitamme tulevana vaalikautena. Määrä ei ole suuri, vain 3 % edustajien määrästä tulee lapista. Siksi onkin tärkeä saada paikalle parhaat voimamme. Nyt lukijalla voi olla ajatus että tyrkytän eduskuntaan omaa ehdokastani, sitä en tee.

Meri-Lappi elää ja kehittyy erityisesti teollisuudesta mutta Lapille on tärkeää myös maa- ja metsätalous, matkailu, poronhoito, muuta palvelusektoria unohtamatta. En usko, että näitä kaikkia handlaavaa tulevaa lainsäätäjää edes löytyy listoilta.

Matti Alatalo muistuttaa kolumnissaan, että Meri-Lappi elää erityisesti teollisuudesta mutta koko Lapille on tärkeää myös maa- ja metsätalous, matkailu, poronhoito, muuta palvelusektoria unohtamatta.

Enemmän kuin ehdokkaan mielipiteitä ja ajatuksia pidän parempana tarkastella eri puolueiden vaaliohjelmia, niiden perusteellahan uuden hallituksen ohjelma ja koostumus sitten rakentuu, jos siinä vaiheessa kun tulos on saatu ja valtaan pyritään, asia on muistissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eri puolueiden ohjelmista vastauksia kysymyksiin jotka hyödyttäisivät erityisesti Lappia, en helposti löytänyt. Sen sijaan kansalaisilta kyselty leikkauslista hirvitti. Yritystukien karsiminen on ainoa julkisen talouden sopeutuskeino, jota enemmistö suomalaisista kannattaa. Asia ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiö Kaksin tuoreesta kyselytutkimuksesta. Yritystukien karsimisen hyväksyi kyselyssä sopeutuskeinoksi kolme viidesosaa vastaajista. Kaikkia muita ehdotettuja sopeutuskeinoja enemmistö vastusti.

On vaikeaa löytää kasvuyritystä tukikelpoisilta aloilta, joilla ei olisi kasvun taustalla eri tukimuodoista saatua rahoitusta. Niitäkö leikkaamalla pidetään Lappi asuttuna ja toimeliaana ? Ei pidetä, sillä kehittämiseen myös tukena saatu euro tulee lähes aina moninkertaisena takaisin, niillä tuloilla valtiolla on varaa ylläpitää länsimaista elintasoamme ja laadukkaita sosiaali- ja terveys sekä koulutus ym. julkisia palveluita.

Kirjoittaja on Tervolan kunnan elinkeinokoordinaattori