Kulttuuri

Vanhojen kuvien keruukampanjassa etsitään kuvia pohjoisen tietoliikenteestä

Myös kuviin liittyvä tiedot ja tarinat kiinnostavat. Milloin, missä ja miksi kuva on otettu? Keitä tai mitä kuvassa näkyy?

“Tolppa-apina” eli kasvavasta kuusesta on tehty puhelinpylväs, johon kiinnitetään lankoja. Kuva: Mikko Veijalainen, 1942, Sotamuseo

Onko sinulla vanhoja kuvia lennätin- ja puhelinlinjoista, puhelinkeskuksista, lennätin- ja puhelinlaitteista niiden arkikäytössä tai lennätin- ja puhelinlinjoihin liittyvistä rakennuksista, niiden rakentamisesta tai purkamisesta? Tai onko tärkeitä muistoja taltioivien valokuviesi taustaksi tullut tarkoituksella tai vahingossa puhelinpylväs tai kännykkämasto?

Tällaisia kyselee tiedotteessaan Lapin Arktinen keskus, joka kerää Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa vanhoja valokuvia Pohjois-Suomesta. Tietoliikenneinfrastruktuuri, aika, yhteisö ja arktinen ympäristö -hankkeessa tutkitaan, miten tietoliikenneinfrastruktuurin kehitys vaikuttaa harvaan asuttujen alueiden yhteisöihin ja ihmisten arkeen.

– Lisäksi meitä kiiinnostaa tietää, miten ympäröivä luonto ja olosuhteet, kuten lumi ja kylmyys, ovat vaikuttaneet tietoliikenneinfrastruktuuriin ja sen rakentamiseen, sekä minkälaisen jäljen tietoliikenneyhteydet ovat jättäneet ympäristöön ja maisemaan, Leena Rantamaula Lapin yliopiston Arktisesta keskuksesta kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös kuviin liittyvä tiedot ja tarinat kiinnostavat

Kuvien keruukampanja kestää syyskuun loppuun saakka. Digitaalisessa muodossa olevat kuvat voi lähettää osoitteeseen tiedekeskus@ulapland.fi ja paperiset kuvat osoitteeseen Tiedekeskusnäyttely/Kuvakampanja, Arktinen keskus, Lapin yliopisto, PL 122, 96101 Rovaniemi.

– Varsinaisten kuvien lisäksi olemme kiinnostunteita kaikista kuviin liittyvistä tiedoista ja tarinoista. Milloin, missä ja miksi kuva on otettu? Keitä tai mitä kuvassa näkyy? Miltä kuvanottopaikalla näyttää tänä päivänä? Kaikki kuvaan liittyvät tiedot voi lähettää yhdessä kuvien kanssa. Kuvien mukana voi lähettää myös palautusosoitteen ja yhteystiedot, Rantamalaula sanoo.

Kerätyt kuvat palautetaan omistajilleen postitse, mutta lisätään digitaalisessa muodossa tiedekeskusnäyttelyn kokoelmaan. Tarvittaessa kokoelmaan lisättyjä digitaalisia kuvia muokataan kuvanlaadun parantamiseksi.

Kerättäviä kuvia voidaan hyödyntää hankkeen lopussa järjestettävässä näyttelyssä, hankkeen kotisivuilla ja toteutettavissa julkaisuissa kuvituksena tai aineistoina. Valokuvan tekijänoikeudenhaltija maintaan kuvan yhteydessä. Kuvista ei makseta erillistä palkkiota.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapin yliopiston Arktinen keskus on Suomen johtava arktisen tutkimuksen ja tiedon keskus Arktikumissa Rovaniemellä.