Ajankohtaista

Uutta rengasta alle - käytettynä tai suoraan tehtaalta

Auton hankinnassa ei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä.

Autoa hankkiessa kannattaa ensimmäisenä miettiä, mikä on auton käyttötarkoitus ja miten paljon sillä tulee ajettua. Kuva: Marianna Karipohja

Auton hankinta on usein sekä kallista, että tarkkuutta vaativaa puuhaa. Etenkin, jos ei ole perehtynyt auton toimintaan ja siihen, mitä asioita autoa ostaessa tulee ottaa huomioon. Tornion Torpissa sijaitsevan JSL Autohuolto Oy:n hallituksen jäsen Jani Svenn kuvaa etenkin käytetyn auton hankintaa prosessina, jossa tulee ottaa monta asiaa huomioon.

– Ensimmäiseksi tarkistaisin auton yleiskunnon eli sen, miltä auto näyttää. Onko pellit suorassa, renkaat kuluneet tasaisesti ja tuulilasi ehjä. Jos pellit eivät ole kohdillaan, autoa on todennäköisesti kolaroitu. Svenn avaa.

Svennin mukaan hyvä käytetty auto on sellainen, jolla on huoltokirja. Huoltokirjasta tulee ilmi faktatietoa auton historiasta ja siitä, onko autosta pidetty huolta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos autolla ei ole huoltokirjaa, tulisi hälytyskellojen soida. Auto on todennäköisesti ollut paremmalla pidolla, jos sillä on huoltohistoriaa, Svenn kertoo.

Huoltokirjan ohella auton sisätiloista näkee, onko autosta pidetty huolta. Kuva: Marianna Karipohja

Perävalotakuu ei ole ostajan puolella

Ulkoisen olemuksen lisäksi tärkeitä tarkistettavia asioita ovat ajetut kilometrit sekä öljyjen ja suodattimien säännöllinen vaihto. Koeajon yhteydessä olisi hyvä kokeilla, kiihtyykö auto normaalisti, koliseeko se ja palaako mikään merkkivalo. Nämä ovat tärkeitä elementtejä etenkin käytetyn auton hankinnassa, sillä yksityiseltä myyjältä ostettaessa on Svennin mukaan niin sanottu perävalotakuu. Tämä tarkoittaa sitä, ettei kuluttajasuojalaki auta ostajaa, mikäli autossa ilmenesikin jokin vika.

Kun ostaa auton autoliikkeestä, kuluttajalla on yleensä kahden viikon kaupan peruutusoikeus, minä aikana auton saa palauttaa liikkeeseen. Yksityiseltä myyjältä ostettaessa kaupan peruutussoikeutta ei ole, minkä vuoksi auton huolto- ja omistushistorian selvittäminen korostuu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Auton tiedot voi tarkistaa rekisterinumerolla maksutta Traficomin nettisivuilta, ja kahden euron lisämaksulla autosta saa kaikki tiedot entisine omistajineen ja rahoituksineen. Näin voi välttyä mahdollisilta lisäveroilta, mikäli auton entinen omistaja olisi jättänyt autoveron maksamatta. Autokaupan yhteydessä myös verotus siirtyy uudelle omistajalle, eikä autolla ole lupa ajaa, mikäli autoveroa ei ole maksettu.

Mitä kalliimpi auto, sitä isommat kustannukset

Jani Svennin mukaan auton huoltokustannukset ovat 300-500 euroa vuodessa, mikäli autoon ei tule mitään ylimääräistä vikaa, ja sillä ajetaan kohtuullisesti vuositasolla. Riippuu valmistajasta ja merkistä, minkä hintaisia kuluvat osat ovat, ja kuinka paljon autolla on ajettu. Luonnollisesti kalliimmat autot ovat myös kalliimpia ylläpitää.

– Esimerkiksi Alfa Romeo on sellainen merkki, jonka varaosia ei löydy valmiina hyllystä, vaan ne tulee tilata Italiasta. Jos ei ole niin sanotusti kansan auto, ja varaosat tulet tilata merkkiliikkeestä, ne maksavat silloin messinkiä, Svenn selventää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Auton merkki vaikuttaa olennaisesti myös huoltokustannuksiin. Harvinaisempien merkkien varaosat ja huollot ovat tyyriimpiä kuin yleisimpien autojen. Kuva: Marianna Karipohja

Torniossa JSL Autohuollossa auton huolto kulkee tuntihinnalla riippumatta siitä, onko kyseessä perushuolto vai vian korjaus. Vuosihuolto kustantaa 250 euroa, ja joidenkin saksalaisten merkkien, kuten Audin, huolto 450 euroa. Merkin ja mallin lisäksi ylläpitokustannuksiin vaikuttaa paljon se, tarvitseeko auton öljyjä vaihtaa kolmen vai kahdeksan litran kohdalla.

Yleisimpiä tyyppivikoja autoissa on mittaristoon syttyvä vikavalo, jonka aluperä on autohuollossa mahdollista selvittää. Muita tavallisimpia vikoja ovat autosta kuuluva outo ääni ja merkkivalon syttyminen, vaikka auton itsessään pitäisi olla kunnossa.

– On iso ero kustannuksissa, omistaako Audi A8:n vai Toyota Yariksen, joka on yleisempi, ja siten edullisempi ylläpitää, kun varaosia löytyy aina hyllystä, Svenn vertaa.

JSL Autohuolto huoltaa ja korjaa autoja Tornion Torpissa. Katsastuksesta huolehtii naapurissa toimiva A-katsastus, sillä autoa ei saa huoltaa ja katsastaa samassa tilassa. Kuva: Marianna Karipohja

Pohdi, vertaa ja katsasta

Uutta autoa hankkiessa Svenn suosittelee ostajaa punnitsemaan, mikä on auton käyttötarkoitus. Käytettyä autoa hankkiessa on lisäksi tärkeää huomioida, miten paljon sillä on ajettu.

– Yleensä autosta näkee aika hyvin päällepäin, onko siitä pidetty huolta vai ei, Svenn täsmentää.

Käytettyjen autojen hintoja kannattaa vertailla ennen auton ostamista Nettiauton ja Autotallin sivuilla, joista saa hieman käsitystä siitä, mitä muut pyytävät saman merkin malleista. Samalla näkee, minkä verran muut ovat ajaneet, ja onko auto yksityisen myyjän vai autoliikkeen myymä. Nettisivuilla myös hinnan tinkiminen on mahdollista. Mikäli haluaa ostaa auton uutena, uusia autoja myyviä autoliikkeitä löytyy esimerkiksi Kemistä ja Keminmaalta.

Suomessa myydään enemmän käytettyjä kuin uusia autoja. Meri-Lapissa käytettyjä autoja myy esimerkiksi Perä-Pohjolan Auto Oy. Kuva: Marianna Karipohja

Ensimmäisen auton ostajalle Svenn antaa ytimekkäät ohjeet:

– Tarkista, että auton yleisilme on siisti ja sillä on huoltokirja. Ota kaikki irti koeajosta ja katso, kiihtyykö auto normaalisti. Jos autoa ei ole katsastettu, sano myyjälle, että katsastaa auton, niin tehdään kaupat.

Vinkit ensimmäisen auton ostajalle

Tarkista ainakin nämä

– Yleisilme ulkoa

– Yleisilme sisältä

– Kiihtyykö auto normaalisti: ei nyi, pidä outoa ääntä ja vikavalot eivät pala?

– Onko autolla hyvä ajaa?

– Missä kunnossa renkaat ovat? Ovatko ne tasaisesti vai epätasaisesti kuluneet?

– Milloin auto on katsastettu?

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä