Urheilu

Trendilaji padelin suosio jatkaa kasvuaan – Uutta hallia rakennetaan Kemiin

Kemin ensimmäinen padel-halli valmistuu rakennuttajan mukaan elo-syyskuun vaihteessa.

Padelin suosio on kasvanut Suomessa erityisesti 2020-luvun alkuvuosina.
Padelin suosio on kasvanut Suomessa erityisesti 2020-luvun alkuvuosina.

Kemiin rakennetaan hallia, jossa voi pian pelata tenniksen sisarlajina tunnettua padelia. Laji rantautui Suomeen 2000-luvun alkuvuosina, mutta räjähdysmäiseen kasvuun sen suosio lähti Suomen Padelliiton mukaan 2020-luvun alussa, jolloin padel-kenttien lukumäärä liki kolminkertaistui vuodessa.

Laji on suosittu myös Meri-Lapissa, jossa padelia on aiemmin voinut pelata muun muassa Torniossa ja Haaparannalla. Padel Kemi Oy:n yrittäjäJukka Hanhelan mukaan padelmailat heiluvat pian myös Kemissä, kun uusi halli valmistuu kaupunkiin alkusyksystä.

–Rakentaminen on edennyt hyvin ja hallin on tarkoitus valmistua elo-syyskuun vaihteessa. Halliin on tulossa kaksi sisäkenttää, naisten ja miesten pukuhuoneet sekä yläkertaan sellainen tilaussauna, Hanhela kuvaa tulevaa pelihallia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lisäksi monikäyttöiseen halliin on tulossa oleskelutila sekä kauppa, josta voi ostaa muun muassa lajiin liittyviä tarvikkeita.

UUSI HALLI on Hanhelan mukaan saanut Kemissä innokkaan vastaanoton.

–On tullut positiivisena yllätyksenä, kuinka paljon hallia on kysytty ja odotettukin, Hanhela toteaa.

Padelin suosion takana on lajitoimijan mukaan sen rento ja sosiaalinen luonne, joka sopii melkeinpä kaikille. Padelia voi pelata sekä kevyenä harrastuksena että tavoitteellisempana kilpalajina.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

–Olen verrannut padelia frisbeegolfiin. Pelissä on samoja elementtejä, ja se on hyvin matalan kynnyksen laji, joka soveltuu kaikille iästä ja sukupuolesta huolimatta. Toinen yhdistävä tekijä on sosiaalisuus, sillä padelia pelataan nelinpelinä pienessä lasikopissa.

Hanhelan yllätykseksi myös kokemattomat pelaajat ovat ilmaisseet odottavansa innolla uuden hallin valmistumista.

–Ihan valtavasti on myös niitä, jotka eivät ole testanneet mutta ovat innoissaan lähdössä kokeilemaan, Hanhela iloitsee.

MEKSIKOSTA MAAILMALLE rantautunut laji on pitkään nauttinut laajaa suosiota esimerkiksi Etelä-Amerikassa, Espanjassa ja Keski-Euroopassa. Suomen ensimmäinen padel-halli rakennettiin Helsingin Hietaniemen rantaan vuonna 2003.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hanhelan oma kiinnostus hallien rakentamiseen lähti tämän mukaan halusta kehittää omasta padel-harrastuksesta työ.

–Lähdin tähän ikään kuin vahingossa. Ensimmäinen kenttä rakentui neljä vuotta sitten Ouluun ja viimeisin muutama viikko sitten Nivalaan, Hanhela kertoo.

Padelin suosiota selittää Hanhelan mukaan lajin matalan aloituskynnyksen lisäksi mailapelin koukuttavuus. Nelinpelinä pelattavassa padelissa yhdistyy kuntoilu, sosiaalisuus ja yksinkertaiset säännöt, minkä vuoksi lajissa on helppo kehittyä. Tämä on näkynyt myös Nivalan uudessa hallissa, jossa peli-intoa on kuuleman mukaan riittänyt.

–Kuulin jutun, jonka mukaan Nivalaan viikko sitten auenneessa hallissa innokkain pelaaja olisi pelannut 30 tuntia ekan viikon aikana. Siitä voi miettiä, kuinka paljon laji koukuttaa. No, ehkä tuossa on vähän Lapin lisää, mutta niin sanotaan, Hanhela naurahtaa.

Elo-syyskuun vaihteessa lajin koukuttavuutta pääsee kokeilemaan myös Kemissä, kun kaupungin ensimmäinen padel-halli valmistuu Kemin entisen Junkohallin viereen Iso-Törmänkadulle.