Ajankohtaista

Tornionjoella luonto näytti voimansa

Tulva oli vuoden 1968 ennätyksen luokkaa.

Kojamo tositoimissa Nordbergin möljällä viikonloppuna. Kuva: Karoliina Marttala

Tornionjoen tulvatilanne alkoi rauhoittua maanantaina. Torniossa vedenkorkeus pysytteli samoissa lukemissa koko aamupäivän ajan. Lapin pelastuslaitoksen päivystävän palomestarin Matti Eskonniemen mukaan odotettavissa on, että vesi lähtisi laskemaan.

– Tilanne voi pysyä pari päivää vakiona, eikä pysty sanomaan, että vedenkorkeus jotenkin romahdusmaisesti putoaisi. Isoin hätä on kuitenkin mennyt, Eskonniemi totesi maanantaina alkuiltapäivästä.

Eskonniemi sanoo, että Torniossa tulvasta selvittiin käytännössä säikähdyksellä, koska vesi on pysynyt tulvapatojen alapuolella. Kokonaan vahingoilta ei kuitenkaan säästytty.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Muutamia teitä on suljettu ja muutamia taloja on kastunut, mutta suhteellisen pienillä vahingoilla on selvitty.

Korotettu tulvapenger pelasti

Päivystävä palomestari huomauttaa, että vesi olisi mennyt patovallin yli, jos patoa ei olisi korotettu vuonna 2020.

– Se pelasti aika paljon tässä Tornion kohdalla.

Ylitorniolla ja Pellossa on ollut tulvan aikana huomattavasti enemmän vahingontorjuntatehtäviä kuin Torniossa. Useita taloja on jouduttu suojamaan, mutta siitä ei ole vielä tietoa, onko kuinka moni talo kastunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Töihin Tornion tai Pellon kautta

Ongelmia Ylitorniolla on aiheuttanut myös Ruotsiin menevän sillan jääminen veden alle, joka on tarkoittanut sitä, että työmatkalaiset ovat joutuneet kiertämään Pellon tai Tornion kautta töihin.

Myös valtatie 21 katkeaminen on aiheuttanut hankaluuksia. Kiertotiet ovat edelleen käytössä maanantaina alkuiltapäivästä. Pahimmillaan vesi on noussut yli puolimetriä yleisillä teillä.

Pellossa leirintäalue joutui lähes kokonaan veden saartamaksi, mutta kaikista muista mahdollisista vahingoista ei ole vielä tietoa.