Paikallisuutiset

Tornion rajalle voi tulla Venäjän aiheuttamia turvallisuusuhkia

Itämeren turvallisuustilanne on aiheena tuoreessa kirjassa.

Tornion ja Haaparannan raja on tärkeä solmukohta. Kuva: Jyri-Jussi Rekinen

Suomen ei kannata tuudittautua tilanteeseen, että kaikki turvallisuusuhat ovat vain itärajalla. Niitä voi olla koko Itämeren alueella ja myös länsirajalla.

Venäjä pyrkii erilaisilla hybridivaikuttamisen keinoilla hankaloittamaan Itämeren turvallisuustilannetta. Esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välinen energiainfrastruktuuri voi silloin olla vaarassa. Suomesta rakennetaan parhaillaan vetyputkea Ruotsiin.

Tätä mieltä on tuoreen Itämeren turvatarkastus -kirjan toinen tekijä Marjo Näkki. Hän on kirjoittanut teoksen yhdessä Kaja Kunnaksen kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suomi on puskurivyöhyke idän ja lännen välissä

Näkki muistuttaa, että nykyinen rajakriisi itärajalla on hyvä esimerkki, millainen puskurivyöhyke Suomi on idän ja lännen välissä.

Hänen mukaansa Suomen ja Ruotsin välinen logistiikka korostuu kiristyvässä maailmantilanteessa.

– Jos tilanne kriisiintyy Suomessa tai Baltian maissa, on Ruotsi meidän takanojamme isossa kuvassa. Nato aloittaa ensi vuonna alueellisten puolustussuunnitelmien teon, joista yksi koskee pohjoisia ja arktisia alueita. Siksi Turkin ja Unkarin tuleva päätös päästää Ruotsi Natoon on myös meille tärkeä asia, Näkki arvioi.

– Silloin Tornio on eräs tärkeä solmukohta maasta maahan ylittävässä huoltovarmuudessa. Ruotsista tulee elämänlanka Suomea ja Baltian maita kohtaan, Näkki linjaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Venäjä pitää valtaa Barentsin alueella

Hän muistuttaa, että Meri-Lappi ei ole kaukana Barentsin alueesta, jossa valtaa pitää nykyisin Venäjä maantieteellisesti ja sotilaallisesti.

Arktinen alue on Venäjän sotilaallinen keskittymä. Siellä sijaitsevat ydinsukellusveneet, laivasto, ohjustukikohdat, lentokentät, tutka-asemat ja muut sotilaalliset kohteet. Venäjän suurin joukkokeskittymä sijaitsee Kuolan niemimaalla.

Marjo Näkki on puhumassa Itämeren turvatarkastus -teoksesta lauantaina 25. marraskuuta kello 13.30 Tornion kaupunginkirjastossa. Tilaisuuden on järjestänyt Meri-Lapin Suomi-Viro -seura.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä