Kulttuuri

Tornion kulttuuripalkinnot ohjaaja Antti Haaselle ja multi-instrumentalisti Julius Rantalalle

Tornion kaupungin  kulttuuripalkintoja on jaettu vuodesta 1977 lähtien.

Kulttuuripalkinto 
myönnetään Tornion kaupungin nykyiselle tai entiselle asukkaalle, joka 
tunnetaan aktiivisesta ja korkeatasoisesta toiminnasta jollakin taiteen/kulttuurin alalla 
tai näkyvästä toiminnasta Tornion kulttuuri- ja taidetoiminnan kehittämiseksi.
Kulttuuripalkintomyönnetään Tornion kaupungin nykyiselle tai entiselle asukkaalle, jokatunnetaan aktiivisesta ja korkeatasoisesta toiminnasta jollakin taiteen/kulttuurin alallatai näkyvästä toiminnasta Tornion kulttuuri- ja taidetoiminnan kehittämiseksi. Kuva: Johanna Muotkavaara

Tornion kulttuuripalkinnot myönnetään tänä vuonna kahdelle torniolaiselle kulttuurintekijälle: dokumenttielokuvaohjaajaAntti Haaselle ja multi-instrumentalisti Julius Rantalalle.

Palkinnot luovutetaan tänään lauantaina Tornio-päivien Puistokarnevaalissa.

Antti Haase on ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka on saanut useita kansainvälisiä palkintoja dokumenttielokuvistaan. Lapin taidepalkinnon hän sai vuonna 2020.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Haase on ohjannut useita Lappiin sijoittuvia dokumenttielokuvia, viimeisimpänä Lapin kullan tarinan kertova Panimomestari (2021). Elokuva kertooLeo Andelinista, joka vuonna 1963 kehitti Suomen kansainvälisesti tunnetuimman elintarvikkeen – Lapin kulta –oluen.

Elokuvassa käydään läpi Lapin Kullan alasajo vuonna 2010 sekä torniolaisen oluttarinan ”jatko-osakin” Tornion panimon osalta.

Palkintoperusteluiden mukaan Haase on työllään tuonut Torniota ja sen yhtä merkittävintä tarinaa esille niin kotimaassa kuin maailmallakin.

Elokuva on valittu reilulle viidelletoista kansainväliselle elokuvafestivaalilla ympäri maailmaa. Panimomestari on myös

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

palkittu parhaan dokumenttielokuvan palkinnolla Islannissa ja USA:ssa.

JULIUS RANTALA on Pop& Jazz-konservatorio Lappiasta valmistunut torniolaislähtöinen muusikko ja säveltäjä. Nuoresta iästään huolimatta Rantala on ehtinyt tehdä jo pitkän uran musiikin parissa ja esiintyä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Palkintoperusteluissa Rantalaa kuvataan lahjakkaaksi multi-instrumentalistiksi, joka hallitsee ja yhdistelee monia soittimia. Erikoisimpia hänen soittimistaan ovat australialainen perinnesoitin didgeridoo, käsipannu ”handpan” sekä persialainen, kannelta muistuttava soitin Santoor.

Rantala tekee täysin uudenlaisten soitinyhdistelmien musiikkia käyttämällä kaikkia raajoja ja suutaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Monipuolinen soittaja on esiintynyt Tornion 400-vuotisjuhlavuoden juhlalähetyksessä, Syöhään yhessä! –tapahtumassa ja kiertänyt konsertoimassa koulukiertueella Torniossa.

Rantala on päässyt myös Suomen merkittävimmän koulu- ja päiväkotikonserttien järjestäjä Konserttikeskus ry:n listoille.

Viime vuonna monilahjakkuus sijoittui toiseksi Talent Suomi –kilpailussa.

TORNION KAUPUNGIN kulttuuripalkintoja on jaettu vuodesta 1977 lähtien.

Se myönnetään Tornion kaupungin nykyiselle tai entiselle asukkaalle, joka tunnetaan aktiivisesta ja korkeatasoisesta toiminnasta jollakin taiteen ja kulttuurin alalla tai näkyvästä toiminnasta Tornion kulttuuri- ja taidetoiminnan kehittämiseksi.

Tähän mennessä palkintoja on myönnetty 94 kappaletta.