Mielipiteet

Tornionjokilaaksoon aluepäiväjuna?

Helsinki-Kolari junayhteys toimii vain yöjunalla, mutta on aika monta, joilla nukkuminen yöjunassa on hankalaa. Itse kuulun tähän joukkoon. Mutta, jos Lapissa toimisi alueellinen henkilöjunayhteys, joka veisi illalla Helsinki-Rovaniemi päiväjunalta Kemistä Kolariin, ongelma väistyisi. Edelleen mikäli juna liikkuisi 2 kertaa päivässä edestakaisin Kolari-Kemi väliä asiointi Torniossa/Haaparannalla ja Kemissä helpottuisi varsinkin, jos Tornio (itäinen) asemalta olisi liitäntäkuljetus Haaparanta/Tornio matkakeskukseen.

Kolari-Kemi aluejuna voisi liittyä Kemijärvi-Haaparanta suoraan aluejunayhteyteen, mikä on mahdollista, kun Laurila-Tornio/Haaparanta junarata sähköistetään. Länteen Haaparannasta on Bodenin kautta jo nyt toimiva henkilöjunayhteys Narvikiin, josta on bussiyhteys Harstadin Lofooteilla. Harstadista on edelleen yhteys Hurtigruten laivareitille aina Kirkkoniemeen saakka Tromssan ja Honningsvågenin/Nordkappin kautta. Kesäisin/talvisin Tromssaan ja kesäisin Honningsvågeniin/Nordkappiin pääsee vastaavasti jo nyt Rovaniemeltä linja-autolla ja Kirkkoniemestä oletan on mahdollista vuokrata vuokra-auto, jolla pääsee Sodankylään, josta on linja-autoyhteys Rovaniemelle. Tosin säännöllinen linja-autoyhteys Kirkkoniemi-Sodankylä-Rovaniemi olisi parempi ratkaisu.

Tuloksena Kölivuoriston, Pohjolan Alppien, läpi menevät juna- ja linja-autoreitit yhdistäisivät Pohjoiskalotin yhteiseksi matkailualueeksi, jossa samalla Kolarista pääsisi yhdessä päivässä Helsingistä saakka ja paluu samoin yhdessä päivässä Helsinkiin ja Torniojokilaaksoon saataisiin mahdollisuus liikkua junalla päivittäisessä asioinnissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokonaisuutta täydentäisi Kolarista juna-taksi yhteys Muonioon, josta pääsisi seuraavana päivänä Rovaniemi-Tromssa linja-autovuoroon, Pello-Rovaniemi linja-auto mahdollistaen joustavan liikkumisen Kemijärvi-Haaparanta/Kemi-Kolari aluejunien välillä ja päiväkäynnin Kolarista ja Pellosta Rovaniemellä sekä Lofoottien matkailun sesonkiaikana Narvik-Pello-Rovaniemi bussi mahdollistaen siirtymisen yhden päivän aikana välillä Narvik-Rovaniemi hitaamman junayhteyden sijaan.

Näiden ollessa pääyhteydet matkailijoiden liikkumista Pohjoiskalotin matkailualueen sisällä helpottaisi paikalliset linja-autoyhteydet ja mahdollisuudet vuokrata auto. Samalla myös Torniojokilaakson ulkopuolellakin Lapissa pysyvästi asuvien mahdollisuudet käyttää joukkoliikennettä kasvaisivat.

Mutta tämä konsepti onnistuu vain, jos Lapissa halutaan sijoittaa toimivaan alueelliseen henkilöjunaliikenteeseen ja mahdollisesti jopa Kirkkoniemi-Sodankylä-Rovaniemi linja-autoyhteyteen.

FM/merkonomi/matkailuvirkailija