Paikallisuutiset

Tervolan Sahalla on nähty alan huiput ja pohjat – 25 miljoonan euron investointi ei ole vienyt yöunia

Tervolan Saha ja Höyläämön 25 miljoonan euron investoinnin uskotaan kannattavan, vaikka alan näkymät ovat tällä hetkellä alavireiset.

Lea Kokkosen mukaan uuden teknologian myötä puu tulee hyödynnettyä paremmin puutavaraksi. Laiteasennukset on aloitettu tammikuussa. Kuva: Heidi Keskimaunu

Tervolaan on parhaillaan valmistumassa 25 miljoonan euron sahalaitosinvestointi. Tervolan Saha ja Höyläämön yrittäjä Lea Kokkonen kiertää pitkin uutta laitosta hymy kasvoillaan.

– Onhan tämä ollut ihan huikeaa aikaa. Ihan joka päivä pitää käydä katsomassa, mitä täällä on nyt tapahtunu, Kokkonen riemuitsee.

Uuden laitoksen rakentamista on perheyrityksessä pohdittu jo useamman vuoden ajan, kunnes investointipäätös tehtiin kaksi vuotta sitten. Kokkosen mukaan pari edellistä vuotta ovat olleet hyviä, mutta tilanne kääntyi Ukrainan sodan ja inflaation myötä. Kokkosella on kuitenkin vankka usko siihen, että investointi on kannattanut tehdä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Luotan siihen, että vaikka alalla tulee pientä notkelmaa, tulee taas niitä hyviäkin aikoja. Ihmiset eivät nyt uskalla rakentaa, mutta ei se loputtomiin kestä, Kokkonen toteaa.

Kokkonen pohjaa ajatuksensa vuosikymmenien kokemukseen. Hän on ollut miehensä Juha Kokkosen kanssa yrityksessä mukana jo yli 40 vuotta, joista edelliset kymmenen vuotta omistajana. Yrityksen perusti aikoinaan hänen isänsä ja vuosien aikana toimintaan on tullut mukaan myös hänen omia lapsia puolisoineen.

– 40 vuotta on todella pitkä aika. On nähty nousut ja laskut.

Henri Kokkonen on yksi perheyrityksessä mukana olevista lapsista. Kuva: Heidi Keskimanu

Kokkosen mukaan investointi on 40 vuoden satsaus tulevaisuuteen ja tavoitteena on ainakin tuplata puutavaran tuotanto.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tuplamäärä saavutetaan muutaman vuoden päästä, yhdessä vuorossa. Jos vuoroja laitetaan enemmän, kasvattaa se tuotantoa entisestään, Kokkonen toteaa.

Yritys työllistää Tervolassa tällä hetkellä keskimäärin 22 työntekijää. Tuotannon lisääminen tarkoittaa myös uusien työntekijöiden palkkaamista.

– Kymmenen työpaikkaa on lupeissa ja työntekijöitä palkataan hiljalleen. Toiveissa on, että tulisi myös naisia. Se on otettu huomioon myös sosiaalisissa tiloissa, on tehty toinenkin pukuhuone, Kokkonen kertoo.

Tästä on kyse

Tervolan Saha ja Höyläämö

Mauno Vuokila perusti yrityksen vuonna 1956.

Uusin investointi on 25 miljoonan euron uusi sahalaitos.

Rakennustyöt aloitettu keväällä 2022.

Laitos valmistuu tulevana kesänä.

Yritys on saanut avustusta uuteen sahalaitokseen Euroopan aluekehitysrahastosta.