Teatterin sankarit – Kemin Teatterin uusi aika on koittanut

Kemin Teatteri pelastui sen henkilökunnan tulevaisuudenuskon, periksiantamattoman asenteen ja alueen teatteritarjonnan eteen tehdyn työn ansiosta. Syksyn ohjelmisto on täynnä mielenkiintoisia esityksiä.

Kemin Teatteri on saanut uusia näyttelijöitä riveihinsä. Esitystä harjoittelemassa näyttelijät Jaana Joensuu (edessä oik.), Tuija Hanhikoski, Laura Eskola, Suvi Hurme, Fingerporin ohjaaja Tero Heinämäki sekä takana näyttelijät Olli Halttu ja Antti Kyllönen.

Yhteistyöllä ja yhteisöllisyydellä rakennettu Kemin Teatteri palaa vahvempana kuin koskaan. Vanha pankin tila on herännyt eloon, ja toimii nyt kulisseina Kemin perinteikkäälle, jo 1880-luvulla alkaneelle teatteritoiminnalle.Uudet tilat, ja uudet nuoret näyttelijät todella luovat tunteen, että kyseessä on uusi nousu Kemin kulttuurielämälle. Kemin Teatterin toiminnanjohtajaksi helmikuussa valittu Mari Niskanen on ylpeä henkilökunnastaan.

– Meillä on täällä vahva yhteishenki. Nyt jos koskaan kannattaa tulla katsomaan, mitä teatterilaiset ovat saaneet aikaan. He pelastivat Kemin Teatterin tahtotilallaan, Niskanen kertoo.

Uusista tiloista huokuu tunne, että siellä on todella ennen toiminut pankki. Esimerkiksi miesten wc on rakennettu vanhaan pankkiholviin, ja teatterin näyttämö vanhaan pankkisaliin.

”Tulevaisuus näyttää todella hyvältä.” Olli Halttu

Teatterin toimintaa ylläpitää Meri-Lapin Teatteriyhdistys ry, joka jatkaa siitä, mihin täyskunnallisen Kemin kaupunginteatterin toiminta päättyi. Yhdistyksen muodostavat pääosin Kemin kaupunginteatterin työntekijät, jotka ovat sinnikäs joukko taiteenpuolustajia. Tiimiin on saatu myös uutta verta uusien näyttelijöiden avulla. Kemiin muualta Suomesta muuttaneet näyttelijät ovat innoissaan tulevasta.

– Tuntuu todella kivalta olla täällä, ja olla osa Kemin Teatterin uutta aikakautta. On etuoikeutettua päästä korkkaamaan uudet tilat ja lava, näyttelijät Jaana Joensuu, Tuija Hanhikoski, Laura Eskola ja Suvi Hurme kertovat.

Näyttelijät uskovat, että talon hyvä yhteishenki välittyy myös katsojille.

– Vaikka teatterilla on ollut vaikeita aikoja, yritämme karistaa ne mielestämme ja katsoa positiivisesti tulevaan. Ajattelemme jatkavamme tätä hienoa, pitkää perinnettä, ja lähdemme uuden alkuun sieltä, näyttelijä Antti Kyllönen sanoo.

– Uudet näyttelijät antavat potkua tällaiselle vanhalle talon konkarillekin. Tulevaisuus näyttää todella hyvältä, näyttelijä Olli Halttu mainitsee.

Vanhaan pankkisaliin rakennetussa upeassa katsomossa on 180 paikkaa. Penkit on sijoiteltu siten, että näkyvyys lavalle on todella hyvä. Toiminnanjohtaja Mari Niskanen on tyytyväinen tiloihin.

Kemin uutta teatteria on huomioitu myös valtakunnallisesti. Suomen Kulttuurirahaston 10 000 euron arvoinen Olavi Veistäjä -palkinto myönnettiin Meri-Lapin Teatteriyhdistys ry:lle. Perusteluina palkinnolle oli se, että Meri-Lapin Teatteriyhdistys ry:n tekemä työ takaa alueen asukkaille valtakunnallisesti tasa-arvoisen taidetarjonnan ja varmistaa ammattilaisvoimin toteutetun monipuolisen esittävän taiteen saavuttamisen eri ikäryhmille. Uusi Kemin Teatteri ja sen henkilökunta on todistanut tahtotilansa, selviytymiskykynsä ja yhteisöllisyytensä.

– Teatteri haluaa vielä erikseen kiittää kaikkia yhteisöjä, yrityksiä, teatterin puolestapuhujia sekä kaikkia kemiläisiä vahvasta tuesta, Niskanen sanoo.

Kemin Teatterin kellarissa on historian havinaa, sillä sieltä löytyy rekvisiittaa pitkältä ajalta. Vuosikymmeniä teatterin vahtimestarina toimineen ”Arskan” eli Aarre Armas Allan Matikan taululle tehdään kunniaa kellaritiloihin saavuttaessa, ja muotokuva otetaan mukaan seuraamaan omaisesitystä, joka pidetään ennen ennakkoesitystä.

Syksyä piristää 9.syyskuuta pidettävät teatterin avajaiset, ja samalla on myös Tero Heinämäen ohjaaman Fingerpori- näytelmän ensi-ilta.

– Fingerporia uhkaa pakkoliitos Kemiin ja kaupunginjohtaja Homelius pestaa Heimon kuvaamaan videopäiväkirjan uniikin kaupungin arjesta. Tämän on tarkoitus vakuuttaa päättäjät siitä, että Fingerporin persoonallinen väestö ja omaleimainen kulttuuri ansaitsevat säilyttää itsenäisyytensä, toiminnanjohtaja Niskanen kertoo.

Lisäksi myöhemmin syksyllä pääsee seuraamaan Heidi Holmavuon Elli Immo − Näytelmää kirjasta, joka avasi murhatutkinnan.

– Holmavuon kirjoittamassa ja Petri Jäärnin ohjaamassa Kemiin sijoittuvassa näytelmässä kauan vaietut tapahtumat tuodaan näkyviksi harvoin nähtynä true crime –teatterina, Niskanen sanoo. Syksyn ohjelmistoon kuuluu myös paljon muuta tasokasta ohjelmaa. Tarjolla on myös teatteripaketti yhteistyössä Hotelli Merihovin kanssa. Teatterin väliajoilla voi nauttia Cafe Bar Kinon valmistamista väliaikatarjoiluista. Liput voi ostaa helpoiten Lippu.fi -sivustolta, jolloin välttyy jonottomista lipputiskille, tai tuntia ennen esityksen alkua esityspaikassa.

– Lipun voi ostaa myös puhelimitse. Myös väliaikatarjoilut voi tilata jo etukäteen lipunmyyntinumerosta, kiireen ja jonottamisen vähentämiseksi. Siten väliajalle saavuttaessa tarjoilut jo odottavat valmiina, Niskanen kertoo.

SYKSYLLÄ ENSI-ILLASSA

9.9.2023 Fingerpori

3.11.2023 Elli Immo – Näytelmä kirjasta, joka avasi murhatutkinnan.

VIERAILUESITYKSET:

20.9.2023 Susanna Haaviston 40-vuotistaiteilijajuhlakonsertti

28.10.2023 Tatu ja Patu, elämä ja teot

18.11.2023 Kemi Burlesque Revue

HISTORIAA

Kemissä on ollut harrastuspohjaista esitystoimintaa jo 1880-luvulla.

1890-luvun alussa Kemissä oli jo kolme näyttämöä työväestön harrastus- ja kulttuuritoimintaa varten.

1930-1940-luvulla teatteri teki pitkiä kiertueita Lapin läänissä ja Pohjois-Ruotsissa.

1947 teatterin hallinto järjestettiin kunnalliseksi, toisena teatterina Suomessa.

1950-luvulla teatterimme oli vielä maailman pohjoisin teatteri.

KEMIN TEATTERI

Meri-Lapin alueen ainoa ammattiteatteri.

Meri-Lapin Teatteriyhdistys ry:n ylläpitämä Kemin Teatteri.

Perustettu 1.1.2023

Henkilökuntaa n. 20 hlö

Katsomo 180-paikkainen.

Vanhan pankin taloon remontoidun uuden teatteritalon avajaiset 9.9.2023.

Löytyy osoitteesta Sauvosaarenkatu 4.