Paikallisuutiset

Taloyhtiöissä pitää lajitella pakkausmuovi omiin jäteastioihin

Lokakuun alusta alkaen vähintään viiden huoneiston kiinteistöillä on velvollisuus lajitella muovipakkausjätteet omiin jäteastioihinsa.

Kotitalouksien jätteistä noin kolmasosa on pakkausmuovia. Muoville ei välttämättä tarvita uutta astiaa, vaan yhden sekajäteastioista voi muuttaa muovinkeräysastiaksi Kuva: Karoliina Marttala

Taajamissa yli viiden huoneiston kiinteistöillä on velvollisuus lajitella muovipakkausjätteet omiin jäteastioihinsa lokakuun alusta alkaen. Perämeren Jätehuolto kertoo tiedotteessaan, että pakkausjätteiden keräysvelvollisuus on laajentunut koskemaan myös Tervolan ja Ylitornion kuntia.

Perämeren Jätehuollon tiedottaja Satu Keski-Antila mainitsee, että Meri-Lapissa on ollut monissa taloyhtiöissä keräysastia muovipakkauksille jo muutaman vuoden ajan valveutuneiden asukkaiden ansiosta.

Lokakuun alussa vastuu pakkausjätteiden keräyksestä on siirtynyt yksityisiltä kuljetusyrityksiltä Perämeren Jätehuollolle. Suurin muutos on Tervolassa ja Ylitorniolla, sillä kiinteistöltä täytyy nyt löytyä neljä uutta pakkausjäteastiaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jäteastioiden todellinen koko pitää ilmoittaa

Keski-Antila kertoo, että kaikille kiinteistöille on järjestelmään merkitty oletuksena lasi- ja metallipakkauksien jäteastian kooksi 240-litrainen astia ja kartongille ja muoville 600-litrainen astia.

Jäteastioille on merkitty myös oletustyhjennysvälit, jotka eivät välttämättä vastaa kiinteistöjen todellista tarvetta. Tyhjennysten laskuttaminen tapahtuu näiden oletusten perusteella ellei kiinteistö ole ilmoittanut oikeita tietojaan.

– Tämän vuoksi on erittäin tärkeää, että kiinteistöjen isännöitsijät ilmoittavat meille jäteastioiden todelliset koot ja tyhjennysvälit, Keski-Antila muistuttaa.

Oletusastiat on merkitty myös Kemin, Tornion ja Keminmaan taloyhtiöille, jos niiltä on tähän saakka puuttunut muovinkeräysastian lisäksi lasi- metalli- tai kartonkiastia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tyhjennysrytmeihin alussa muutoksia

Keräyksen siirtyminen Perämeren Jätehuollolle aiheuttaa muutoksia pakkausjäteastioiden olemassa oleviin tyhjennysrytmeihin. Nyt alkuvaiheessa voi tyhjennysväli olla normaalia lyhyempi tai pidempi.

Pakkausjätteiden keräysvelvollisuuden siirtyminen Perämeren Jätehuollon vastuulle vaikuttaa myös pienkiinteistöjen eli alle viiden huoneiston taloyhtiöiden ja omakoti- ja paritalojen jätteiden keräykseen.

Niiden pienkiinteistöjen, joilla on ollut pakkausjäteastioita, täytyy itse ilmoittaa halukkuudestaan jatkaa pakkausjätteiden keräystä kiinteistöllään.

– Osa on jo ilmoittanut jatkavansa muovin tai kartongin keräystä kiinteistöllään ja olemme heidät liittäneet keräysjärjestelmään mukaan, Keski-Antila sanoo.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä