Pääkirjoitukset

Takamatkalla matkailun markkinoinnissa

Useat matkailualan yrittäjät ympäri Meri-Lapin ovat sitä mieltä, että alueelle tarvitaan jonkinlainen alueellinen toimija Kuva: Karoliina Marttala

Meri-Lapissa ollaan matkailussa uuden edessä, sillä alueella ei ole tällä hetkellä alueellista matkailuorganisaatiota. Kemin, Tornion, Keminmaan, Simon ja Tervolan kuntien ja alueen matkailualayritysten omistuksessa oleva Meri-Lapin matkailu on haettu konkurssiin.

On harmillista, että alueellisen matkailuyhtiön toiminta jouduttiin lopettamaan juuri silloin, kun vuosia työstetty ja myös vuosia odotettu matkailupalveluiden tuotteistamistyö ja uusi myyntijärjestelmä oli vihdoin saatu valmiiksi.

Oman osansa vararikkoon teki korona, joka vaikutti myyntiin ja yritysten kykyyn maksaa vuosittaista markkinointimaksuaan matkailuyhtiölle. Samaan aikaan kunnat tiukensivat kukkaronnyörejään ja vähensivät rahoitustaan. Alueelta puuttuu toimija, jonka vastuulla olisi yhteismarkkinoinnin toteuttaminen. Todennäköisesti jokainen kunta panostaa nyt omaan alueeseensa ja sen markkinointiin. Kemin Matkailulla on suunnitelmissa alkaa viritellä yhteistyökuvioita yli kuntarajojen. Iso toimija tähän pystyy, mutta pienemmillä yrityksillä se on harvoin mahdollista. Ei ole aikaa eikä myöskään taloudellisia resursseja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Useat matkailualan yrittäjät ympäri Meri-Lapin ovat sitä mieltä, että alueelle tarvitaan jonkinlainen alueellinen toimija. Yhtenä esimerkkinä on vielä idean asteella oleva ajatus Meri-Lapin matkailukartasta. Jos yrityskentässä löytyy halukkuuttaa yhteen hiileen puhaltamiseen, mikä on se, mikä närästää ? Onko kuntarajat edelleenkin liian korkeat, jotta aito yhteistyö matkailun suhteen olisi mahdollista? Eikö meidän päättäjämme osaa nähdä Meri-Lappia yhtenä kokonaisuutena? On erikoista, että jokainen kunta haluaa puuhastella oman hiekkakakkunsa kimpussa, vaikka yhteisellä hiekkalaatikolla saataisiin rakennettua valtavan iso ja näyttävä hiekkalinna. Tällä alueella on matkailijoille tarjota kaikkea sitä, mitä he täältä tulevat hakemaan. On merta, jokea, koskea, suota, vaaroja ja saaristoa. On jäänmurtaja Sampo, ostosmatkailua ja maailman rauhallisin raja. On aitoutta, elämyksiä ja yksityisyyttä.

Meri-Lapista löytyy juuri niin paljon tarjottavaa, kuin turistikohteessa pitää ollakin. Viipymän pidentämisestä on puhuttu vuosia, ja se tuskin onnistuu ilman tätä koko alueen tarjoamaa runsautta ja yhteismarkkinointia.

Se ei ole keltään pois, jos naapurissa käy turisteja, mutta se on kaikilta pois, jos Meri-Lappi jää kerta toisensa jälkeeen paitsioon sen vuoksi, että alueella ei ymmärretä yhteistä hyvää.