Paikallisuutiset

Taidetta yli rajan – kokonainen kerrostalo Torniosta ja koulu Haaparannalta pyhitetään purkutaiteelle

Tulevana kesänä kaksoiskaupungeissa sijaitsevissa purkutuomion saaneissa rakennuksissa luodaan valtava määrä purkutaidetta.

Haaparannalla sijaitseva Tornedalsskolan puretaan osittain. Kuva: Heidi Keskimaunu

Torniossa ja Haaparannalla toteutuu tulevana kesänä valtava yhteinen purkutaide, kun kaksi suurta purkamista odottavat rakennukset täyttyvät taiteesta.

Torniossa halukkaat pääsevät toteuttamaan luovuuttaan Röyttäntien varressa sijaitsevaan kolmikerroksiseen kerrostaloon. Haaparannalla puolestaan purkutaide syntyy osaan Tornedalsskolanista. Purkua odottavissa tyhjissä tiloissa riittää maalauspinta-alaa.

– Meillä on kerrankin mahdollisuus maalata suoraan ja installoida kokonaisia tiloja. Ne ovat aika kokonaisvaltaisia teoksia, koska koko tila on käytettävissä, kertoo nuorisotyöntekijä Jan-Mikael Hakomäki Roihu-hankkeesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tornion ja Haaparannan purkutaide eroaa aiemmin muualla nähdyistä purkutaideteoksista siten, että purkutaide toteutuu dialogina kahden eri rakennuksen ja kahden eri maan välillä.

– Sinun pitää katsoa kummatkin teokset, että tajuat sen jutun, Hakomäki sanoo.

Suomen puolella purkutaidekohde on Röyttäntiellä sijaitseva tyhjillään oleva rakennus. Kuva: Heidi Keskimaunu

Fyysistä ja virtuaalista taidetta

Tavoitteena on, että purkutaide syntyy taiteilijoiden ja erilaisten ryhmien, kuten nuorten, yhteisinä tuotoksina. Hakomäen mukaan purkutaidetta on mahdollisuus tulla tekemään noin 30 ryhmää, joissa on 4–5 ihmistä.

– Kesä-heinäkuu on aktiivista maalausta ryhmien kanssa. Elo-syyskuussa on näyttely, Hakomäki toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Fyysisen taiteen tekemisen lisäksi yleisö pääsee tekemään taidetta virtuaalisesti.

– Tarkoituksena olisi saada VR-laitteet, jolloin voit maalata purkutaideteoksen päälle VR-tilassa. Älypuhelimen sovelluksen kautta voi tarkastella yleisön luomaa “toista kuorta”, Hakomäki kertoo.

Koronan tulehduttamat välit kuntoon

Luovan työn lisäksi tarkoituksena on yhdistää nuoret rajan molemmin puolin. Kaupunkien nuorisotoimissa on havaittu, että koronan vuoksi nuoret erkaantuivat toisistaan.

– Mentiin aika äkkiä 70–80 -luvun nakkikioskin nyrkkitappeluihin. Nuoret järjestivät Snapchatin kautta Ruotsi-Suomi nyrkkitappeluita, kertoo Haaparannan nuorisotoimen taidepedagogi Christa Sjöberg.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Myös aikuisten välillä yhteistyötä on lähdetty rakentamaan uudelleen. Tornion kaupungin nuoriso-ohjaaja Markku Lukkariniemen mukaan purkutaide antaa hyvän pohjan tulevaisuuden kulttuuripainotteiselle yhteistyölle. Purkutaideprojekti lähti yhteistyössä hyvin äkkiä lentoon.

– Aluksi oli ajatus, että rajalle tulee “kansan seinä”, jossa ihmiset voivat tavata ja siellä olisi voinut taiteilla. Sitten lähti hieman lapasesta, Lukkariniemi naurahtaa.

Tästä on kyse

HORIZONT

Yhteisötaideprojekti Tornio-Haaparannalla.

Järjestäjinä ovat Tornion ja Haaparannan nuorisotoimet ja Haaparannan kaupunginkirjasto.

Yhteistyökumppaneita ovat mm. koulutuskuntayhtymä Lappia, Lapin AMK, Svefi, Verke, Kubn org ja KUMINA ry.

Purkutaidetta syntyy kahteen eri kohteeseen: Haaparannalla Tornedalsskolanille ja Torniossa Röyttäntie 4 kerrostaloon.

Nuoret tekevät rakennuksissa purkutaidetta yhdessä taiteilijoiden kanssa kesä-heinäkuun aikana.

Yleisö pääsee tutustumaan purkutaiteeseen elo-syyskuussa.