Ajankohtaista
Simon Nuokkareilla on tarjolla välipalaa, jolla välttyy “sokeriövereiltä”
Lahjoituksena saaduista nuudeleista aiotaan ottaa kaikki hyöty irti.
Simon nuorisotalo Nuokkarin keittiön päätyseinällä on metrin korkea ja toista metriä leveä pakettirykelmä. Eikä kyse ole mistä tahansa rykelmästä, vaan seinustalla on nuorisotilan loppuvuoden välipalat siellä käyville lapsille ja nuorille.
– Nuorten kanssa on laskettu, että siinä on 40 laatikkoa, 960 pussia ja 92 kiloa nuudelia, vapaa-aikaohjaaja Henni Vartiainen mainitsee.
Mistä ihmeestä on kyse?
Vartiainen kertoo, että nuudelit on tarkoitettu vaihtoehdoksi lasten ja nuorten suosimille välipalaherkuille. Osa nuudeleista menee Maksniemen nuorisotilalle.Simon nuorisotaloilla käy alakouluikäisistä aina toisella asteella opiskeleviin.
Vartiainen sanoo, että koronan jälkeen on ollut nähtävissä ilmiö, että etenkin alakoululaiset täyttävät koulupäivän jälkeen vatsansa karkeilla, sipseillä ja kekseillä.
– Sitten pienemmillä on niitä sokeriövereitä. Isommat ostavat ehkä enemmän salaattia ja patonkia, mutta pienemmät karkkia ja muita herkkuja.
Sponsoroidut nuudelit ilahduttavat
Ilmiöstä huolestunut Vartiainen otti yhteyttä nuudeleita maahantuovaan yritykseen Indo Baltic Oy:n, ja kysyi olisiko yhtiöllä kiinnostusta lahjoittaa simolaisille nuorisotiloille nuudelia, jotta alakoululaisilla olisi muuta syömistä kuin sokeripitoisia herkkuja.
– Kysyin, että haluatteko lähteä sponssaamaan, vastaus tuli heti ja nuudelit tulivat seuraavalla viikolla. En kyllä osannut odottaa tuollaista määrää.
Nuudelit eivät ole ravintoarvoltaan yhtään sen parempia tai terveellisempiä kuin mikään muukaan pikaruoka, mutta Vartiaisen mukaan huomattavasti karkkia parempi vaihtoehto kuitenkin.
– Ollaan keskusteltu siitä, että karkkipussin hinta on melkein tuplaantunut, mutta silti se valitaan mieluummin kuin joku muu pieni välipala.
Myös yhdeksännellä luokalla olevat Alisa Heiskari ja Eerika Heikkinen ovat sitä mieltä, että nuudelit ovat parempi välipalavaihtoehto kuin herkut.
– Aika paljon nuoret elävät herkuilla, juovat ennemmin energiajuomia kuin vettä. Jotkut juovat energiajuoman aamupalankin sijasta, tytöt kertovat.
Itse tekemällä oppii
Vartiaisen ajatuksissa on, että nuokkareilla voitaisiin opetella kokkaamista ja wokkien tekemistä syksyllä, nyt kun wokin pääraaka-ainettakin on hyvin saatavilla
– Siitä saa tehtyä hyvän lounaan tai päivällisen. Pääpointti on opettaa.
Vartiaisen mukaan on tärkeää, että nuori saa harjoitella arjentaitoja. Nuorisotilalla on esimerkiksi siirrytty pahvimukien käytöstä laseihin, ja jokainen nuori tiskaa käyttämänsä lasin.
– Osa nuorista ei saa välttämättä käyttää kotona astianpesukonetta, koska vanhemmat sanovat, että nuori täyttää sen väärin. Me taas haluamme opettaa, että ei haittaa, vaikka mokaa, silti voi harjoitella.
Kotityöt ovat tuttuja
Vartiainen kertoo olleensa kahden nuoren muutossakin mukana ja katsonut yhdessä nuoren kanssa, miten astian- ja pyykinpesukone toimivat, mistä virrat saa päälle ja ohjelmat lähtevät käyntiin.
– On hyvä, että nuorille annetaan kotona hommia. Voi olla hakusessa miten toimia omassa kodissa, jos taitoja ei ole olemassa ollenkaan.
Alisa Heiskari ja Eerika Heikkinen ovat nuoria naisia, joilta arjentaidot eivät ole hukassa. Kotityöt ovat molemmille tuttuja.
– Niitä tulee tehtyä aika paljonkin, kun mulla on paljon pienempiä sisaruksia. Olemme joka toinen viikko iskällä ja se voi tulla töistä illasta, niin yleensä siellä teen kotitöitä ja yritän saada nuorempiakin tekemään, Alisa kertoo.
– Autan äitiä, kun sillä menee myöhään töissä, niin voin tehdä ruokaa tai siivota, että sen ei tarvitse alkaa illasta niitä tekemään, Eerika puolestaan kertoo.