Ajankohtaista

Simon nahkiaismarkkinoilla jonotettiin syksyistä herkkua

Nahkiaisia oli tarjolla vain kymmenesosa tavanomaisesta määrästä, minkä vuoksi myynti rajoitettiin 10 kappaleeseen per asiakas.

Kehuksen pariskunta jännittää, riittääkö nahkiaisia heillekin. Pariskunnalle nahkiainen on jokasyksyinen herkku, jota syödään myös keitossa. Kuva: Karoliina Marttala

Simon nahkiaismarkkinoilla on kymmenien metrien pituinen jono nahkiaisten paisto- ja myyntipaikalle. Simon mökiltään markkinoille saapunut Kehuksen pariskunta seisoo muiden mukana jonossa.

– Aika toivottomalta näyttäää, Voi olla, että tuolla myydään ei oota, Pirjo Kehus toteaa.

Aviomies Markku Kehus kertoo, että heillä itsellä on tapana paistaa nahkiaisia, mutta tänä syksynä se ei ole vielä ollut mahdollista, koska nahkiaisia on ollut heikosti myynnissä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kyllä tässä syksyn päälle ostetaan ja paistetaan. Nahkiaisten syönti on meillä perinne, niitä syödään myöskin keitossa.

Markku Kehus kertoo itsekin pyytäneen aikoinaan nahkiaisia, mutta luopuneensa siitä ”pään harmaannuttua”. Hänen mukaansa nahkiaisten saantiin vaikuttaa muun muassa sää ja veden määrä.

– Joen maun ja hajun pitää mennä merelle, että nahkiaiset osavat lähteä omaan kotijokeensa. Vettä pitää olla paljon. Sillä on myös merkitystä, onko seitsemän vuotta sitten ollut hyvä vai huono nahkiaisvuosi, ovatko kunnolla kuteneet, Kehus selventää.

Nahkiaisten paistaminen on Arto Isokäännän ja Seppo Kukkosen vastuulla. Yksi halsterillinen nahkiaisia painaa yli 20 kiloa ja yhtä yhtä satsia pitää kääntää kolme kertaa. ” Ei tarvi illalla lähteä kuntosalille treenaamaan käsivarsia”, Isokääntä sanoo. Kuva: Karoliina Marttala

Nahkiaisten paisto- ja myyntipisteellä on melkoinen säpinä. Sport Team Ukkometot vastaavat nahkiaisten latomisesta halsteriin, niiden paistamisesta, pussittamisesta ja myynnistä. Paistohommissa oleva Arto Isokääntä sanoo, että kojulle on ollut jonoa heti markkinoiden avauduttua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ensimmäiset tulivat seisomaan jo puolta tuntia aikaisemmin, kun tiedossa on, että nahkiaisia on tänä vuonna vähän.

Isokääntä kertoo, että ympyräsuiset ovat olleet tänä vuonna niin tiukassa, että niiden myyntiä on pitänyt rajoittaa 10 kappaleeseen per henkilö.

– Niitä on pitänyt hankkia ympäriinsä, eikä siltikään ole saatu riittävää määrää. Niitä on hommattu Tornionjoelta, Ruotsin puolelta ja aina Kalajoelta saakka.

40-vuotusjuhlavuuosi

Isokäännän mukaan nahkiaisten hommaaminen on ollut aikaisempina vuosinakin työlästä, mutta tämä syksy on ollut ennätyksellisen vaikea.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Edellisinä vuosina paistoon on aina kuitenkin saatu pari sataa kiloa, mutta nyt määrä jäi 26 kiloon.

– Kymmenesosa siitä, mitä odotettiin. Tämän vuoksi myyntiä säännöstellään, että mahdollisimman monelle riittäisi.

Simon Nahkiaismarkkinoiden 40-vuotisjuhlavuonna paistossa on ennätyksellisen vähän nahkiaisia. Kuva: Karoliina Marttala

Simossa vietetään nahkiaismarkkinoiden 40-vuotisjuhlavuotta, ja harmillisesti juuri tänä vuonna nahkiaisia on heikosti saatavilla. Isokäännän mukaan kyseessä on suuri mysteeri, sillä kotijoessa luonnonolosuhteiden pitäisi olla ideaalit.

– Simojoessa on vettä ja merellä on ollut myrskyjä, mutta nahkiaisia ei ole tullut kuin yksi rypäs. Nyt odotetaan toista nousurypästä. Pyytäjätkään eivät ymmärrä, että mistä tämä johtuu.

Koivuhiilllos varmistaa hyvän maun

Paistopisteellä loimuaa kirkkaanpunainen koivuhiillos, jossa ympyräsuiset valmistetaan. Paistovastuussa olevat Arto Isokääntä ja Seppo Kukkonen kertovat, että isoon halsteriin ladotut nahkiaiset pitää kääntää mahdollisimman useasti, jotta ne paistuvat tasaisesti.

– Kun tirinä alkaa kuulua ja savu nousta, niin vaihdetaan toinen puoli. Niihin tulee hiilloksen maku, kun ne näin paistetaan.

Maksniemessä asuvalla Juha Patokoskella on onni myötä, sillä kädessä on kymmenen nahkiaisen pussi. ”Täältä nahkiaisia tulee haettua, ei oikeastaan muualta. Kun syö kerralla mahan täyteen, niin ei tee vuoteen mieli”, mies sanailee. Kuva: Karoliina Marttala

Ukkometot kertovat ostavansa nahkiaiset elävänä pyytäjiltä. Tämän jälkeen ne suolataan, pyöritellään kahden tunnin välein, annetaan olla vuorokausi suolassa ja sitten ne pestään.

– Jos pinnassa olevaa limaa ei pestä pois, niin se on mahdottoman väkevän makuinen, Isokääntä kertoo.

Torniolainen Sirpa Tapio kertoo tulleensa hakemaan markkinoilta vartavasten nahkiaisia, mutta luopui ajatuksesta pitkän jonon vuoksi. ”Nahkiaisten syönti ei ole minulle mikään perinne, syön siitä silloin, kun niitä sopivasti tuilee vastaan. Ne ovat hyviä ranskanleivän päällä”. Tapio osti markkinoilta nahkiaisten sijasta maalaishiivaleipää. Kuva: Karoliina Marttala

Sport Team Ukkometot on pyörittänyt nahkiaismarkkinoita toistakymmentä vuotta, kun edellisellä porukalla tuli ikä vastaan.

– Niiltä olemme saaneet paljon pohjatietoa, esimerkiksi siitä, ketkä nahkiaisia pyytävät. Joka vuosi tässä kuitenkin hoksaa jotain, Ukkomettojen puheenjohtaja Tommi Ylisuvanto sanoo.

Ukkometot on runsaasta 20 aktiivisesta jäsenestä koostuva äijäporukka, joka urheilee yhdessä ja harrastaa hyväntekeväisyyttä.

– Meidän porukkaan ei voi hakea, vaan me otetaan jäseneksi. Meitä yhdistää vähän hullu luonne, Ukkometot toteavat hymyssä suin.