Paikallisuutiset

Simon Alajoen Linnustajat on vireä 60-vuotias

Metsästysseura on juhlistanut pyöreitään Metsäpirtillä viime viikonloppuna.

Juhlapuheen piti Simon Alajoen Linnustajat ry:n puheenjohtaja Teuvo Haapaniemi. Kuva: Paavo Veittikoski

– Enpä osannut ajatella 60 -luvulla seuraan liittyessäni, että olisin joskus eläkepäivilläni vielä kirjoittamassa seuran historiikkiin omia ajatuksiani. Enkä kyllä sitäkään, kuinka paljon aikaa tämän päivän seuratoiminta vie aikaa. Opastusta tehtävään olen saanut kiitettävästi, kiittää Alajoen Linnustajien ry:n puheenjohtaja Teuvo Haapaniemi juhlapuheessaan edellisiä seuran puheenjohtajia.

Entisen Lapin läänin eteläisimmän metsästysseuran metsästysalue käsittää Simojoen molemminpuolisen rautatien ja Alaniemen kylän välisen alueen. 1963 perustetun seuran metsästyspinta-alue on noin 14 600 ha. Seuran jäsenmäärä on tällä hetkellä noin 350, joista maanomistajia noin 170.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mielenkiintoisen viestin juhlaan toi Simonkylän Metsästysseuran tervehdyksessä puheenjohtaja Markku Marttila, joka kertoi valtioneuvoston lähestymisestä kuntien asukkaita 1960 -luvun alussa, sodan jälkeisen Suomen uudelleen elävöittämiseksi.

– Sodan jälkeen Suomessa syntyi paljon niin sanottuja suurperheitä. Valtioneuvostolta tuli esitys, että perustakaa metsästysseuroja alueillenne, koska koko maata koetteli tuolloin ruokapula. Viestinä kansalaisille oli se, että on harmi nälkää näkevänä huomata hirven juoksevan pihan läpi. Siksi monet metsästysseurat on perustettu tuohon 1960- luvun alkuun, kertoi Marttila.

Simon Alajoen Linnustajat on yksi niistä Marttilan esiin tuomista 1960- luvun alun perustetuista seuroista. Ensimmäinen Linnustajien perustava kokous pidettiin Pekka Martimon talossa 21.10.1962.

Seuratoiminta vaatii hyvän yhteistoiminnan muiden seurojen kanssa

Yhteistyö muiden naapuriseurojen välillä on vuosien saatossa tiivistynyt entisestään. Oman haasteensa hirven- ja muun riistan metsästykseen on tuonut voimakas tuulimyllyjen rakentaminen Simon kunnan alueella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Metsästysmaat ovat pirstaloituneet myllyjen, voimalinjojen ja niille johtavien teiden rakentamisen vuoksi. Esimerkkinä hirvien viihtyminen näillä alueilla on vähentynyt, tietää Haapaniemi.

Teknologia/tietotekniikka on tuonut monenlaisia apuvälineitä niin seuratoimintaan kuin metsästykseenkin. Alajoen Linnustajien uudet kotisivut ovat saaneet kiitosta jopa Helsinkiä myöten.

Yhteistyö seurojen välillä on toiminut jo 23 vuoden ajan Simon hirvilupien anominen yhteislupamenettelyn kautta. Toinen seurojen välinen yhteistyö on ollut Simon kunnan koolle kutsuma Simon jahti kolmen metsästysseuran yhteistyönä.

– Isompaan hirvien yhteislupaan kuuluu tällä hetkellä seitsemän metsästysseuraa, yksi yhteismetsä ja yhdeksän valtion mailla metsästävää hirviporukkaa, luettelee Haapaniemi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mitä?

Ansiomerkit ja kunniamerkit

Kultainen: Lauri Karjalainen ja Teppo Haapaniemi

Hopeinen: Antti Jäärni, Reima Kemppainen ja Tommi Ylisuvanto

Pronssinen: Teuvo Haapaniemi, Mikko Hapaniemi, Heikki Kukkonen, Pasi Halttu ja Tomi Hamari.

Kunniakirjat: Eräkäynnin ja metsästyskulttuurin edistäminen:

Arto Isokääntä, Arvo Kortesalmi, Daniel Kemppainen, Eero Halttu, Erkki Pajari, Erkki Parpala, Hevi Hamari, Jonne Ylisuvanto, Kalevi Juntunen, Lauri Parkkila, Leila Haapaniemi, Leo kiviniemi, Markku Jäärni, Paavo Veittikoski, Taisto Martimo ja Vilho Parpala.

Riistanhoidon kuniakirja: Reijo Sankala ja Mika Heikkinen.

Seuran Viiri: Jorma Turkki

Suurpetokantojen lisääntyminen huolettaa

– Simon Riistanhoitoyhdistyksen toiminnassa huolettaa suurpetokantojen lisääntyminen. Seuraamme tilannetta niin käytännön kuin tilastojenkin valossa yhdessä metsästysseurojen yhteistyönä, valotti tilannetta Simon Riistanhoitoyhdistys ry:n puheenjohtaja Reima Kemppainen juhlatervehdyksessään.

Suurpeto tilanteista on viime aikoina tehty paljon havaintoja mm. karhu- ja susikantojen lisääntymisinä. Varsinaiseen karhun metsästykseen on osallistunut useita Alajoen Linnustajien metsästäjiä, joista Jäärnin veljekset Jussi ja Sauli jatkavat isänsä Eskon ja veli Antin jalanjälkiä kaatamalla syksy 2023 aikana Kuusamon Iivaarassa kaksi karhua.

Juhlapeijaispöydästä löytyi kaikille riittävästi purtavaa.

Noin kuukausi sitten jännitettiin Pudasjärvellä, kun pitkän metsästäjäuran tehneen seuran jäsenen Lauri Parkkilan perheen huvilan naapurissa tapahtui karhun kohtaaminen.

– Karhu tuli lähistölle ja tappoi naapurin koiran, temmeltäen alueella ennen poistumistaan. Enpä ole ennen samanlaisessa tilanteessa ollut. Yleensä 1980-luvulla metsästyksen aloittaneena. Tapahtumat ovat enemmälti keskittyneet hirvenmetsästykseen, joista ison sarvipään kaato on ollut mieliinpainuvin, kertoo 72-vuotias Parkkila metsästysmuistojaan.

Hirvenkäristys maistui sadoille juhlavieraille

Simon Alajoen nuorisoseuran talo, Metsäpirtti oli tupaten täynnä. Juhlapeijaisten ruokailun alussa ei riittänyt kaikille edes ruokailutilaa. Tilanne laukesi kun osa ruokailijoista sai vatsansa täyteen.

Hirvikäristys muine lisukkeineen kävi hyvin kaupaksi, eikä moitteen sijaa kuulunut metsästysseuran oman naisjaoston yhteistyön tuloksena.

Muina esiintyjinä juhlassa esiintyi Simon harmonikka trio ja Komediaduo Tanja & Briitta esitys.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä