Kulttuuri

Seppo Kinnunen: “Poliisiaiheiset kirjat on tältä erää kirjoitettu”

Kolmesta julkaistusta kirjasta huolimatta Kinnunen sanoo olevansa kirjoittaja, ei kirjailija. Neljäs kirja on jo kustantajalla.

Poliisiaiheinen trilogia on valmis. Seppo Kinnunen aikoo keskittyä jatkossa muihin teemoihin. Kuva: Karoliina Marttala

Torniolainen kirjailija ja entinen poliisi Seppo T. Kinnunen on hiljattain toimittanut viimeisimmän poliisiaiheisen kirjan kustantajalle.

– Poliisiaiheiset kirjat on tältä erää kirjoitettu. Trilogian viimeisin osa on jo kustantajalla, eläkkeellä oleva Lapin poliisilaitoksen entinen apulaispoliisipäällikkö toteaa.

Kinnusen viimeisin, vajaa vuosi sitten julkaistu romaani Karhu ja tyttö poikkeaa tyystin miehen kahdesta edellisestä kirjasta, jotka kuvasivat pienen poliisilaitoksen elämää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viime kesänä julkaistun Karhu ja tyttö -kirjan teemoina ovat ystävyys, erilaisuus, oikeudenmukaisuus, luonnon ankaruus ja ihmisen julmuus.

– Draama on aika rankka. Karhu meinaa heti alussa päästä hengestään ja ajautuu yhteen latoon. Koulukiusatun tytön perhe-elämä on ihan sekaisin. Isä on juoppo ja äiti ihan loppuun ajettu, Kinnunen kuvaa.

“Mukava kirjoittaa”

Tarina alkaa, kun tyttö löytää ladosta piikkilankaan sotkeutuneen karhun, joka myöhemmin on pelastamassa tyttöä erilaisista tilanteista.

– Idea kirjaan lähti siitä, kun olimme vaimoni kanssa katsomassa karhuja Kuhmossa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjan kannen kuvan on valinnut Kinnusen 9-vuotias tyttärentytär Kuva: Karoliina Marttala

Kinnunen kertoo, että tuolloin elettiin korona-aikaa. Kaikki paikat olivat kiinni, joten kirjoittamiselle oli aikaa.

– Istuin koneen ääreen ja kirjoitin kirjan. Siihen kokemukseen nähden, mitä poliisityössä on aikoinaan nähnyt, tätä oli mukava kirjoittaa.

Kinnunen on ottanut käyttönsä Seppo T. Kinnunen -nimen välttääkseen sekaannuksia, koska hänellä on täyskaima Torniossa, joka on ahkera yleisönosaston kirjoittaja.

– Ne kirjoitukset on usein liitetty minuun, minkä vuoksi lisäsin T-kirjaimen nimeeni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kinnunen kertoo olleensa pitkään pöytälaatikkokirjailija ennen kuin julkaisi ensimmäisen kirjansa vuonna 2019.

– Ehkä ensimmäisessä kirjassa tuli avattua itseä vähän turhankin paljon. Kirja on kokemuspohjainen, mutta tarina on kuitenkin täysin fiktiivinen.

“Kirjoistuskammio autotallin takana”

Kolmesta julkaistusta kirjastaan huolimatta Kinnunen sanoo olevansa kirjoittaja, ei kirjailija. Hän on rakentanut itselleen kirjoituskammion autotallin taakse. Huoneessa on pakkasten aikaan 10 astetta lämmintä.

– Istun siellä pipo päässä ja toppatakki päällä kirjoittamassa. Se on stimuloiva paikka. Kirjoittaminen on hyvää ajanvietettä. Minä pidän siitä.

Hänen mielestään rikasta suomen kieltä pitäisi vaalia aikaisempaa paremmin.

– Suomen kieli on rikas kieli, englantia ei tarvitsisi sotkea joka paikkaan. Harmittaa, että nuorten lukutaito on mennyt huonoksi. Se on käynyt minun sieluuni.

Kuka?

Seppo T. Kinnunen

Karhu ja Tyttö on Kinnusin uusin romaani, joka on julkaistu viime kesänä.

Aiemmat poliisiaiheiset kirjat ovat Valkoinen paita ja Kärsivällisyys kaiken voittaa. Trilogian kolmas osa Tyhjät ikkunat on jo kirjoitettu, mutta ei vielä julkaistu.

Eläköitynyt Lapin poliisilaitoksen entinen apulaispoliisipäällikkö. Tätä aiemmin kolmen Lapin poliisilaitoksen poliisin päällikkönä 13 vuoden ajan.

Asuu Torniossa, kahden lapsen isä ja kahden lapsenlapsen pappa.