Urheilu

Savinainen kalasti elämänsä suurimman ahvenen

Haaparantalainen kalamies nosti poikkeuksellisen suuren ahvenen ja fileet odottavat pakkasessa 85-vuotissyntymäpäivän ruokailua.

Lauri Savinainen esittelee saalistaan. Taustalla viime kesänä rakennettu katamaraanilautta, jolta käsin on miellyttävä kalastaa. Kuva: Hely Salmela-Onkamo

Haaparannalla asuva, Kemijärvellä paljon mökkeilevä Lauri Savinainen oli mato-ongella, kun koukkuun iski melkoinen vonkale. Lauantaisena heinäkuun iltana onkimassa ollut kalamies nosti ahvenen, jolla pituutta oli peräti 49 senttiä ja Savinaisen mukaan digivaaka ja jousivaaka näyttivät painoksi 2,5 kiloa.

Pyyntipaikkana oli Kemijärven kaupungin alueella sijaitseva Uuranjärvi ja siellä mökkiranta.

– Sain ahvenen saunan lämpiämistä odotellessa lautalta noin kymmenen metrin päässä huvilarannasta. Vapa notkui ja luulin, että se on hauki, mutta kun se hyppäsi muutaman kerran, huomasin sen ahveneksi. Sain sen haavilla ylös. Koukku oli mennyt leukaluusta läpi ja pysyi siksi kiinni.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Työvälineinä toimivat Airiston viiden metrin vapa, 12 kilon siima, 12 sentin teräsperuke ja 30 millimetrin koukku.

– Kala odottaa fileoituna pakkasessa ja se valmistetaan ruoaksi 85-vuotispäiväkseni, Savinainen kertoo.

Ennätysahven pyydetty virvelillä Ahvenanmaalla

Vapaa-ajan kalastajien Keskusjärjestön tiedottaja Jaana Vetikko onnittelee kalastajaa suuresta, hienosta ahvenesta. Saalis on harvinaisen iso.

Vetikko toteaa, että kalan painoa ei kuitenkaan pystytä varmistamaan ennätysrekisteriä ajatellen, ja kaupoissa myytävät digivaa’at eivät ole kovin tarkkoja varsinkaan kädessä pidettyinä. Vetikon mukaan kala ei kuvan perusteella näytä yli kaksikiloiselta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ennätyskalalautakunnan rekisterin mukaan suurin koskaan pyydetty ahven Suomessa painoi 2,87 kilogrammaa ja se pyydettiin virvelillä Ahvenanmaan Kökarissa. Sen pituus oli 54 senttiä.