Mielipiteet

Säästämisen kalleus

Kuva: Karoliina Marttala

Vuonna 2014 säästösyistä toteutettu poliisin hallintorakenneuudistus lakkautti tieliikenteen valvontaan keskittyneen Liikkuvan Poliisin. Uudistuksessa keskeistä oli saada liikenteen valvontaan erikoitunut väki sitoutumaan uuteen poliisiorganisaatioon paikkaamaan säästösyistä aikaan saatua poliisihenkilöstön vajetta. Seurauksena oli tieliikennevalvonnan tason ja määrän tipahtaminen, vaikka uudistuksessa yhtenä keskittämisen tavoitteena oli paremman toimintatason saavuttaminen.

Kaksi viikkoa Suomea asuntoautolla kiertäneet norjalaiset tuttavamme ihmettelivät, eikö Suomessa ole minkäänlaista poliisivalvontaa maanteillä. Ainuttakaan poliisiautoa eivät olleet nähneet. Samaa kuulee etenkin raskaanliikenteen väeltä, jotka jatkuvasti näkevät edessään hurjia läheltäpiti -ohituksia.

Tieliikenteen yksi haasteellisin ja potentiaalisesti vaarallisiin tilanne on edellä ajavan ajoneuvon ohittaminen. Etenkin silloin, kun ohitusta ei tehdä asianmukaisesti toisia tielläliikkujia kunnioittaen. Ohitustilanteessa riittävä näkyvyys on välttämätöntä, jonka ohittava kuljettaja on huolellisesti aina otettava huomioon.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajoneuvojen keskinäiset nopeudet, turvallinen välimatka ohitettavan ajoneuvon kanssa ja turvallisen ohituksen yleinen arvio pitää aina tehdä ennen ohitustilanteen alkua.

Turvallisen tiellä liikkumisen kruununa ovat kärsivällisyys ja oma kiireetön sekä rauhallinen asenne. Kiireellä tai hätiköiden suoritettu ohitus sisältää aina tarpeettoman riskin oman ja toisten turvallisuudelle. Positiivinen ja vastuullinen asenne liikenteessä vähentää liikenneonnettomuuksien riskiä ja parantaa liikenteen sujuvuutta yksinkertaisten ja vastuullisten päätösten sekä ongelmatietoisuuden tiedostamisen kanssa.

Tosiasia on kuitenkin se, että tiellä liikkuu väkeä, jotka vähän välittävät nopeusrajoituksista tai muista Tieliikennelain määräyksistä. Jos etenkin pääteillä ajat nopeusrajoitusten puitteissa, nopeasti taaksesi alkaa kertyä jonoa.

Muutamat saattavat roikkuvat lähes puskurissa, kun kurkkivat ohituspaikkaa. Ohi pitää vain päästä, joka liian usein on vaarassa johtaa karmeaan lopputulokseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lakkautettu todellinen poliisivalvonta tulee palauttaa maanteille. Oikein resursoitu ja toteutettu poliisitoimi lisää tietoisuutta liikennesääntöjen noudattamisen tärkeydestä ja vähentää vaaratilanteita maanteillä. Hyvin valvottu sujuva tieliikenne maksaa lyhyessä ajassa valvontaan sijoitetun budjettivaran takaisin. Tienlaitaan sijoitetuilla kamerapöntöillä ei tieliikennettä valvota eikä paranneta.

Kirjoittaja on eläkkeellä oleva Lapin entinen apulaispoliisipäällikkö