Paikallisuutiset

Räppääminen vaatii luottoa omaan itseensä – ”Aina on niitä jotka eivät tykkää ja jotka vihaavat”

Kaksi nuorta torniolaista rap-artistia haluaa tuoda omilla kappaleillaan esille nuorten ääntä ja sitä, että itseensä pitää luottaa.

Santeri Nikula (vas.) ja Viktor Salmi tapasivat toisensa aloittaessaan media-alan opinnot Torniossa pari vuotta sitten. He ovat tehneet muutaman kappaleen yhdessä. Kuva: Heidi Keskimaunu

Nuoresta iästä huolimatta torniolaiset Viktor ”Vilu” Salmi ja Santeri ”Sape” Nikula tekevät vaikutuksen asenteellaan. Molemmat heistä ovat rap-artisteja, jotka tekevät töitä unelmiensa eteen, luottavat omaan tekemiseensä eivätkä anna muiden puheiden mennä liiaksi ihon alle.

– Sosiaalisessa mediassa on niin paljon ihmisiä, jotka tarkoituksella kommentoivat jotain, vaikka eivät oikeasti näe biisissä mitään vikaa, Nikula kertoo.

Paksuun nahkaan onkin tarvetta tämän päivän sosiaalisessa mediassa, jossa kaksikon mielestä artistien on tänä päivänä oltava mukana. Nikula on ammentanut aiheesta paljon omiin kappaleisiinsa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Aina on niitä, jotka eivät tykkää ja jotka vihaavat. Jos tekee omaa juttua, ei siinä kestä välittää muiden mielipiteistä.

Itseensä luottamisen lisäksi kappaleiden aiheita nousee nuoria ympäröivästä maailmasta.

– Haluan olla äänenä nuorille. Tuoda esille asioita, joita muut ei biiseissä yleensä sano. Monet nuoret kamppailevat mielenterveysongelmien kanssa ja haluan, että pystyttäisiin hyväksymään, että mielenterveysongelmat eivät tee ihmisestä heikkoa tai alempiarvoista, Salmi kertoo.

– Aivan sama mistä lähtökohdista tulet, vaikka elämä olisi kuinka huonosti, haluan näyttää, että sinä voit nousta sieltä ylös ja tehdä mitä vaan, Salmi jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuka?

Viktor ”Vilu” Salmi

18-vuotias torniolainen rap-artisti.

Ensimmäinen julkaistu kappale ”Kylmii Öitä” on yltänyt Spotifyn Suomen 50 viraalisinta -listan sijalle 3.

Tuorein kappale on ”Näästi” kesäkuulta.

Omia idoleita mm. Tupac, Biggie, 50 Cent ja Fintelligens.

Asenteen ja sanoman lisäksi kaksikolla on riittänyt halua kehittyä koko ajan paremmaksi. Molemmat heistä kiinnostuivat rap-musiikista jo peruskoulussa ollessaan ja yläasteella he rustailivat ensimmäiset riimit ja nauhoittivat ensimmäiset räpit.

– Sehän kuulosti ihan hirveälle, mutta olen lähtenyt kokeilemaan sillai, että olen laittanut tietokoneelta taustan soimaan ja puhelimen nauhoittamaan, Nikula kertoo.

Itsensä kehittäminen on tarkoittanut ahkeraa treenaamista ja mentoreiden puuttuessa kaikki on opeteltu itse.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun aloin harjoittelemaan kunnolla, se oli jokapäiväistä. Lukittauduin kodin työhuoneeseen ja harjoittelin Youtuben kautta valmiisiin taustoihin freestyle-räppäämistä. Koulussa kaverit innostuivat ja laittoivat koulun käytävillä musiikkia soimaan ja heitin päästä riimejä, Nikula toteaa.

– Haluan kehittyä koko ajan. Kun aloitin, halusin tehdä räppihomman eteen tunnin päivässä. Katsoin Youtubesta yksityiskohtaisempia videoita, että miten räpätään. Välillä menee kolmekin tuntia päivässä harjoitteluun, Salmi kertoo.

Molemmat sanoittavat ja äänittävät itse omat kappaleensa. Salmi on jopa rakentanut kotiinsa oman studion. Molempien tavoitteena on kehittyä rap-artisteina entistä paremmaksi, julkaista omaa musiikkia ja esiintyä enemmän yleisölle.

– Jos jossakin vaiheessa pystyisi elämään räpin teolla, olisi unelma täytetty, Nikula pohtii.

– Haluaisin jossakin vaiheessa tehdä melodisempaa räppiä. Olen käynyt laulutunneilla, toivottavasti joskus osaisin laulaa, Salmi kertoo.

Kuka?

Santeri ”Sape” Nikula

20-vuotias torniolainen rap-artisti.

Julkaissut ensimmäisen kappaleen ”En Mä Piittaa” heinäkuussa 2022.

Tuorein kappale ”Tänään” julkaistu keväällä.

Omia idoleita mm. Trippie Red, Sexmane ja Costi.