Kulttuuri

Rajatonta kansamusiikkia Kukkolankoskella– “Tämä on genre niin kuin kaikki muutkin”

Kukkolankoskelle ja Haaparannan Folkets Husille kokoontuu viikonlopuksi kansanmusiikin harrastajia kolmesta maasta. Ilmaisiiin konsertteihin toivotaan väkeä joen molemmin puolin.

Ahlberg, Ek ja Roswall soittamassa Kuva: Olle Melkerhed

Ruotsin Kukkolankoskelle ja Haaparannan Folket Husille kokoontuu viikonloppuna kansanmusiikin harrastajia Ruotsista, Suomesta ja Norjasta.

Kyseessä on kaksipäiväinen Rajatonta kansanmusiikkia -tapahtuma, joka koostuu harrastajille päivisin pidettävistä kursseista, yleisölle iltaisin järjestettävistä ilmaiskonserteista ja tansseista.

Tapahtuma oli tarkoitus järjestää kokonaisuudessaan Kukkolankoskella, mutta kylmää ilmaa lupaavien sääennusteiden vuoksi lauantain ohjelmisto on siirretty kokonaisuudessaan sisätiloihin Haaparannan Folkets Husille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtuman tavoitteena on saada lisättyä tunnettavuutta ja tietoisuutta kansanmusiikista ja sen harrastamisesta.

– Meillä kansanmusiikkia harrastavat aikuiset, lapsia ja nuoria ei ole saatu mukaan. Se johtuu siitä, että meillä ei ole täällä esikuvia, sanoo Haaparannalla asuva pelimanni Sven Keskitalo, joka on ideoinut tapahtuman yhdessä Pohjois-Pohjanmaan Kansanmusiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Annamari Martinviidan kanssa.

Kansamusiikissa on henkisyyttä ja läheisyyttä

Keskitalon mukaan kansanmusiikki- ja pelimannimusiikki on ollut voimissaan 1970- ja 1980-luvuilla, osittain vielä 90-luvullakin. Sen jälkeen sekä Ruotsissa että Suomessa on eletty suvantovaihetta monta vuosikymmentä. Itse viulua ja kitaraa soittava Keskitalo tähdentää, että kansamusiikki on musiikkigenre siitä missä muutkin.

– Samanlainen kuin mikä muu tahansa musiikki, mutta se olisi meidän omaa musiikkiamme, vuosikaudet myös bluesia soittanut Keskitalo luonnehtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikkiruokainen musiikkimies toteaa, että kansanmusiikki on helposti opittavissa. Repertuaarista löytyy helppoja ja yksinkertaisia kappaleita sekä haastavampia, jotka vaativat soittajiltaan enemmän kokemusta. Keskitalon mukaan kansamusiikissa on henkisyyttä ja läheisyyttä.

– Usein aiheena ovat rakkauslaulut, rakkauttahan me tarvitaan tänne enemmän kuin mitään muuta.

Kansanmusiikki eläää ajassa mukana

Keskitalo sanoo, että vaikka pelimannimusiikissa ovat perinteet vahvasti mukana, tulee siihen myös koko ajan uusia vaikutteita. Kansanmusiikki elää ajassa mukana. Keskitalon mukaan kyseessä on musiikki, joka on ennen vanhaan ollut kaikissa elämänvaiheissa mukana, syntymästä kuolemaan.

– Se on syntynyt ihmisten keskuudessa ja ollut mukana heidän elämässään.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtuman yhteydessä pidetään kaksipäiväinen kurssi, jossa tutustutaan naapurimaiden musiikkiin ja opetetaan omaa toisille oman maakunnan kansanmusiikkia.

Mikä?

Rajatonta kansanmusiikkia -tapahtuma

Maksuton musiikki- ja tanssitapahtuma järjestetään 26.–27.5 Ruotsin Kukkolankoskella ja Haaparannan Folkets Husilla

Tapahtumassa esiintyy muun muassa Haaparannan Kulttuurikoulun oppilaat, Gränsklang-Rajasävel, Ahlberg, Ek & Roswall, Samuel Lundström, Kaisa Ristiluoma ja Osmo Hakosalo.

Sekä perjantaina että lauantaina pidetään yleiset tanssit.

Mukana on pelimanneja Lapista ja Pohjois-Pohjanmaalta, Ruotsin Norrbottenista ja Västerbottenista sekä Norjan Tromssa- Finnmarkista.

– Meillä on viisi ryhmää. Suomalaiset, ruotsalaiset ja norjalaiset sekoitetaan keskenään ja tutustumme toistemme kulttuureihin yli rajojen,

Tapahtumasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen.

Haaparannalla asuva Keskitalo lupaa, että jos tapahtuma innoittaa uusia harrastajia kansanmusiikin pariin, hän on valmis aloittamaan alkeiskurssin jo heti tulevana talvena.

Ensi viikonloppuna 26.– 28. toukokuuta järjestettävään tapahtumaan on jokivarren kylistä ilmainen bussikuljetus. Myös itse tapahtuma on maksuton.

Milloin ?

Bussikuljetus

Pe ja la

16.15 Bussi lähtee Suomen Korpikylästä Juntin kaupalta.

16.25 Karungin kaupan kohdalla.

16.35 Kukkolan koskikenttä.

16.45 Vojakkalassa Timpan tori.

17.00 Tornion ja Haaparannan Matkakeskus.