Paikallisuutiset

Puskajussin Arsa on paras – ”Kilpailuissa pitää olla myös hyvää tuuria välttääkseen huonon tuurin”

Suomenajokoirien suomenmestaruus Tornioon.

Puskajussin Arsa eli kutsumanimeltään Maski kuvattuna omistajansa Petri Saarenkankaan kanssa Mikkelissä pidetyissä SM-kilpailuissa.

Torniolaisen Petri Saarenkankaan Puskajussin Arsa voitti ensimmäisen palkinnon Mikkelissä 11.–12. marraskuuta pidetyssä Suomenajokoirien Kilpa-ottelussa.

Kilpailun järjestäjänä toimi Suur-Savon Ajokoiramiehet ry. ja viikonloppuna SM-tittelistä kisaili kaksitoista lohkokarsintojen kautta mukaan selviytynyttä koiraa sekä edellisen vuoden suomenmestari.

Vuoden 2023 ajokuninkaaksi kruunattu Puskajussin Arsa, kutsumanimeltään Maski on kolmivuotias uros.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Koiran molemmat vanhemmat ovat käyttövalioita ja se on peräisin Haapajärveltä, Pauli Sornikosken Puskajussin kennelistä. Maski ajoi jänistä ensimmäisen kerran päivää vaille kuuden kuukauden ikäisenä, Saarenkangas kertoo.

Edellisen kerran suomenajokoirien SM-voitto tuli Lappiin vuonna 2012 ja sitä aiemmin vuosikymmeniä sitten.

Sunnuntai meni nappiin

SM-kilpailussa ajokoirien tulee koepäivän aikana löytää kaksi jänistä. Kumpikin ajoerä kestää 120 minuuttia. Kilpailussa pisteytetään koirien haku- ja ajotaito sekä haukkuminen.

Puskajussin Arsan osalta SM-kilpailun ensimmäinen päivä tuotti 67,42 pistettä ja toinen päivä 94,25 pistettä. Kahden päivän maksimipistemäärä on 200, josta se saavutti 161,67. Ero kilpailun toiseksi tulleeseen koiraan oli 17,88 pistettä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lauantain suoritus jäi toisen jäniksen kohdalla liian lyhyeksi, mikä johtui sateisesta kelistä. Sunnuntai meni ihan nappiin. Tuomarit kehuivat, että he eivät olleet kuulleet koskaan parempaa haukuntaa, Saarenkangas sanoo.

Seuraavaksi maaotteluun

Voittopokaalin lisäksi Saarenkangas sai SM-kisoista tuliaisikseen metsästykseen ja eränkäyntiin liittyviä käyttöesineitä.

– Olen treenauttanut Maskia kerran viikossa. Se on saanut tähän mennessä kaikkiaan seitsemän 1. palkintoa ja kaksi 2. palkintoa. Syksyllä tuli piirinmestaruus ja Pohjanlohko-voitto.

Seuraavaksi Puskajussin Arsan haku- ja muita taitoja puntaroidaan Suomen, Ruotsin ja Norjan välisessä maaottelussa. Joulukuun puolivälissä Asikkalassa pidettävässä kilpailussa kisailee neljä koiraa jokaisesta maasta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei riitä, että koira on hyvä. Kilpailuissa pitää olla myös hyvää tuuria välttääkseen huonon tuurin, Saarenkangas summaa ajokoirakilpailuissa pärjäämisen.

Edit 18.11 klo 12: Haapavesi korjattu Haapajärveksi ja Sornakoski Sornikoskeksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä