Mielipiteet

Pride-kulkue on tärkeä

Alex Ketopaikka

”Jos kannatatte tätä, kannatatte myös pedofiliaa ja eläimiin sekaantumista seksuaalisesti.” Edeltävä lause oli uutisissa heti ensimmäisenä päivänä pride-kuukauden alkaessa. Juuri tällaisten ihmisten takia pride-kuukausi on edelleen tärkeä, melkein 43 vuoden jälkeen.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä on aina ollut maailmalla. Tästä on todisteita jopa antiikin Rooman, (800 eaa.- 500 jaa.) ja merirosvojen (1400-1800 jaa.) ajalta. Vasta viimeisen 50 vuoden aikana siitä on kuitenkin uskallettu puhua enemmän kuin aikaisemmin. Syynä siihen on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä vastaan olevien lakien poisto suurimmalta osalta maailmaa. Tästä huolimatta taistelu ihmisoikeuksien puolesta ei ole vielä läheskään ohi.

Ensimmäiset pride-kulkueet oli 28. kesäkuuta vuonna 1970 Stonewallin kansannousun muistoksi. Pride-kulkueet järjestettiin New Yorkissa, Los Angelesissa ja Chicagossa tuhansien ihmisten toimesta. Siitä päivästä asti pride-kulkueet ovat olleet mielenosoituksia, joiden avulla halutaan parantaa tasa-arvoa, yhdenvertaisuutta ja ihmisoikeuksia. Niiden avulla myös vastustetaan syrjintää. Pride-kulkueita on pidetty koko tämän 43 vuoden ajan samasta syystä. Vaikka ensimmäinen pride-kulkue oli vasta 43 vuotta sitten, se ei tarkoita, ettei meitä olisi aina ollut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Miksi heteroille ei sitten ole heteroprideä? Tai cis-sukupuolisille?” Vastaus tähän on se, etteivät heterot tai cis-sukupuoliset ole joutuneet taistelemaan perus ihmisoikeuksista tai tasa-arvosta. Heitä ei ole koskaan kiusattu, hakattu, tapettu tai muutenkaan epäkunnioitettu seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen takia. Heillä on aina ollut lupa olla omia itsejään, kun meillä ei sitä oikeutta vielä 30 vuotta sitten ollut.

Viimeisen kahden vuoden aikana olen nähnyt paljon, kun ihmiset ovat tehneet omia seksuaalisia suuntautumisia ja sukupuolia pilkatakseen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä. Jotkut näistä ovat olleet esimerkiksi Dracoseksuaalisuus, jolla viitataan J.K Rowlingin Harry Potter -kirjasarjassa esiintyvään fiktiiviseen hahmoon nimeltä Draco Malfoy. Seksuaalisuuksia ei luotu pelkästään fiktiivisistä hahmoista, vaan myös oikeista, julkisuuden henkilöistä. Tästä esimerkkinä toimii Dreamseksuaalisuus (Seksuaalisuus, joka perustuu amerikkalaiseen youtubettajaan käyttäjänimeltään Dream). Pride-kulkueiden tavoitteena on luoda kaikille turvallinen ympäristö, jossa voi olla oma itsensä. Seksuaalisuudet ja sukupuolet, jotka pilkkaa muita, ei kuulu joukkoon.

Kuin monille muillekkin, minulle pride-kulkueet ovat ainoita hetkiä, jolloin voin aidosti olla oma itseni. Silloin ei tarvitse miettiä, joutuuko kohtaamaan kiusaamista tai homo- tai transfobiaa. Kaiken edellä mainitun takia pride-kulkueet ovat edelleen tärkeitä. Taistelu ihmisoikeuksien puolesta ei ole ohi, vaikka laissa kielletäänkin kriminalisointi seksuaalisuuden ja sukupuolen perusteella.

Kirjoittaja on torniolainen 15-vuotias sateenkaarinuori, joka rakastaa eläimiä, etenkin käärmeitä