Ihmiset 

Perheiden Talon synttäreitä juhlittiin aurinkoisessa säässä

Tornion Perheiden Talo ry täyttää tänä vuonna 10 vuotta. Merkkipäivää juhlistettiin toiminnantäyteisillä avoimien ovien päivällä tiistaina.

Reilun vuoden ikäinen Ellen Nitovuori nautti auringosta ja pihaleikkikaluista. Kuva: Karoliina Marttala

Tornion Kantojärvellä asuva Roosa Kolehmainen on tullut viettämään avoimien ovien päivää kaksivuotiaan tyttärensä ja puolivuotiaan poikansa kanssa. Hänen mukaansa avoimella kohtaamispaikalla on iso merkitys pienten lasten äidille, vaikka siellä käy harvakseltaakin.

– Rytmittää arkea eri tavalla, kun Perheiden Talolla on erilaista toimintaa ja tapahtumia. Sitten on myös seurakunnan perhekerho, joka on joka arkipäivä joissain päin.

Pari vuotta lasten kanssa kotona olleen Kolehmaisen mukaan kohtaamiset ovat myös tärkeitä vertaistuen kannalta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lapset tykkäävät leikkiä muiden lasten kanssa ja vanhemmat voivat jutella keskenään.

Roosa Kolehmainen ja Aamos Kuure ovat tyytyväisiä Perheiden talon asiakkaita. Kuva: Karoliina Marttala

Nikkarivaarit opettavat puukäsitöitä

10- vuotias Aleksi Korpela on askarrellut pienen jakkaran nikkarivaari Jaakko Rytisalon ohjauksessa. Pojan mukaan jakkara olisi hyvä äitienpäivälahja, jos hän ei olisi jo tehnyt lahjaa koulussa.

– Laitan tämän ehkä omaan huoneeseen. Tämän tekeminen oli aika hauskaa, tomera nuorimies toteaa.

Nikkarivaarit ovat ryhmä puukäsityötaitoisia vaareja, jotka ovat mukana Perheiden Talon tapahtumissa ja käyvät toisinaan talollakin nikkaroimassa lasten kanssa muun muassa linnunpönttöjä, jakkaroita ja autoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rytisalo on puukäsitöiden harrastaja ja eläkkeellä oleva entinen opettaja, jolle lasten opettaminen on antoisaa. Hänelle on erityisen tärkeää, että lasten ja nuorten käsityötaidot pysyisivät.

– Kaikilla ei ole kaupunkiolosuhteissa mahdollisuuttakaan nikkaroida, ei ole työkaluja eikä verstasta, Rytisalo toteaa

Aleksi Korpela on tyytyväinen kättensä tuotokseen. Jaakko Rytisalo avustaa. Kuva: Karoliina Marttala

Hyvin suunniteltu saplunaa toimii edelleen

Perheiden Talon toiminnanjohtaja Merja Frantti kertoo, että itse Perheiden Talo ry täyttää tänä vuonna 10 vuotta, mutta itse fyysinen Perheiden Talo on vuotta nuorempi. Koko talon olemassa oloajan toiminnanjohtajan pestissä ollut Frantti antaa kiitosta taloidean äidille, Kristiina Suhoselle.

– Onneksi Kristiina toi aikanaan tämän idean ja laittoi homman alulle. Taloa oli aikoinaan perustamassa minun ja Kristiinan lisäksi Davidilan Anu, Kittilän Raimo ja Mari Palokangas, Frantti summaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Talo tekee tiivistä yhteistyötä Tornion kaupungin ja seurakunnan kanssa. Tämän lisäksi muita yhteistyökumppaneita on toistakymmentä, yhteensä toimijoita on 15.

– Tämä kohtaamispaikka ei ole pelkästään perheille, vaan myös toimijoille.

Frantti kertoo, että vuosien aikana mukaan on tullut jonkin verran uusia toimijoita, mutta itse talon sapluuna on pysynyt melko samankaltaisena

– Tämä on toiminut aika lailla samalla sapluunalla kaikki nämä vuodet. Se oli alun perin niin hyvin suunniteltu, että sillä rakenteella on voitu jatkaa.

Aini ja Aapo ovat tulleet synttärijuliin äitinsä Janni Korpikosken kanssa. Neljävuotias pikkumies kertoo odottavansa kaikista eniten ilmapalloja. Hänen mukaansa myös kaksivuotias pikkusisko odottaa ilmapalloja eniten. Kuva: Karoliina Marttala

Frantin mukaan yksi Perheiden Talon vahvuus on se, että toimintaa pystytään järjestämään pikaisellakin aikataululla perheiden tarpeiden mukaan.

– Tämä on sellainen laiva, joka kääntyy nopeasti.

Viime vuonna talon järjestämään toimintaan osallistui noin 400 perhettä ja runsaat 2000 eri ihmistä.

– Osa käy säännöllisesti ja osa satunnaisesti. Toisille vertaistuki on tärkeää, osa puolestaan osallistuu ryhmien toiminnallisuuden vuoksi, Frantti kuvaa kävijöiden moninaisuutta.

Perheiden Talo tekee tällä hetkellä yhteistyötä MLL:n Lapin piirin kanssa sitä silmällä pitäen, että se alkaisi järjestämään Perheiden Talo -koulutusta ympäri maakuntaa.

– Järjestäisimme koulusta niille, jotka haluavat perustaa perheiden talon omalle paikakunnalle. Antaisimme vetäjille koulutusta ja katsoisimme hieman sitä, miten tämmöinen avoin kohtaamispaikka toimii.

Avoimessa kohtaamispaikassa järjestetään perheiden tarpeiden mukaisesti toimintaa ja erilaisia ryhmiä. Tulevaisuudessa samalla sapluunalla toimivia perheiden taloja voi olla muuallakin Lapissa. Kuva: Karoliina Marttala

Frantti sanoo, että talo jatkaa tulevaisuudessakin hyväksi toteamallaan kaavalla. Hänen mukaansa toimivaa ei kannata mennä särkemään.

– Toki kuunnellaan herkällä korvalla, mikä toimii ja mikä ei. Ollaan kokeiltu juttuja, mutta sitten todettu, että tarvetta ei ole olekaan ja muutettu toimintaa.

– Olemme aina onnellisia, kun meille tullaan kertomaan, minkälaiselle toiminnalle olisi tarvetta, Frantti vinkkaa.

Etualalla Heidi Kettunen 2-vuotiaan Viljon ja 4-vuotiaan Pinjan kanssa. Vieressä Mari Tofferi sylissään vuoden ikäinen Mio. Naiset kuvaavat Perheiden talolla käynnin antavan äidillistä vertaistukea ja lapsille leikkikavereita. Samalla pääsee irtautumaan hetkeksi kotiympyröistä. Kuva: Karoliina Marttala