Urheilu

“Padel on paljon enemmän, kuin pallon lyömistä” – padel-buumi ei ole laantumassa

Padel-halleja on rakennettu ympäri Suomea jo muutaman vuoden ajan, kuten myös Meri-Lapissa.

Jonas Sulila pyörittää padel-hallia Haaparannalla. Kuva: Heidi Keskimaunu

Meri-Lapissa on jo useampi halli, jossa voi harrastaa ympärivuotisesti padelia. Torniossa lajia on voinut harrastaa jo useamman vuoden ja Kemissä avattiin viime syksynä uusi halli. Keminmaahan puolestaan on valmistumassa tulevaksi syksyksi uusi halli.

Myös Ruotsin puolella Haaparannalla laji elää ja voi hyvin. Sulpadel-hallia Haaparannalla muutaman kuukauden pyörittänyt yrittäjä Jonas Sulila kertoo, että pelaajia käy Oulua ja Luleåta myöten.

– Arki-iltoina asiakaskunta on lähialueelta, viikonloppuisin laajenee Oulua ja Lulajaa myöten. Käyvät Haaparannalla ostoksilla ja samalla täällä esimerkiksi valmennuksessa, Sulila toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Uuden seuran tavoitteena liikuttaa lapsia

Lähiaikoina tarkoituksena on myös perustaa lajille oma seura, joka olisi Tornion ja Haaparannan yhteinen. Sulilan mukaan seura suuntautuisi ensisijaisesti lapsiin ja nuoriin. Tämä siksi, että seuran tavoitteena olisi yhteistyössä kaksoiskaupunkien sekä alueen yritysten kanssa tuoda laji vielä lähemmäksi lapsia ja nuoria.

Tavoite on, että vielä madallettaisiin taloudellisia esteitä. Jonas Sulila

Käytännössä tämä voisi tarkoittaa lajikustannusten alentamista, jonka toivottaisiin innostavan lapsia lajin kokeilemiseen ja sitä myöten liikkumaan.

– Tiedetään, minkä verran lapsilla ja nuorilla on haasteita liikkumisen ja mielenterveyden kanssa. Padel ei ole urheiluna kalleimmasta päästä, mutta tavoite on, että vielä madallettaisiin taloudellisia esteitä, Sulila sanoo.

Yhteisöllisyyttä ja taktikointia

Padel on sekoitus tennistä ja squashia, jota pelataan yleensä nelinpelinä. Lajin viehätys piilee Sulilan mukaan aloittamisen helppoudessa ja lajin monipuolisuudessa. Toisaalta lajin voi ottaa liikunnan ja pallottelun kannalta, mutta kilpailuhenkisempi huomaa helposti lajin strategisen puolen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä on taktinen peli ja laji lähtee viemään mukanaan. Esimerkiksi kun syötät ristiin, se pitää saada mahdollisimman vaikeaksi palauttaa. Tai saatat lyödä pallon toiseen kulmaan puolustuksen hajauttamiseksi, Sulila kertoo.

Täällä on kavereita valmiina. Jonas Sulila

Koska padelia pelataan yleensä nelinpelinä, voi joillakin olla haasteena saada pelikavereita. Haaparannalla järjestetään säännöllisesti tunteja, jolloin pelikaveria kaipaavat voivat vain tulla paikan päälle.

– Täällä on kavereita valmiina, halli on yleensä täynnä, Sulila kertoo.

Lajin valtavan suosion taustalla on arveltu olevan se, että liikkumisen lisäksi harrastajat löytävät ympärilleen samanhenkistä porukkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tämä tuo yhteen ihmisiä ja siihen kehittyy oma yhteisö. Padel on paljon enemmän, kuin pallon lyömistä, Sulila pohtii.