Mielipiteet

Opettajia kiusataan koulussa

Mielestäni on huolestuttavaa, kuinka paljon näen päivän aikana karua kohtelua koulussa. Varsinkin opettajien kohtaama karu kohtelu on vain lisääntynyt vuoden kuluessa ja kesäloman lähestyessä. Heitä solvataan ja haukutaan, joskus jopa heitellään kumeilla ja kynillä. Yhtä opettajaa on heitetty jopa tuolilla. Nämä pari viikkoa ennen kesälomaa ovat olleet pahempia, koska todistusten jakoon ei ole enää kauaa.

Viimeistään lukuvuoden loppuessa alkaa tuntumaan, ettei monet oppilaat ehkä välitä tulevaisuudestaan. He kiusaavat opettajia, eivät tee läksyjä, jättävät kirjat pois tunnilta, häiritsevät työrauhaa ja kaikkea muuta. He myös samalla, kun häiritsevät työrauhaa ja opettajaa, häiritsevät muiden oppilaiden tehtävien tekoa.

Opettajia on paljon erilaisia, ja siitäkin huolimatta joskus tuntuu, ettei heitä pidetä ihmisinä. He vain yrittävät tehdä työtään, eivätkä jotkut arvosta sitä ollenkaan. On myös opettajia, jotka ovat joutuneet vaihtamaan koulua kiusaamisen ja huonon kohtelun vuoksi. Opettajille annetaan jopa tappouhkauksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaikki huono kohtelu opettajia kohtaan vaikuttaa myös heidän mielenterveyteen ja työhyvinvointiin, vaikka ei se ehkä päälle päin näy. Opettajan työ on valmiiksi jo raskasta kokeiden ja muiden papereiden ja palavereiden kanssa. Eivät he ansaitse kiusatuksi tulemisen pelkoa kaiken sen stressin päälle.

Jotkut opettajat ärsyyntyvät helposti tämmöisestä kiusaamisesta ja härnäämisestä, mikä johtaa siihen, että kenelläkään ei ole kivaa luokassa. He saattavat jopa huutaa koko ryhmälle, vaikka vain muutama oppilaista aiheuttavat häiriötä. Se tekee myös muiden tunneista ahdistavia ja sellaisia, ettei luokkaan ole mukava mennä. Itsellänikin on paljon poissaoloja tietyiltä tunneilta juuri tämän takia. Muiden oppilaiden häirintä ja opettajan äänen korotus saa helposti ahdistuneeksi, ja tunnille on liian ahdistavaa mennä. Ajan myötä luokkaan astuminen tuntuu mahdottomalta. Siltä, ettei olisi turvassa.

Opettajien kuvaaminenkin tapahtuu usein luokassa tai käytävällä. Henkisesti on varmasti raskasta, jos on joutunut kuvatuksi ja pilkatuksi netissä. Ei se olisi kenellekään hauskaa, jos itse olisi se, jota kuvataan ja levitetään ympäri internetiä vitsinä ja someviihteenä.

Kiusaamista ei tule pelkästään oppilailta. Vanhemmatkin ovat olleet osana kiusaamista ja opettajien solvausta. Joskus on tehty jopa ryhmiä, joissa opettajia haukutaan ja kyseenalaistetaan heidän ammattitaitoaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Opettajatkin ovat ihmisiä. Heillä on tunteet aivan yhtälailla kuin kaikilla muillakin. Heidänkin mielenterveys kärsii kiusaamisesta, solvaamisesta ja pilkkaamisesta. Kiusaaminen on yksi iso syy, miksi monet opettajat harkitsevat jopa alan vaihtoa. Luin netistä, että joku sanoi jopa työttömyyden kuulostavan paremmalta kuin opettajan työ. Kiusaaminen luo ihmiselle traumoja ja pahentaa mielenterveyttä, eikä se ole koskaan oikein, ei edes opettajaa kohtaan.