Urheilu

”Olen melkein ainoa, joka käy kunnolla treeneissä” – yleisurheilu kaipaa uutta nostetta

Meri-Lapin yleisurheiluseuroissa kaivataan lisää ohjaajia ja kilpaurheilijoita.

Tervolan Terävän urheilukerhoa on pystytty järjestämään enää kesäisin ja jos uusia ohjaajia ei tule, loppuu kesäkerhokin. Kuva: Saana Peura

Yleisurheilu Meri-Lapissa on paikoin jumissa. Osalla seuroissa riittäisi lajin harrastajia, mutta toiminnan pyörittämiseen kaivattaisiin enemmän ohjaajia ja valmentajia. Myös tavoitteellisten urheilijoiden määrä on laskenut huippuvuosista. Toisaalla haasteena ovat riittävät ja laadukkaat harrastustilat.

Torniossa Alatornion Pirkoissa voisi asukaslukuun nähden olla enemmän harrastajia sekä kilpailijoita, kertoo yleisurheilujaoston puheenjohtaja Jyrki Risto. Hänen mukaansa taustalla on kaksi asiaa.

– Päällekkäistä harrastustarjontaa on niin paljon ja harrastusajat eivät satu siten, että olisi mahdollista kulkea mukana. Toinen on etäisyys. Käytännössä saadaan harrastajia lähialueelta, Vojakkalassa menee raja, Risto pohtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seurassa on pohdittu, miten houkutella lisää lapsia ja nuoria yleisurheilun pariin. Yhtenä keinona on kokeiltu järjestää muutaman vuoden ajan Metalli Cuppia, joka on matalan kynnyksen juoksukilpailu.

– 15 vuotta ja sitä nuoremmat saavat tulla kilpailemaan, ei tarvitse lisenssejä eikä osallistumismaksua peritä ollenkaan, Risto tarkentaa.

Karungissa kaivataan kentän ehostusta

Parinkymmenen kilometrin päässä Karungissa on tänä kesänä muutaman vuoden tauon jälkeen aloitettu yleisurheilukerho liikuntaleikkikerhon rinnalle. Karungin Katajan puheenjohtajan Henry Reginan mukaan kerhossa on tarkoituksena käydä läpi lajeja ja järjestää pienet kilpailut. Reginan mukaan kerhoissa on käynyt kesän aikana 10–20 lasta.

Karungissa yleisurheilun kehittäminen kaipaisi urheilukentän päivittämistä. Kenttää on vuosien varrella kunnostettu talkoovoimin, mutta vaatisi vielä lisää ehostusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Juoksurata on ihan hyvässä kunnossa. Myös hyppy- ja heittopaikkoja on yritetty kunnostaa sen mitä niitä pystyy. Jalkapallokentän puoli on epätasainen, kenttä on kuitenkin aktiivikäytössä yleisurheilun ja jalkapallon merkeissä, Regina kertoo.

Enää yksi ohjaaja jäljellä

Naapurikunnassa Tervolassa suurin ongelma on tällä hetkellä ohjaajien ja valmennuksen puute. Vielä tänä kesänä Tervolan Terävä on pystynyt järjestämään suosittua lasten urheilukerhoa, mutta on vain ajan kysymys, milloin kerhon järjestäminen loppuu kokonaan ohjaajapuutteen vuoksi, toteaa seuran sihteeri Eeva-Kaisa Lahti.

Tervolassa riittäisi yleisurheilusta ja urheilukerhosta kiinnostuneita lapsia, joista mahdollisesti kasvaisi tulevaisuuden yleisurheilijoita.

– Tavoitteelliset urheilijat syntynevät jatkumona harrastekerholle. Kun harrasteporukka puuttuu, ei pääse syntymään jatkumoa, Lahti pohtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

”Talvikausi on hankala”

Saman asian kanssa tuskaillaan myös Kemissä. Veitsiluodon Kisaveikkojen varapuheenjohtajan Sami Zernin mukaan seura palkkaisi mielellään lisää ohjaajia, mutta kiinnostuneita on erittäin vaikea löytää.

– Todella pienellä porukalla vedetään, varsinkin talvikausi on hankala. Tänä kesänä meidän urheilijoita on käynyt vetämässä treenejä Rovaniemeltä ja Oulusta, Zerni kertoo.

Kemissäkin tavoitteellisten urheilijoiden määrä on laskenut, mutta tänä kesänä seuran järjestämissä urheilukouluissa on ollut runsaasti yleisurheilusta kiinnostuneita lapsia.

– Kesän urheilukouluissa on noin 180 lasta. Se on ollut suositumpaa kuin vuosikausiin, Zerni toteaa.

Zernin mukaan kiinnostus voi kummuta siitä, että yleisurheilu on hyvä laji täydentämään muita urheiluharrastuksia. Myös muiden harrastusten ja lajien kustannusten nousu saattaa vaikuttaa yleisurheilun kiinnostavuuteen.

– Tätä pystyy harrastamaan edullisesti. Kilpailutasollakin, vaikka olisit kuinka kovalla tasolla, tämä on yksi edullisimmista lajeista, Zerni pohtii.

Lotta Saloniemi harjoittelee tällä hetkellä kahdesti viikossa, mutta ensi kesää varten harjoitusmääriä on tarkoitus kasvattaa. Kuva: Heidi Keskimaunu

”Haluaisin tehdä tätä loppuelämän”

Yksi merilappilaisista aktiivisista yleisurheilijoista on 12-vuotias Lotta Saloniemi. Alatornion Pirkkoja edustava Saloniemi kertoo, että treenikaverit olisivat toivottuja, sillä heitä ei ole Torniossa monta.

– Olen melkein ainoa, joka käy kunnolla treeneissä. Kannustaisin käymään kokeilemassa, että tykkääkö yleisurheilusta.

Saloniemi hurahti yleisurheiluun viitisen vuotta sitten, kun hän kävi isänsä ehdottamana seuran treeneissä kokeilemassa harrastusta. Saloniemi haluaa panostaa erityisesti juoksuun.

– Pikajuoksut ovat minun lemppari. Alan ensi kesää varten kunnolla treenaamaan, että tulisi parempia tuloksia. Tällä hetkellä minulla on treenit kaksi kertaa viikossa, olisi tulossa varmaan neljä tai viisi kertaa viikossa, Saloniemi kertoo innoissaan.

Saloniemi on tälle vuodelle käynyt useimmissa kisoissa ympäri Suomea. Kilpailutilanteet eivät enää jännitä ja nuorelle urheilijalle tavoite on kohti yhä isompia kisoja.

– Haluaisin tehdä tätä loppuelämän, Saloniemi kertoo silmät loistaen.