Moderni ravintola kujan kätköissä

Trendikäs lounasravintola Minerva Haaparannalla on vielä monelle tuntematon. Kruunun kurssin johdosta suomalaiset syövät nyt edullisesti rajan toisella puolen.

Vaikka ravintola Minerva on ollut toiminnassa jo parikymmentä vuotta, on se vieläkin monelle tuntematon. Modernin rakennuksen Haaparannan torin laidalla on suunnitellut Mats Jacobsson.

Haaparannan torin laidalla, keltaisen yli satavuotta vanhan Svefin rakennuksen takana, sijaitsee moderni satapaikkainen lounasravintola Minerva. Svefin eli Ruotsinsuomalaisen kansankorkeakoulun pyörittämässä viihtyisässä ravintolassa riittää vilinää jokaisena arkipäivänä.

Vesi herahtaa kielelle, kun astuu sisään ravintola Minervaan. Pääkokki Lars ”Lasse” Pirinen tarjoilee juuri lihamureketta viherpippurikastikkeella, sekä kalaruokana kalagratiinia hummerikastikkeella. Valittavana listalta on myös kasvipihvejä sekä keitto.

– Meillä kaikki ruoka on saatavilla kuten buffetissa, eli kaikkea saa maistella, Pirinen sanoo ojentaen juuri asiakkaalle lihamureketta.

Ja jos nälkä jää, saa ruokaa hakea lisää.

Ravintola Minervassa saa palvelua myös suomeksi. Pääkokki Lars ”Lasse” Pirinen tarjoilee lounasta.

Suomalaiset syövät edullisesti

Tällä hetkellä Ruotsin kruunun kurssi on alhainen. Tämä tarkoittaa edullista lounasta euroilla maksaville suomalaisille.

– Lounas maksaa 120 kruunua, eli euroissa tällä hetkellä noin 10 euroa, Pirinen toteaa.

Lapset lounastavat nollasta kuusivuotiaiksi 20 kruunulla, ja seitsemästä kymmeneen vuotiaat 80 kruunulla.

Lounasta on mahdollista ostaa myös kotiin vietäväksi. Noutoruoka tulee vielä edullisemmaksi, sillä sen hinta on 100 kruunua, ja noutosalaatti 75 kruunua. Lisäksi on mahdollista valita 10 kupongin setti, jonka hinnaksi tulee 1000 kruunua. Tällöin tämän kurssin mukaan lounaan hinnaksi tulee kahdeksan ja puoli euroa.

– Ja kupongit eivät vanhene, kokki Pirinen muistuttaa.

Ruoka-allergiset on otettu Minervassa huomioon, sillä listalta löytyy valinnan varaa. Runsas salaattipöytä on saanut erityistä kiitosta.

Salaatti ja kala tekevät kauppansa

Erityisesti kiitosta on saanut ravintolan poikkeuksellisen runsas salaattipöytä.

– Salaattia ja kalaa menee hyvin kaupaksi. Ihmiset haluavat syödä terveellisesti, Pirinen sanoo.

Menuun kuuluu aina lihaa, kasvisruokaa ja keittoa. Kalaa on tarjolla kaikkina muina päivinä paitsi perjantaisin. Perjantaisin lounaaseen kuuluu kakkukahvit.

Myös asiakkaiden toiveita kuunnellaan, ja niitä pyritään toteuttamaan parhaan mukaan.

– Ruokalistamme uusiutuu koko ajan, Pirinen mainitsee.

Ravintolan asiakaskunta on laaja. Asiakkaina on eri ammattikuntien edustajia laidasta laitaan, sekä eläkeläisiä ja nuoria. Suomesta ja Ruotsista.

Suomalaisten ei tarvitse turhaa jännittää ravintolaan sisään astumista ja ruuan tilaamista, sillä Minervassa puhutaan myös suomea.

– Meillä käy paljon suomalaisia. Ja henkilökuntamme puhuu sujuvasti suomea, Pirinen sanoo.

Mahdollisuus myös kabinettiruokailuun

Ravintola Minervaa on myös mahdollista varata tapahtumia varten. Ravintolassa on kabinetti, jonka pystyy soittamalla varamaan.

– Kabinetin pystyy varaamaan lounasaikaan vain lounaan hinnalla, emme peri siitä erillistä maksua, Pirinen sanoo.

Neljätoistapaikkaisessa kabinetissa pystyy järjestämään esimerkiksi kokouksia.

– Se on suosittu ja varauksia sekä kyselyjä tulee paljon, Pirinen kertoo.

Ravintola Minerva aukeaa arkisin puoli kaksitoista Suomen aikaa, ja on avoinna puoli kolmeen. Minervan löydät Haaparannan torin laidalta osoitteesta Torget 3.

Monipuolista koulutustarjontaa

Ravintolan edessä oleva Svefin (Sverigefinska folkhögskolan) rakennus on valmistunut vuonna 1916, ja se on toiminut aikanaan keskikouluna ja sen jälkeen opettajaseminaarina. Svefi eli Ruotsinsuomalainen kansankorkeakoulu on toiminut tiloissa 50 vuotta.

Koulussa voi suorittaa lukion, peruskoulun tai opiskella musiikkilinjoja, äänitekniikkaa, taidetta sekä käsityöalaa. Myös etäkoulutusten avulla voi opiskella. Svefin opettaja Annika Kronqvist kertoo, että koulun tiloissa pystytään järjestämään myös kokouksia, konferensseja ja erilaisia juhlia.

Svefissä on mahdollista myös majoittua. Suurin osa Svefin matkustajakodin huoneista on hotellitasoisia. Matkustajakodin vierestä löytyy myös pieni Gästis-talo, jossa voit vuokra hotellihuoneen omalla saunalla. Ravintola Minervassa tarjoillaan aamupalaa matkustajakodin vieraille arkipäivisin.

Valmistuessaan vuonna 2003 ravintola Minervan takaseinä oli Euroopan suurin valoseinä. Valojen värit vaihdetaan tilaisuuksien mukaan.