Mielipiteet

Mikä on Arinan viesti?

Arina lähettää jäsenilleen viestin, jossa se kertoo olevansa pohjoisen lasten ja nuorten puolta. Viestistä käy ilmi, että se on kuluneen kymmenen vuoden aikana reilun puolen miljoonan arvosta tukenut pohjoisen lasten ja nuorten toimintaa ja tänä vuonna aikoo jakaa 50 000 euroa. Potin jakakamiseen Arina pyytää asiakasomistajiaan äänestämään. Hyviä kohteitahan harrastusyhteisöt ja hyväntekeväisyyskohteet luonnollisesti ovat, mutta herää kysymys, mikä on osuuskauppaliikkeen perusajatus.

Samana aikana, kun Arina on lopettanut monia maaseudun kauppoja, varoja on ollut runsaasti jakaa hyväntekeväisyyteen. Ylijäämiä on ollut. julkisuudessa on myös ollut tietoa, että Arinalla ja yleensä S-ryhmällä pyyhkii hyvin.

Suunnitellaan tornihotellien rakentamista Rovaniemelle ja Kuusamoon ja samalla agendalla on Louen kaupan lopettaminen. Tosin koko ajan rauhoitellaan, että päätöksiä ei ole tehty. Kysymys on parinkymmenen kilometrin säteellä ainoasta kaupasta, ja jonka toiminta on tuottavaa, voitollista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arina olisi valmis luopumaan miljoonan kolmensadantuhannen vuotuisesta voitollisesta liiketoiminnasta ja jättämään laajan alueen ihmiset vaille päivittäispalvelua. Samoin Nelostien kulkijat jäisivät vaille kauppaa ja tankkauspaikkaa.

Ovatko Arinan toimivalla johdolla mielessä osuusosuuskauppaliikkeen perusajatukset, tuottaa hyviä kauppapalveluja? Vai eikö niitä pitäisi tuottaakaan maaseudulle?

Louen kaupan lopettamisaikeista oli jo yleisötilaisuus Tervolan kunnantalolla. Miksi tilaisuutta ei ollut järjestetty Louella, kaupan alueella? Kirkonkyläläisethän eivät asioi Louella, ja toisaalta louelaiset ovat enemmän Nelostien piirissä. Jos kauppa Louelta lopetetaan, sen asiakkaat suhahtavat näppärästi Keminmaahan, Kemiin ja Tornioon ja toisaalla Muurolaan ja Rovaniemelle. Louen kaupan alueella olevan vilkkaan Ryynäsenniemen karavaanarialueen asiakkailtakin jäisi lähin kauppapalvelu pois.

Arinan tilaisuudessa toimivan johdon sanoma oli, että Arinan ei kannata jatkaa eikä kannata investoida parempaan kauppatilaan. Tilaisuuden agenda tuli selväksi madonluvuilla, joita johtaja paukutti kalvolla toisensa perään. Tilastoja asukkaista, myynnistä ja tuoteryhmistä. Junttausta ja madonlukujen paukutusta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Saatoi ehkä olla yllätys, että yleisö olikin eri mieltä, mm. kyläyhdistys, valtava nimilista ja yrittäjien ja kunnanisien puheenvuorot.

Toisaalta sehän tiedetään, ja taitaa ollakin perää luokituksessa: valhe, emävalhe, tilasto.

Arinalla menee hyvin. Varaa on, mutta mihin sitä käytetään? Mitä linjaa vetää toimiva johto, entä edustajisto, asiakasomistajien edustajat? Minkä instanssin valta ulottuu toisen yli? Entä osuuskauppaliikkeen perustavoitteet?

Ainahan pitää olla "oma vara, vierhan vara ja jäämisen vara". Mutta mihin varat käytetään?