Urheilu

Meri-Lapista kolme kovaa jalkapallon Vitosessa

Meri-Lapista jalkapallon miesten Vitosen pohjoisessa lohkossa pelaa KemPa, Kempa2 ja Keps2. Tämän lisäksi sarjassa pelaa Kolarin Kontio ja Sodankylän Pallo.

Jääkiekkoilijoista, sählynpelaajista ja kaveruksista koostuva Kempa2 lähtee kauteen täysin uudella joukkueella. Kuva: Eetu Reinikaisen kotialbumi

Keminmaan Pallon II joukkue lähtee kauteen täysin uudella joukkueella. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta joukkue koostuu -01 ja -03 ikäryhmän pelaajista. Pelaajia on joukkueessa kaikkiaan 22.

– Vahvuuksia joukkueelle on vielä vaikea antaa, mutta ainakin joukkuehenki on loistava. Kauden tavoitteeksi otamme totta kai sarjanousun, joukkueen kapteeni Eetu Reinikainen sanoo.

Reinikainen ei vielä tässä vaiheessa osaa analysoida samassa lohkossa pelaavia joukkueita, mutta arvelee niiden olevan teknisesti heidän joukkuettaan parempia

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jalkapallo on ollut kaikilta meidän joukkuelaisilta muutamien vuosien ajan tauolla.

Reinikainen nostaa lempivastustajaksi Kempan edustusjoukkueen. Hän arvelee, että kauden mittaan on luvassa mahtavia derbyjä.

Sarjanousu lähellä

Myös Keminmaan Pallon edustusjoukkue lähtee tulevaan kauteen nuorella joukkueella. Joukkueen rungon muodostavat vuonna -04 ja -05 syntyneet, mutta mukana on muutama kokeneempikin pelaaja.

– Muutama kokenut kehäkettu on saatu rosteriin uusina näyttämään mallia nuoremmille, KemPan valmentaja Jukka-Pekka Suopajärvi kuvaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tälle kaudelle on ajettu harjoitusrinkiin sisään -09 syntyneitä ja muutamilla on debyyttikin tehtynä harjoituspelissä.

Suopajärvi listaa joukkueen vahvuuksiksi hyvän maalivahti- ja puolustuspelin, yksilötaidon, nopean pelin kääntämisen ja suoraviivaisuuden.

Joukkueen tavoitteena on kehittyä pelin eri osa-alueilla, omaksua ja hallita erilaisia pelisysteemejä sekä pitää “kupoli kasassa” joka pelissä.

– Jos onnistutaan näissä, sarjanousu on lähellä. Peruspelaaminen -ja elementit meillä ovat kunnossa, Suopajärvi sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjoisen reissusta lisämaustetta

Valmentajan mukaan suurimpana kehittämisen kohteena ovat epäonnistumisien, virheiden ja provosointien käsitteleminen pelin aikana ja sen jälkeen peliin mukaan nouseminen

– Nämä ovat hyvin pitkälti päästä ja asennoitumisesta kiinni. Niiden täytyy olla kunnossa.

Vastustajat ovat Kempan edustukselle suurimmaksi osaksi tuttuja. Suopajärven mukaan joukkue ei mieti liikoja vastustajaa, vaan jokaista peliä lähestytään oman tekemisen kautta.

– Pohjoisen reissut Kolariin ja Sodankylään tuovat tietysti aina oman lisämausteensa, ne ovat aina vaikeita paikkoja vierailla.

Kepsin joukkueessa kokemusta paljon

Joukkueen tavoitteena on saada kehitettyä b-junnuja pelaajina vankan kokemuksen avulla.

Kepsin2 5. divarijoukkue koostuu Kepsin b-junnuista ja kokeneista kemiläisistä pelaajista. Joukkueessa pelaavat esimerkiksi Aki Karjula, Teemu Kvist ja Valtteri Vainionpää, jotka pelasivat vielä viime kaudella Kepsin edustuksessa.

Veikkausliigakokemusta löytyy Aleksi Räihältä, Tommy Torvikoskelta ja Joonas Ikäläiseltä. Pelaajavalmentaja toimii Aki Pekuri.

Joukkueen tavoitteena on saada kehitettyä b-junnuja pelaajina vankan kokemuksen avulla.

– Vastustajista mieluisin on varmaankin Kempa, jolla on varmasti vahva ryhmä ja halu nousta ylemmäs, Joona Ikäläinen luonnehtii.

Hän arvelee, että pelit tulevat olemaan tiukkoja kaikkien vastustajien kanssa. Kyseessä on junnujen ensimmäiset pelit aikuisten sarjassa ja Ikäläisen mukaan vanhemmat pelaajat eivät välttämättä saa itsesään kassan kasaan joka peliin.

Valmentaja Tonyt Tolosen mukaan pahin vastustaja Kontiolle on KemPa. Kuva: Tiina Tapio

Kolarin Kontio lähtee tavoittelemaan loppusarjaa

– Mielenkiintoinen joukkue. Iso osa pelaajista on vanhoja tuttuja, mutta on saatu uusiakin matkaan. Sopiva sekoitus kokemusta ja nuoruutta, valmentaja Tony Tolonen kuvaa tämän kauden Kontiota.

Juniorisarjoista miesten joukkueeseen nousee nyt kolme alaikäistä pelaajaa. Lisäksi vanhempi Joni Hellsten on puolestaan täysin uusi kasvo Kontion joukkueissa.

Pelaajalistalla on yhteensä 23 nimeä, mitä Tolonen pitää varsin hyvänä määränä. Joukkueen selkeänä tavoitteena on edetä alkulohkosta ylempään loppusarjaan.

– Ja pidän sitä ihan realistisena tavoitteena, näistä joukkueista vain yksi sijoittui meitä ylemmäksi viime vuonna, Tolonen miettii.

Pahin vastustaja Kontiolle on KemPa.

– Nuori, taitava, liikkuva porukka, joka on talven aikana vahvistunut entisestään.

Rakkaimmaksi vastustajaksi Tolonen nostaa ilman muuta SoPan. Vieraspeliin Sodankylän elokuvajuhlien aikaan Tolonen odottaa isoa yleisöä.

– Ja kotipeliä SoPaa vastaan totta kai ootetaan ihan erityisellä tunteella.

Kolarin Kontio pelasi kauden ensimmäisen harjoitusottelunsa OhtanaPajalaa vastaan. Voitto meni 3-1 Pajalaan. Ennen sarjakauden alkua pajalalaiset kohdataan vielä toisessa harjoitusottelussa toukokuun alussa.

SoPan Karppinen: Kolarin kohtaaminen on kesän kohokohta

Sodankylän Pallon valmentaja Tomi Karppinen kertoo, että joukkueessa on tapahtunut vain vähän muutoksia viime kesästä.

– Saimme kaksi sellaista pelaajaa, jotka ovat jo kerran laittaneet nappikset naulaan, mutta päättivätkin kokeilla vielä että miltä se jalkapallo tuntuu. Saimme pari kokenutta pelimiestä lisää.

Uusia junioreita tulee vasta vuoden päästä, sillä junnujoukkueet käynnistellään kahden vuoden välein. Viime kesän juniorit ovat nyt 17-vuotiaita. Osa heistä on lopettanut keskittyäkseen jääkiekkoon.

Karppinen iloitsee erityisesti kaivoshankkeiden ja malminetsinnän kylään tuomista kansainvälisistä työyhteisöistä. Sieltä joukkueeseen on tulossa kaksi pelaajaa: brasilialaisen Vanderlei Fariasin lisäksi myös kolumbialaisvahvistus.

Karppisen mukaan tärkein tavoite on harrastuksen ylläpitäminen.

– Toki lähdemme voittamaan joka pelin, mutta emme me varsinaista menestystavoitetta ole lyöneet lukkoon tällekään kaudelle. Haluamme päästä pelaamaan. Uudet tulijatkin olivat ihmeissään siitä, että täälläkin harrastetaan jalkapalloa.

Tomi Karppinen odottaa erityisesti Kolarin Kontion otteluita.

– Olemme kuitenkin pohjoisimmat joukkueet. Kolarin kohtaamiset ovat kesän kaksi kohokohtapeliä. Kolarissa tehdään tosi hyvää työtä kaikin puolin – sen pelin haluaisi eniten voittaa.