Paikallisuutiset

Koulun alkuun valmistaudutaan huolella

Monessa perheessä on käyty reppu- ja vaateostoksilla joko kaupassa tai kirpparilla.

Sininen uusi huppari sopii kolmasluokkalaisen Aleksi Keltin mielestä sekä kouluun että skeittaukseen. Kuva: Karoliina Marttala

Koulujen alku on näkynyt vilskeenä monissa Meri-Lapin liikkeissä. Esimerkiksi keminmaalainen Keltin perhe on käymässä kouluvaateostoksilla Kemin keskustassa sijaitsevassa Subway Clothingissa.

Perheen äiti Tiina Keltti kertoo, että lapsille ollaan hakemassa kouluvaatteita, lähinnä farkkuja ja huppareita.

– Äiti ei saa enää valita vaatteita, vaan lapset haluavat itse valita. On tärkeää, että kavereiden kanssa ollaan samiksia, Tiina Keltti sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kolmannen luokan tänä syksynä aloittava Aleksi on sovittamassa sinistä hupparia, joka pojan mielestä sopii sekä kouluun että skeittaukseen.

– Tähän vielä siniset farkut, niin on hyvä. Vähän kolmannen luokan alkaminen jännittää, Aleksi tunnustaa.

Eevi Keltti kertoo, että hän aloittaa kolmannen luokan synttärilahjaksi saadulla uudella, keltaisella koulurepulla. Kuva: Karoliina Marttala

Kaksoissisar Eevi on viereisessä sovituskopissa kokeilemassa valkoista boleroa, joka sopii tytön mielestä hänen uusiin mustiin farkkuihinsa hyvin.

– Sinisiä farkkuja mulla on, mutta tykkään mustista vähän enemmän.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Eevi kertoo, että uusien vaatteiden lisäksi uutta on synttärilahjaksi saatu keltainen reppu. Uutta ovat myös koulukynät sekä perheeseen hankittu lemmikkihamsteri.

– Sen nimi on Keksi. Se on maailman söpöin, tyttö huokaa vaatteiden sovituksen lomassa.

Kasvupyrähdys sysää ostoksille

Subway Clothingin lastenosaston myyjä Heini Kauppi kertoo, että kouluvaatesesonki on paikoin pyörähtänyt käyntiin jo heinäkuun loppupuolella, mutta vilkkaimmillaan se on muutama päivä ennen koulujen alkamista.

– Haetaan koulu- ja peruskäyttövaatetta. Monihan huomaa kesän jälkeen, että hupsista, lapsihan on loman aikana kasvanut ja kaapissa olevat vaatteet ovat menneet pieneksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kaupin mukaan reisitaskuhousut ja -farkut ovat tänä syksynä suosittuja. Myös huppareita ostetaan paljon.

– Se on monikäyttöinen ja sitä voi käyttää jonkin aikaa takkinakin.

Kakkosluokalle menevä Iisak Keltti on löytänyt mieleisensä puseron. Taustalla ostoksilla mukana ollut mummo. Kuva: Karoliina Marttala

Ensimmäinen koulureppu on tärkeä

Yrittäjä Elina Vakkuri Kemin Laukusta sanoo, että koulureppusesongin ovat aloittaneet kaikkein pienimmät koululaiset eli ekaluokkalaiset jo heinäkuussa.

– He ovat tosi suloisia, kun tulevat silmät kirkkaina etsimään koulureppua. Se ensimmäinen reppu on niin tärkeä asia.

Vakkuri sanoo, että mitä lähemmäs koulun alkua mennään, sitä vanhemmat tulevat reppu - ja laukkuostoksille. Reput ovat pitäneet pintansa, vaikka koulunkäynti esimerkiksi lukioissa on monin osin sähköistynyt.

– Pitäähän läppäreitäkin ja muitakin opiskeluvälineitä joka tapauksessa kuljettaa. Repun ei välttämättä tarvitse olla yhtä iso kuin aikaisemmin, mutta on tärkeää, että siinä on läppäritasku.

Yrittäjä Elina Vakkuri ja Jenna Korkeamäki katselevat sopivaa reppua Korkeamäelle, joka on aloittamassa medianomiopinnot Oulussa. Kuva: Karoliina Marttala

Halinallet jälleen suosiossa

Kemin Suomalaisesta kirjakaupasta kerrotaan, että alakoululaiset ovat hakeneet innokkaasti koulutarvikkeita jo tovin.

Tänä vuonna Halinalle-aiheiset penaalit ovat olleet suosittuja pienimpien koululaisten keskuudessa.

– Näissä on jännä kiertokulku. Halinallethan ovat tuttuja 20–30 vuoden takaa. Moni vanhempikin on sanonut, että heillä itselläänkin on ollut Halinalle-aiheisia juttuja lapsuudessaan, myyjä Leena Koskela sanoo.

Hänen mukaansa lapsille on tärkeää, että he saavat itse valita mieluisat koulutarvikkeet.

– Siihen vanhemmat ovat varanneet aikaa. Vanhemmat miettivät kaverina käytännöllisyyttä, mutta lapset saavat itse valita, Koskela kuvaa.

Halinallet ovat tänä syksynä löytäneet tiensä monen pikkukoululaisen reppuun. Kuva: Karoliina Marttala

Arjessa ja koulussa samoilla vaatteilla

Kemin keskustassa kenkäkauppiaana toimiva Petri Kyllösen mukaan sesonki ei ole enää samanlainen kuin 20–25 vuotta sitten.

– Koulun alku näkyy, mutta aikaisempaa tasaisemmin, sillä enää ei ole sitä entisaikojen härdelliä. Eniten haetaan tennareita ja lenkkareita.

Kyllösen mukaan sesongin tasoittumiseen vaikuttaa se, että lapsilla ja nuorilla ei juurikaan ole enää erikseen kouluvaatteita.

– Mennään niillä arkivaatteilla, samat lenkkarit ja verkkarit. Enää ei ole erikseen kouluvaatteita, jotka koulun jälkeen vaihdettaisiin pois.

Petri Kyllösen mukaan Converset ja Vansit ovat suosittuja nuorten keskuudessa. Kuva: Karoliina Marttala

Muoti vie kirppareille

Lukukauden alkaminen näkyy myös kirpputoreilla. Tornion Tositorin yrittäjä Satu Rantalan mukaan koululaisille haetaan vilkkaasti kausi- ja käyttövaatetta.

– Kierrättäminen on nyt muodissa ja tietenkin myös hintojen nousu vaikuttaa kirpputorien suosioon.

Hänen mukaansa monessa perheessä on ihan normaalia, että vaatteita ei enää osteta uutena.

– Nuoretkin ovat hoksanneet, että kaupassa yksiin farkkuihin menevällä 50 eurolla saa kirpputorilta aika paljon, Rantala toteaa.