Ihmiset 

Kotikulmilta saa uuden kolumnistin Arabiemiraateista – tervolalaislähtöinen Mirja Alaraatikka kertoo elämästään Lähi-idässä

Kolumnit kertovat tavallisten ihmisten elämästä paahtavan kuumassa Abu Dhabissa.

Taustalla kerrostalo, jossa Mirja Alaraatikka asuu miehensä kanssa. Kuva: Mirja Alaraatikan kotialbumi

– Olen yleensäkin aika rohkea liikuissani, ja tämä on vain jatkumoa sille. Elämässä pitää kokea eikä katua, tervolalaislähtöinen Mirja Alaraatikka toteaa ensimmäisen Arabiemiirikunnissa asutun vuoden jälkeen.

Lähi-itään muuton mahdollisti insinöörimiehen saama hyvä työpaikka. Perheen kaikki lapset ovat aikuisia, eikä lapsenlapsia vielä ole, joten aika oli otollinen isoon elämänmuutokseen.

Puolison työt alkoivat uudessa kotimaassa viime vuoden helmikuussa, vaimo seurasi perässä puolta vuotta myöhemmin. Edessä oli täysin uusi elämänvaihe kotirouvana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ulkomaille lähtöön yksi peruste oli se, että miehen pitää saada niin hyvää palkkaa, että minun ei tarvitse tehdä töitä.

Omannäköistä elämää

61-vuotias Alraatikka oli miettinyt jo pidempään, että miten saisi vähennettyä työntekonsa määrää. 40 vuotta kestäneen journalistiuransa aikana hän on työskennellyt useimmissa Pohjois-Suomen medioissa, muun muassa Lapin Kansassa, Pohjolan Sanomissa, Lounais-Lapissa, Radio Perämeressä ja Radioankkurissa. Ennen ulkomaille muuttoaan hän työskenteli Ilta-Sanomille pohjoisesta käsin. Kaipuuta työelämään ei ole.

– Työelämä on Suomessa sellaista, että ihmisestä viedään kaikki mehut. En ole työkyvytön, vaan työhaluton, Alaraatikka nauraa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Arabiemiirikunnat ei ollut kummallekaan tuttu maa entuudestaan, mutta matkaan pariskunta lähti avoimin mielin ja ilman ennakkoluuloja. Alaraatikka sanoo kuitenkin törmänneensä ihmettelyihin, kuinka hän voi muuttaa maahaan, jossa naisen asema on huono ja vierastyöläisiä sorretaan.

– Olen sanonut, että en ole mennyt sinne naisten asemaa parantamaan, se on heidän oma tehtävänsä. Me elämme omaa elämäämme ja yritämme nauttia siitä.

Rouvien harrastusryhmä

Alaraatikan mukaan heidän kotikaupunkinsa Abu Dhabin on hyvin länsimaalainen paikka. Hänen käsityksensä mukaan yli 90 prosenttia asukkaista on maahanmuuttajia. Suuren siirtotyöläismäärän lisäksi maassa asuu paljon länsimaalaisia.

– Länsimaalaiset haluavat tulla tienaamaan muutamaksi vuodeksi, koska maassa on 0 veroprosentti.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pariskunta asuu vuokralla kahden makuuhuoneen kerrostaloasunnossa. Talon asukeista noin 90 prosenttia on länsimaalaisia, joista neljä perhettä on suomesta. Alaraatikka kertoo, että talon naiset ovat perustaneet jo oman harrastusryhmänsä.

–Siihen kuuluu yksi englantilainen, yksi ranskalainen ja kaksi suomalaista rouvaa. Käydään kävelyllä, lenkillä, kuntosalilla ja lounaalla, roolissaan viihtyvä kotirouva listaa.

Yli 40 asteen kesälämmöt

Yli 20-kerroksinen kotitalo tyhjenee kesäisin, sillä kaikki länsimaalaiset lähtevät omiin kotimaihinsa. Kesällä Arabiemiraateissa voi olla lämpöä jopa yli 45 astetta.

Kauppakeskuksia maassa on paljon, sillä ne ovat ilmastointiensa vuoksi myös paikallisten ajanviettopaikka paahtavalla helteellä.

– Itsekin olen harrastanut niissä aika paljon sisäkävelyä. Toukokuusta syyskuuhun on niin kuuma, että ulkona ei voi juosta, kävellä tai pyöräillä.

Uudessa kotimaassa ei ole yllättänyt mikään muu kuin sen vihreys. Mielikuva hiekkaa silmän kantamattomiin olevasta maasta ei pitänyt paikkansa, sillä esimerkiksi kotikaupunki Abu Dhabissa on paljon puistoja ja vihreyttä ympäriinsä.

Tavallisen kuusikymppisen elämää

Alaraatikka toivoo, että kolumnien kautta ihmiset saisivat jonkinlaisen kuvan siitä, minkälaista tavallinen elämä on Lähi-idässä ja Persianlahden alueella.

– Ei siis mikään luksus, vaan tavallisen kuusikymppisen elämä.

Hänen mukaansa mielikuvat Arabiemiraateissa asuvista voivat olla vääriä, sillä mediassa olevat jutut ovat yleensä leveää luksuselämää elävistä suomalaisista

– Eihän siellä asuvat ole kaikki hienoilla autoilla ajavia miljonäärejä.

Mirja Alaraatikan ensimmäinen kolumni on lokakuun 4. päivä ilmestyvässä lehdessä.