Urheilu

Koiraladuilla koetaan vauhdin hurmaa

Koirahiihto on loistavaa kunnonkohotusta kaikenlaisille koirille ja omistajille. Koiraladuilla liikkuessa on kuitenkin hyvä muistaa hyvät käytöstavat.

Koirahiihdossa voidaan mennä monta kertaa metsään ja ojaan, mutta onneksi lumi on hyvä pehmuste. Maria Kurttio treenaa koiriensa kanssa Raumon koiraladulla Torniossa.
Koirahiihdossa voidaan mennä monta kertaa metsään ja ojaan, mutta onneksi lumi on hyvä pehmuste. Maria Kurttio treenaa koiriensa kanssa Raumon koiraladulla Torniossa. Kuva: Johanna Muotkavaara

Meri-Lapissa on useita koirille sallittuja latuja, jotka ovat tarkoitettu vauhdikkaaseen koirahiihtoon. Koiraladuilla koiran kanssa hiihtäminen on sallittua koska vaan, mutta tavallisilla hiihtoladuilla koirahiihtoa voi harrastaa vain tiettyinä kellonaikoina.

Tornion Raumolla lumi pöllyää, kun torniolainenMaria Kurttio ja weimarinseisojaBusa kiitävät ladulla. Kurttio on harrastanut pikkutytöstä asti koirien kanssa hiihtoa. Tosissaan hän kiintyi lajiin kymmenisen vuotta sitten.

–Tämä on siitä mukava laji, että sen voi aloittaa myös aikuisena oman koiran kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Raumon koiralatu avattiin viime vuonna. Palaute on ollut pääosin positiivista, mutta Kurttio painottaa että latu on tarkoitettu hiihtämiseen, ei lenkkeilyyn.

–Kun tehdään koiralatu, eli tehdään latu koirahiihtoa ajatellen, se ei tarkoita sitä että sinne mentäisiin koiran kanssa kävelemään. Kun latuun tulee painaumia, ovat ne vaarallisia hiihtäjille.

KOIRAHIIHTO ON vauhdikas urheilulaji niin hiihtäjille kuin koirille. Ennen ladulle menoa on koira hyvä käyttää tarpeillaan. Joskus vahinko voi toki sattua, ja siihen on hyvä varautua koirankakkapussilla.

–Koirankakkapussi ei vie taskussa paljon tilaa. Kun oma suksi osuu jätökseen, sen kyllä muistaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Koirahiihtoladuilla saavat hiihtää myös tavalliset hiihtäjät, mutta tavallisilla laduilla on koirahiihtäjille erilliset hiihtovuorot, jotka ovat yleensä iltaisin.

Väistäminen on nopeamman vastuulla kuten tavallisessakin hiihdossa. Takaa tulevan on hyvä tehdä edessä hiihtävälle selväksi ohitustilanne. Hiihtäjien olisikin hyvä hiihdellä koirille sallituilla laduilla ilman kuulokkeita, jotta kuuloaisti olisi valppaana. Koirahiihdossa vauhdit ovat hurjempia kuin normaalisti, joten vaaratilanteita voi tulla.

–Hyviin tapoihin kuuluu varoittaa edessä hiihtävää, että hei nyt tullaan koiran kanssa ohi. Näin vältytään säikähtämisiltä. On myös hyvä odottaa edessä olevan reaktio, että hän kääntyy ja on varmasti kuullut, Kurttio sanoo.

Myös toisia koiria ohittaessa pitää olla tarkkana. Ohjaajan on hyvä tuntea koiransa, ja tietää miten se toimii. Koirat ovat yleensä hyvinkin innoissaan ladulla juostessaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

–Vihaisia koiria en ole nähnyt ladulla. Kilttikin koira saattaa tosin mennä kierroksille ladulla kiitäessään, ja tulla vähän kurittomaksi.

KOIRAHIIHDOSSA PARASTA Kurttion mielestä on koiran kanssa yhdessä tekeminen. Vaihtelevuutta treeneihin tuovat vaihtelut vauhdissa sekä erilaiset maastot.

–Itse kilpailen koirieni kanssa, ja kilpailumatkat ovat viidestä kymmeneen kilometriä.

Koirahiihdossa kilpaillaan myös Suomen mestaruudesta. Jos kilpailuhenkeä riittää, voi lajissa kilpailla jopa maailmanmestaruuskisoissa. Suomestakin löytyy moninkertaisia arvokisamitalisteja.

Kesällä kuntoa voidaan pitää yllä koiran kanssa juosten, pyöräillen tai potkupyöräillen pururadoilla ja metsissä. Hyvä, pehmeä alusta on koiran tassuille tärkeä.

Kurttio on matkassa myös Kemin seura- ja palveluskoirakerhossa. Kerho järjestää epäviralliset koirahiihto- ja koiravaljakko kilpailut Keminmaan Kallinkankaalla 19. helmikuuta kello 11. Ilmaiseen tapahtumaan voi tulla tutustumaan lajiin.

Tästä on kyse:

Koiraladut Meri-Lapissa

Kemi: Jussapäkin latu (Takajärvi)

Keminmaa: Kallin koiralatu

Tornio: Raumon latu

Tervola: Törmävaara

Hiihtoladuilla koiran kanssa hiihtäminen on sallittua:

Tornio: Puuluoto, Karunki, Kaakamo kello 20 jälkeen

Keminmaa: Kallin kilpaladuilla tiistaisin ja torstaisin kello 19 jälkeen

Koirankakkapussi ei vie taskussa paljon tilaa. Kun oma suksi osuu jätökseen, sen kyllä muistaa. Maria Kurttio
Koiran kanssa hiihtäessä hyvät varusteet ovat tärkeät jo turvallisuuden kannalta. Maria Kurttio harrastaa koirahiihtoa yhdessä koiriensa weimarinseisoja Busan ja suursnautseri Sharman kanssa.
Koiran kanssa hiihtäessä hyvät varusteet ovat tärkeät jo turvallisuuden kannalta. Maria Kurttio harrastaa koirahiihtoa yhdessä koiriensa weimarinseisoja Busan ja suursnautseri Sharman kanssa. Kuva: Johanna Muotkavaara