Urheilu

Kemissä jousiampujat ovat tyytyväisiä talkoilemaansa kisapaikkaan – ”Selvitään vähemmällä rahalla ja vaivalla”

Pohjan Jousi ei jäänyt odottamaan tiloja uudesta monitoimihallista, vaan remontoi talkoilemalla isomman hallin varastotiloihin.

Hallia on ollut remontoimassa kolmisenkymmentä seura-aktiivia. Kuva: Karoliina Marttala

Kemin Karjalahdella sijaitsevassa hallissa on tyytyväistä porukkaa. Talkootöillä laajennettu halli on valmis ja puolikymmentä nuorta jousiampujaa on sitä testaamassa tiistaisissa harjoituksissaan.

Pohjan Jousen käytössä on nyt 500 neliöä, joka on puolet enemmän kuin aikaisemmin. Tiloista on aiemminkin löytynyt harjoitustilaa, mutta kilpailuja siellä ei ole voinut järjestää kuin oman väen kesken.

– Remonttiin on sijoitettu noin 15 000 euroa. Se on iso raha pikku seuralle, seuran pitkäaikainen puheenjohtaja Seppo Hautamäki toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vuokraisäntä osallistui kuluihin 15 prosentilla.

1000 tuntia talkootöitä

Hallin laajentaminen ei olisi onnistunut ilman aktiivisia seuralaisia, joita Pohjan Jousessa on kaikkiaan kolmisenkymmentä aikuista ja lapset siihen päälle.

– Se on onni ja edellytys, että meillä on aktiivinen porukka. Heistä kaikki ampuu joko itse, lapsi tai puoliso. Kaikki puhaltavat yhteen hiileen.

Aktiiveissa on mukana puolikymmentä rakennusalan ammattilaista, jotka ovat hoitaneet talkoilla sähkötyöt, maalauksen ja kaikki muut erityistä ammattitaitoa vaativat hommat. Ulkopuolisia ammattilaisia ei ole tarvinnut käyttää koko urakan aikana.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Me tehtiin 1000 tuntia talkootöitä, että saatiin tämä mattoja vaille valmiiksi. Matot laitoimme muutama viikko sitten.

24/7 auki oleva ammuntahalli

Halli on käytettävissä ympäri vuorokauden. Seuran varapuheenjohtaja Kalle Helske sanoo 24/7 avoinna olevan hallin olevan koko Suomenkin mittakaavassa hyvin poikkeuksellista.

– Ei ole mitään lukkoon lyötyjä harjoitusaikoja, vaan voi tulla ampumaan vaikka keskellä yötä, itsekin lajia harrastava Helske sanoo.

Myös valmentaja Petteri Heikura antaa kiitosta nykyisille harjoitusmahdollisuuksille ja aina saavutettaville tiloille. Harjoituksia pidetään kolmesti viikossa ja tämän lisäksi jokainen voi käydä harjoittelemassa oman halunsa mukaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Se on varsinkin tässä ammunnassa sellainen etu, että ei tosikaan. Esimerkiksi Oulussa ei ole ammuntahallia ollenkaan, Heikura tietää.

Suvi Matinlassi ja valmentaja Petteri Heikura valmistelevat jousta ampumista varten. Kuva: Karoliina Marttala

Monitoimihalli vuokralle isoihin kisoihin

Seuran puheenjohtajana yli 20 vuotta toiminut Hautamäki kertoo, että seurassa tehtiin yksimielinen päätös harjoitustilan laajentamisesta, kun kaupunki päätti purkaa Tervahallin.

Seura olisi saanut kilpailupaikan uuteen rakenteilla olevaan monitoimihalliin, mutta se päätti kieltäytyä tarjouksesta, koska tila ei olisi ollut riittävän suuri. Halliin oli suunnitteilla koneelliseesti laskettava seinä, johon olisi mahtunut 50 kilpailijaa kisaamaan. Hautamäen mukaan tämä olisi ollut seuralle epäkäytännöllinen ja rakennuttajalle kallis ratkaisu.

Seura tarvitsee monitoimihallin vuokralle korkeintaan joka kolmas vuosi SM-kisoja varten. Tällöin kaikki tarvittava välineistö roudataan monitoimihalliin ja sieltä takaisin Ristikankaalle. Se tarkoittaa muun muassa 40 ammuntataustan kuljettamista.

– Tavarat viedään konteissa, pidetään kisat, puretaan kisapaikka ja viedään taustat takaisin Ristikankaalle, Hautamäki tiivistää.

Jos seuran kisapaikka olisi monitoimihallissa, olisi se tarkoittanut myös pienempien kisojen kohdalla samankaltaista tavaroiden roudaamisurakkaa. Nyt SM-kisoja pienemmät kisat voidaan järjestää heidän omassa hallissaan.

– Olisimme joutuneet maksamaan myös monitoimihallin tiloista vuokraa. Nyt me selvitään vähemmällä rahalla ja vähemmällä vaivalla. Tämä on meille siunaus.

Menestyneellä seuralla on pitkät perinteet

Pohjan Jousi on jäsenmäärältään viiden suurimman jousiammuntaseuran joukossa Suomessa. Lisensoituja ampujia on eniten Suomessa.

– Jäseniä on noin 100 ja lisensoituja ampujia 40. Olisiko se niin, että laji sopii tämän alueen ihmisten mentaliteettiin, Hautamäki pohdiskelee.

Hänen mukaansa lajin suosio ja perinteet kumpuavat kemiläisestä jousiammunnan olympiamitalisti Jari Lipposesta.

Puolet seuran jäsenistä kilpailee ja puolet höntsäilee. Se on harvinaista, että seurassa on kuusi kilpailevaa junioria. He ovat napsineet arvokisamitaleja SM-kisoista ja kaksi heistä on käynyt kisaamassa jo EM- ja MM- kisoissa. Menestyksestä saa kiitosta omistautunut valmentaja ja harjoitteluun motivoituneet nuoret.

– Seurassa on pitkältä ajalta Suomen mestareita ja hyviä ampujia, niin eihän se tietous katoa tästä seurasta minnekään, Kalle Helske sanoo.

Hyvät olosuhteet menestykseen

Seppo Hautamäki huomauttaa, että harjoitteluolosuhteet vaikuttavat ratkaisevasti menestykseen. Seuralla on Ristikankaalla ulkokenttä ja siellä on myös ammuntarakennus, jossa voidaan käydä talvellakin ampumassa 90 metristä.

– Kun tämä 18 metriä alkaa maistua puulta jossakin vaiheessa helmikuun synkkinä aikoina, niin silloin käydään ampumassa muutama päivänä pitkää matkaa, niin se nollauttaa.

Seura aloittaa lokakuun ensi viikolla jousiammunnan alkeiskurssin, jonne se toivottaa kaikki jousiammusta kiinnostuneet tervetulleeksi. Tyttöjen alaikäraja on 8 vuotta ja poikien 10 vuotta.

MIKÄ?

Jousiammunnan alkeiskurssi

Alkaa 9. lokakuuta maanantaina.

Pidetään aina maanantaisin kello 18.

Kurssin kesto on noin kaksi kuukautta.

Mukaan mahtuu 30 osallistujaa

Ilmoittautumiset sähköpostiin info@pohjanjousi.fi

160 euron kurssimaksuun sisältyy kuluvan vuoden jäsen- ja liittymismaksun lisäksi kaikki suojavälineet.

Osoite Nauskankatu 3, Kemi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä