Paikallisuutiset

Katoavaista kauneutta – purkutaideprojektit viimeistelyvaiheessa

Horizont-yhteisötaideprojektissa on toteutettu teoksia Torniossa ja Haaparannalla sijaitseviin purkukohteisiin usean taiteilijan voimin.

Muraalin yhtenä teemana on ollut Haaparannan ja Tornion välinen dialogi. Kuva: Nico Saarela

Tornion ja Haaparannan purkutaideprojektien näyttelyt lähestyvät. Väriloistoa ja omaleimaista tyyliä on tarjolla moneen makuun, niin rakennusten sisällä kuin ulkopuolellakin.

Huomattavimpana monelle on varmasti noussut torniolaisille tutun Erkki ”Pullo-Eki” Rissasen muotokuva Röyttäntie 4 sijaitsevan purettavan talon päädyssä, mutta kiehtovia installaatioita ja teoksia on tarjolla lisää, kun taidenäyttely avataan kolmas elokuuta.

Projekti on ollut oppimisprosessi niin järjestäjille, kuin taitelijoille itselleenkin. Horizont-yhteisötaideprojektin vetäjä ja Tornion kaupungin nuoriso-ohjaaja Jan-Mikael Hakomäki myöntää, että haasteitakin on matkan varrelle mahtunut.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Poliittinen kulttuuri on tuonut omat haasteensa. Haaparannalla emme voineet purettavan koulurakennuksen ulkopuolta maalata, jostain syystä. Toivottavasti vastaisuudessa ylemmät tahot voivat katsoa näitä projekteja hieman laajemmasta näkökulmasta, Hakomäki harmittelee.

Itse taiteenteko ja luomisprosessi on puolestaan sujunut melko kivuttomasti, kertoo oululainen Oskari ”Don Poro” Tuohimaa, jonka työtä Pullo-Ekin suuri muotokuva on.

– Maalaamisessa ei ole ollut ongelmia. Yhteistyö Horizontin kanssa on ollut erittäin hyvää. Kaikki maalit, majoitus ja muu hoitui saumattomasti. Isoin haaste oli päihittää oma korkean paikan kammo, ylhäällä nosturin varassa kiikkuessa, Tuohimaa nauraa.

Taidetta on näyttelyä varten luotu runsaasti, graffititaiteesta kuvataiteeseen ja veistoksiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näyttelyn teokset eivät rajoitu pelkkään maalaustaiteeseen. Kuva: Nico Saarela

– En uskalla nimetä kaikkia, koska unohtaisin varmasti jonkun, mutta meillä on projektiin osallistunut ainakin 20 taiteilijaa. Olemme hakuprosessissa suosineet lähempää pohjoisesta kotoisin olevia, mutta on meillä osallistuneiden joukossa etelämpääkin tulleita. Suomen ulkopuolelta on tietty Ruotsista, mutta myös Norjastakin, Hakomäki kertoo.

Perinteisistä medioista poiketen, talon rakenteita ja muotoa hyödyntäen tulevat teokset eloon tavalla, joka täytyy kokea paikan päällä. Kuva: Nico Saarela

Lisää aiheesta