Mielipiteet

Kätkävaarassa on harjoiteltu maastoon kadonneiden etsintää

Kuvitteellisessa harjoituksessa kaksi henkilöä oli kadonnut maastoon.

Kuva: Jari Seppälä

On lämmintä. Aurinko räköttää vielä täydellä terällä Kätkävaaran takaa, pienet lentävät inisijät täyttävät ilmatilan. On etsintäharjoituksen aika

Meri-Lapin Vapepa on järjestänyt Kätkä 23 -etsintäharjoituksen Kätkävaaran jylhissä vaaramaisemissa Tervolassa. Harjoituksessa oli mukana yhteensä 40 etsinnästä kiinnostunutta, osa kouluttautumassa, osa harjoittelemassa.

Etsijöitä oli Kemijärveltä, Rovaniemeltä, Oulusta ja tietenkin Meri-Lapista – unohtamatta Tervolan omaa VPK:ta. Paikan päällä oli myös viisi innokasta nelijalkaista etsijä, etsintäkoiria.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hätäetsintä käyntiin, etsijät vapepakeskukseen

Kuvitteellisessa harjoituksessa Kätkäjärven pohjoispuolen maastoon oli kadonnut kaksi henkilöä, joista toiseen oli saatu hetkellisesti puhelinyhteys. Puhelimen virran loputtua sekin katkesi. Käynnistettiin hätäetsintä.

Huolto toimii koko etsinnän ajan niin sanottuna nonstoppina raviten nälkäiset etsijät kohti uutta tehtävää etsinnässä. Kuva: Jari Seppälä

Etsijät ilmoittautuivat paikalle perustettuun Vapepakeskukseen, jossa heistä muodostettiin kolme hengen partioita ja koirakoita elo koiralla vahvistettuja partioita.

Etsintää johtava vapepajohtaja jakaa koirakoille reittietsintätehtävät aluetta halkoville lukuisille metsäpoluille. Koirakko löytääkin nopeasti ensimmäisen kadonneen. Häneltä saatujen lisätietojen avulla suunnataan etsintää maastossa.

Yksi söpöimmistä harjoitukseen osallistuneista etsijöistä. Kuva: Minna Pietsalo

Estintä päättyy menestyksellisesti

Alue lohkotaan noin 1,5 hehtaarin lohkoihin ja niille lähetetään partioita suorittamaan lohkoetsintää. Pian toinenkin kadonnut löydetään maastosta väsyneenä. Etsintäharjoitus on päättynyt menestyksellisesti, on huollon aika.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kätkäjärven rantaan on pystytetty etsinnän tärkeä elementti: huolto. Se toimii koko etsinnän ajan niin sanottuna nonstoppina raviten nälkäiset etsijät kohti uutta tehtävää etsinnässä.

Saimme harjoituksessa koulutusta johtamisesta, johdettavana olemisesta, mobiili karttasovelluksesta ja viestinnästä whatsapp-sovelluksella. Harjoituksen tavoitteet saavutettiin ja Meri-Lapin Vapepa tuleekin järjestämään edelleen harjoituksia eri vuodenaikoina kohteissa, joissa liikkuu kasvavissa määrin matkailijoita tai muuten voidaan olettaa katoamisia tapahtuvan – kuten taajamissa.

Hillan ollessa nyt kukalla – tuleekin mieleen pieni toive marjastajille. Hillastaminen sujuu rattoisammin kaverin kanssa ja kerro läheisellesi minne jätät ajoneuvosi.

Kirkkain ämpärein!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on Meri-Lapin Vapepan valmiuskouluttaja