Mielipiteet

Kansantalojen Liitolla voimaannuttava viikonloppu

Snelmaninkodin omistaa Kokkolan Toimitaloyhdistys ry. Suojeltu talo toimii juhla- ja kokouspaikkana. Kuva: Sauli Hyöppinen

Kansantalojen Liiton jäsenyhdistykset ja niiden omistamien talojen edustajat kokoontuivat viikonvaihteessa 27.-28. toukokuuta vuotuiseen seminaariin ja vuosikokoukseen. Liiton piirissä on noin 110 toimitaloa, joiden edunvalvontaan liitto hoitaa.

Vuosikokousviikonloppuun kuuluu perinteisesti tutustuminen liiton jäsentaloihin, niiden historiaan ja taloissa harjoitettavaan toimintaan. Mielenkiintoisinta taloissa on niiden monipuolinen, vaihteleva, runsas ja useasti toisistaan poikkeava toiminta, josta tutustujat voivat ammentaa ideoita omille toimitaloillensa ympäri maata.

Tällä kertaa talokierros aloitettiin Kokkolan Snelmankodista, jossa kuultiin puheenvuoro, talon historiasta ja toiminnasta. Keltaisessa talossa kansallisfilosofimme J.V. Snellman asui nuoruusvuosinaan 1813–1820. J.V. Snellmanin isä oli pohjalainen merikapteeni. Myöhemmin rakennus on toiminut mm. kaupunginhotellina, sairaalana ja VPK:n palokuntatalona. Nykyisin talo on suojeltu ja suosittu juhla- ja kokouspaikka, jonka omistaa Kokkolan Toimitaloyhdistys ry. Taloon on tehty 1990- luvulla mittava remontti ja tilat ovat edelleenkin loistavassa kunnossa ja täynnä toimintaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toinen tutustumiskohde oli legendaarinen Ykspihlajan Työväentalo. Talon suojissa toimii mm. Ykspihlajan Työväen Näyttämö, jonka lavalta moni näyttelijä on ponnistanut suomalaisten ammattiteattereiden lavoille. Talossa toimii kuoro ja torvisoittokunta, jotka harjoittelevat talon juhlasalissa viikoittain. Paikallinen asukasyhdistys pyörittää talossa ruokalaa työttömille ja järjestää muutakin toimintaa.

Kokkolasta matka suuntasi Oravaisiin, jossa saimme tutustua kauniiksi kunnostettuun Björlidin taloon. Vuosikokousseminaari järjestettiin Björklidissä ja aiheena olivat tällä kertaa talojen korjausavustukset, markkinointi ja Kansantalojen Liiton strategia- ja tulevaisuuskyselyn alustavat tulokset.

Tämä jälkeen suuntasimme Vaasaan, jossa majoituimme ja nautimme kokousväen kanssa illallista. Sunnuntain ohjelmassa oli tutustuminen Vaasan Kotirannan Työväentaloon, jossa myöskin liiton vuosikokous järjestettiin. Vuosikokouksessa hyväksyttiin toimintakertomus, tilinpäätös, talousarvio ja toimintasuunnitelma. Liiton toiminnassa panostetaan erityisesti jäsentalojen ohjaukseen, neuvontaan, avustusprosesseihin, markkinointiin ja koulutustarjontaan. Vuosikokousvalinnoissa Raimo Puikko Tervolasta, sai jatkopestin liiton puheenjohtajana. Liiton hallitukseen valittiin Katja Etolin Karkkilasta, Sauli Hyöppinen Torniosta, Jari Pajukoski Porista, Teuvo Saarinen Turusta ja Kati Tyystjärvi Vantaalta. Varajäseneksi tulivat Terttu Huttu-Juntunen Kainuusta ja Jukka Nieminen Hyvinkäältä. Kati Tyystjärvi jatkaa myös liiton varapuheenjohtajana ja luottamustoimisena toiminnanjohtajana.

Olen kolmen viimeisen vuosikymmenen aikana osallistunut lukuisille talokierroksille ympäri Suomea ja voin todeta, että nämä tutustumiset eri taloihin antavat uskoa talojemme toimintaan, avaavat uusia näkökulmia, antavat tarmoa ja voimaannuttavat meitä omien toimitalojemme ”vastuuvelvollisia”.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kirjoittaja on Tornion Kansantalosäätiön toiminnanjohtaja