Paikallisuutiset

Kadotettua identiteettiä etsimässä – Essi Korvan ja Jouko Alapartasen näyttely pohdiskelee tornionjokilaaksolaisuutta

Torniossa Galleria Kortteerissa on mahdollista tutustua ammattitaiteilijoiden taiteeseen ilman pääsymaksua.

Jouko Alapartasen ja Essi Korvan yhteisnäyttelyn ajatuksena on tuoda taide helposti lähestyttäväksi kaikille. Kuva: Johanna Lipponen

Taiteilijat Jouko Alapartanen ja Essi Korva ovat tuovat suuren kokonaisuuden taidetta kauppakeskus Rajalla sijaitsevaan Galleria Kortteeriin.

Näyttely on ripustettu 600 neliömetrin kokoiseen tilaan, joka on antanut taitelijoille mahdollisuuden leikkiä, löytää yhteyksiä patsaiden ja taulujen välillä sekä rakentaa pienoismaailmoja teoksista.

– Näyttelyssä on yhteensä liki 100 teosta, kattavasti monelta aikakaudelta, Jouko Alapartanen kuvaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alapartanen on kuntakuvataiteilijana Torniossa ja Korva Pellossa. Kuntakuvataidehankkeen myötä he löysivät yhteyden teoksiensa välillä. Taiteilijat päättivät toteuttaa yhdessä näyttelyn, joka on ollut aikaisemmin esillä Pellossa ja nyt Torniossa.

Etualalla Jouko Partasen öljyvärimaalaus Vihreä Keisari. Kuva: Karoliina Marttala

Yllättävä taide-elämys kauppakeskuksessa

Näyttelyn ”Kadotettu identiteetti” ajatuksena on tuoda taide helposti lähestyttäväksi kaikille. Taitelijoiden mukaan Galleria Kortteerin sijainti mahdollistaa ihmisille yllättävän taide-elämyksen kauppakeskuksen vilinässä. Viime perjantaina pidetyissä avajaisissa oli lähes 100 vierasta.

– Näyttely on niin hyvin saavutettavissa, että uskon avajaisissa olleen sitäkin porukkaa, joka ei ollut suunnitellut sinne edes tulevansa, Alapartanen pohtii.

Alapartanen sanoo olevansa kiitollinen, että niin moni ihminen on jo käynyt näyttelyssä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ihmisiä vartenhan me taidetta tehdään, niin onhan se mahtava näyttää töitä.

Essi Korvan sekatekniikalla tehty Metsän äänet. Kuva: Karoliina Marttala

Teoksissa esiintyvät linnut ja lapset

Alapartanen on tuonut näyttelyyn maalauksia ja Korva veistoksia. Osa teoksista on vanhempia ja osa täysin uusia. Näyttelyn teokset on toteutettu monilla eri tekniikoilla.

Taitelijat valmistivat näyttelyä varten teoksia toistensa tekemisistä tietämättöminä. Molempien teoksissa näkyvät pitkälti samat aiheet, kuten linnut ja lapset.

– Emme halunneet rajoittaa toistemme tekemistä rajaamalla aihepiiriä liian tiiviiksi. Teemat natsaavat hyvin yhteen. Identiteetti on sopivan väljä aihepiiri, koska se voi pitää sisällään mitä vaan, he kertovat.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seinällä Jouko Alapartasen Lappi Lapland. Etualalla Essi Korvan veistos. Kuva: Karoliina Marttala

Taiteilijat ovat työstäneet ajatuksia ja teemoja identiteetistä teoksissaan. Teoksissa pohditaan omaa, ja etenkin tornionjokilaaksolaista identiteettiä, miten se rakentuu, ja näkyykö se taiteessa.

– Maailma, ja etenkin visuaalinen maailma on avartunut tekoälyn ja sosiaalisen median kautta. Toisaalta tämän myötä paikallisuus saattaa hieman hämärtyä, tai näyttäytyä eri tavoilla taiteessa, Korva toteaa.

– Miellämme itsemme enemmän tornionjokilaaksolaisiksi kuin lappilaisiksi. Tarkoituksenamme on tutkia tätä identiteettiä enemmän seuraavissa näyttelyissämme. Tämä näyttely on lähtölaukaus, joka herättelee miettimään asiaa, Alapartanen pohtii.

Keskustelua jokivartisesta kulttuurista

Alapartasen oma suku on alun perin Ruotsin puolelta, ja Korvan isä on kotoisin Kittilästä ja äiti Raahesta.

– Isän puolelta omaan saamelaisia sukujuuria, ja äidin puolelta karjalalaisia. Itse olen syntynyt Pellossa, ja käynyt välillä opiskelemassa muualla. Ja nyt olen taas täällä, miten se sitten vaikuttaa omaan identiteettiini, Korva kertoo.

– Jokivarressa, aina Torniosta Muonioon, pitäisi herätellä enemmän keskustelua omasta kulttuuristamme, mitä se on, ja miten se on kehittynyt, Alapartanen sanoo.

Essi Korvan sykähdyttävä Kätkössä-veistos. Kuva: Karoliina Marttala

Ja koska tornionjokilaaksolaisia ollaan myös Ruotsin puolella, molempien toiveena olisi löytää uusia näyttelypaikkoja molemmin puolin väylänvartta.

Vuoden pituinen kuntataidehanke loppuu, mutta taiteilijoiden yhteistyö jatkuu. Heidät on kutsuttu pitämään yhteisnäyttely Oulussa tammikuussa.

– Toivon, että tämä yhteistyö jatkuisi. Essin kanssa on ollut niin saumatonta ja mukavaa työskennellä.

Näyttely on avoinna 3.–30. marraskuuta kauppakeskuksen aukioloaikoina

Galleria Kortteeri Kauppakeskus Rajalla, Länsiranta 10, Tornio

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä