Paikallisuutiset

Juhlaviikonloppu on jo ovella

Miten valmistujaisviikonloppu näkyy merilappilaisissa yrityksissä?

Sari Lahdenperän mukaan asiakkaat toivovat juhlien alla erityisesti ikkunoiden pesua. Kuva: Tomerin Oy

Monet valmistujaisjuhlat vietetään kotona. Tällöin nurkat pyritään tavallisesti siivoamaan normaalia huolellisemmin joko itse tai ammattilaisten avulla. Tomerin Oy:n toimitusjohtaja Sari Lahdenperän mukaan lähestyvät valmistujaisjuhlat näkyvät myös heidän yrityksessä. Asiakkaat ovat viime aikoina halunneet perusteellisemman siivouksen koko asuntoon.

– Omakotitaloon on otettu esimerkiksi kaksi siivoojaa päiväksi, että tehdään isompi siivous. Käydään läpi kaapin ovia, seiniä ja kattoja. Juhlien alle jää pienempi ylläpitosiivous, Lahdenperä toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mikäli aikaisempiin vuosiin on uskominen, ensi viikosta tulee siivousalan yritykselle kiireinen. Erityisesti viime hetkellä kaivataan apua ikkunoiden pesuun.

– Monella asiakkaalla tulee hätä juhlaviikolla ja joka vuosi yllättää se viimeisen viikon paniikki. Tulee sairastumisia tai ylitöitä tai oli ajatellut, että ehtii siivoamaan.

Viime hetken tarpeisiin pyritään vastaamaan mahdollisuuksien mukaan.

– Yritetään varautua viime hetken siivouksiin ja lisäksi me toimistotyöntekijät, itse mukaan lukien, ollaan hypätty kentälle lisäkäsiksi. Teemme yrityssiivouksia, jotta aikaa vapautuisi kotisiivouksiin, Lahdenperä kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Valmistuvien lisäksi ruusulla halutaan muistaa myös opettajia ja vanhempia. Kuva: Heidi Keskimaunu

Ruusut pitävät edelleen pintansa

Tulevat valmistujaiset näkyvät myös kukkakaupoissa, sillä valmistuvia halutaan muistaa lahjoin ja kukkasin. Valmistuvien lisäksi kukkia halutaan viedä myös opettajille ja vanhemmille. Simolaisessa kukkakaupassa on nähty useiden vuosikymmenien ajan, että ruusu pitää edelleen pintansa suosituimpana kukkana.

– Punainen ruusu pojille ja vaaleanpunainen ruusu tytöille. Ylioppilaalle valkoinen ruusu valkoisen lakin rinnalle, kertoo Pala-Puoti ja Kukka -liikkeen yrittäjä Pirjo Korva.

Muutos on tapahtunut kukkien määrässä. Korva muistelee, että hänen lastensa valmistujaisten aikoihin 90-luvulla juhlakalut saivat useita ruusuja.

– Silloin vanhemmat veivät 10–20 ruusua lapsellensa. Nyt se on 1–3 ruusua.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Korvan mukaan yksittäisten ruusujen lisäksi myös kimput tekevät vielä kauppansa. Tuleva juhlahumu työllistää kukkakaupassa, mutta asiakkaat ovat olleet hyvissä ajoin liikkeellä.

– Sellaisia ekstempore-hakijoita ei ole oikeastaan ollenkaan. Asiakkaat ovat oppineet, että kukat pitää tilata, Korva toteaa.

Suurin työ kukkakaupassa on vielä edessäpäin. Korva ottaa tilauksia vastaan vielä ensi viikon alkupuolella.

– Nyt kun on saanut tietää, kuinka monta ylioppilasta Simossa on, osaan arvioida suurin piirtein ruusun menekin.

Tämän kevään trendinä on kuulakas meikki

Kosmetologi Kaija Paavolan mukaan osa haluaa trendien mukaisen meikin, osa taas persoonansa mukaisen.

Valmistujaisviikonloppu näkyy vilkkautena hyvinvointikeskus Sf-clinikenillä Torniossa. Meikkauksiin ja kampauksiin ovat varanneet aikoja niin itse juhlakalut kuin vieraatkin. Kosmetologi Kaija Paavolan mukaan osa haluaa trendien mukaisen meikin, osa puolestaan oman persoonansa mukaisen meikin.

– Monesti valmistujaisia viettävät ja myös morsiamet haluavat ehkä ennemmin neutraalin meikin, joka on yksi yhteen oman puvun ja persoonan kanssa.

Paavolan mukaan tämän kevään trendinä on kuulakas meikki.

– Silmämeikki tehdään pelkästään yhdellä värillä, ei klassisesti kahdella tai kolmella. Rajauksia käytetään ja luomissa on sininen väri kova juttu.

Hänen mukaansa kauneudenhoitoalalla uutta on se, että ihmiset voivat tulla ehostuttamaan itseään pelkästään mielihyvän vuoksi tai, että haluavat oppia meikkaamaan.

– Haetaan hyvää oloa ja mielihyvää sen meikkauksen kautta. Se on ollut minun mielestäni tässä vuoden aikana näkyvä muutos. Ei tarvitse olla isokaan juhla, että halutaan laittautua ja näyttää hyvältä.

Paavola vinkkaa, että juhlalook lähtee ihon hoitamisesta ja kosteuttamisesta.

– Jos iho on hyvin kosteutettu ja sitä kautta tasainen ja pehmeä, niin meikkikin näyttää paremmalta.

Valmistujaiskuvilla ei ole vielä hoppu

Vuorisen mukaan valmistujaiskuvat ehtii ottaa vaikka elokuussa. Kuva: Heidi Keskimaunu

Valmistujaisviikonlopun ympärillä on monenlaista mietittävää ja järjesteltävää, mutta valmistujaisvalokuvilla ei ole kiire. Keminmaalainen valokuvaaja Jarno Vuorinen kertookin, että hän yleensä suosittelee kuvien otettavan muuna päivänä, kuin itse juhlapäivänä.

– Juhlakalut ja vanhemmat saavat keskittyä muihin asioihin. Kuvat voi ottaa sitten, kun kiireisimmät asiat on saatu alta pois, juhlat juhlittua ja luontokin vähän heräämään henkiin. Viime kesänä viimeiset valmistujaiskuvat otettiin elokuussa, Vuorinen sanoo.

Vuorisen mukaan tällä hetkellä luonnon puolesta joutuukin vielä hetken odottamaan, mikäli kuvat haluaa ottaa miljöössä. Hänen asiakkaistaan suurin osa haluaakin ottaa valmistujaiskuvat studion sijaan luonnossa.

– Joko se on vehreässä ympäristössä tai veden äärellä. Merenranta ja jokiranta ovat sellaisia, mitkä tuntuvat miellyttävän sekä asiakkaita että kuvaajaa. Yksi selkeä paikka, joka tuntuu meidän alueella olevan ylitse muiden, on Pohjanrannan Koivukuja.

Täysin toimettomana valokuvaajat eivät tällä hetkellä ole. Osa valmistuvista haluaa ottaa kuvat etukäteen, kun tieto valmistumisesta varmistuu.

– Jonkun verran kuvataan valmistujaiskuvia nyt, että asiakkaat kerkeävät saada kiitoskuvat jakoon juhlissa. Näiden parissa menee pitkälti, kuvausten lisäksi kuvien editointia ja kiitoskorttien valmistamista, valokuvaaja toteaa.

Juhlimisen kulttuuri on muuttunut

Pitopalvelusta tilattavat tuotteet ovat yrittäjä Maria Keskimaunun mukaan pysyneet aika perinteisenä. Mansikkakermakakut ja voileipäkakut pitävät edelleen pintansa. Kuva: Karoliina Marttala

Pitopalveluyrittäjä Maria Keskimaunu sanoo, että tilauksia alkaa tulla heti kun ylioppilaskirjoitusten tulokset tulevat. Hänen kokemuksensa on, että ammattiin valmistumista ei edelleenkään juhlita yhtä isosti kuin ylioppilaita.

– Tänä päivänä ylioppilasjuhlat ovat pienempiä kuin aikaisemmin. Hyvin harvoin on enää 120–150 hengen juhlia.

Keskimaunun mukaan tämä johtuu siitä, että perheet ovat aiempaa pienempiä eikä ystävien, tuttavien ja sukujen yhteyskään ole enää samanlaista kuin ennen.

– Onnittelut on helppoa laittaa facebookissa tai tekstarilla. Tämä vaikuttaa kaikkiin juhliin. Juhlimisen kulttuuri on sosiaalisten kontaktien vähentymisen myötä muuttunut.

Pitopalvelusta tilattavat tuotteet ovat Keskimaunun mukaan pysyneet aika perinteisenä. Mansikkakerma- ja voileipäkadut pitävät edelleen pintansa kevään juhlissa. Kokki-, lifestyle- ja leipuriohjemat ovat hänen mukaansa innostaneet ihmisiä itseään kokeilemaan esimerkiksi erikoisemmin koristeltuja kakkuja. Tämä vaikuttaa myös siihen, että asiakkaiden vaatimukset ovat kasvaneet.

Yrittäjän mukaan ylioppilasjuhlat ja valmistujaiset ovat tärkeitä juhlia, jotka halutaan pitää siitä huolimatta, että kulut perheissä ovat kasvaneet. Hänen mukaansa vehnäjauhojen hinta on kallistunut 48 prosenttia, sokeri on reilusti yli 30 prosenttia kalliimpaa kuin kaksi vuotta sitten ja rasvat ovat kallistuneet runsaat 50 prosenttia.

– Totta kait se vaikuttaa leipomistuotteiden hintaan, mutta myös siihen, mitä kotona tehdään.

Yrittäjä vinkkaa matti myöhäsiä turvautumaan estetiikkaan, jos leipominen on jäänyt viime tinkaan. Näyttävä esillepano antaa anteeksi paljon. Luonnosta saa ilmaisia ja kauniita antimia koristeluun.

– Osta tavallinen kahvikakku ja laita se upealle vadille, koristele kukkasilla tai koivunlehdillä. Tavallinen leetapullakin näyttää tosi hyvältä, kun se on kauniisti koristeltu.

Hiusmuodissa kaikki on vähän trendikästä

Eija Lampela on tavanomaisella kampaamokäynnillään Leena Harjun asiakkaana. Kuva: Karoliina Marttala

Kampaamo Casanovassa työskentelevä vuokratuoliyrittäjä Leena Harju sanoo, että hänen asiakaskunnassaan ei ylioppilaiden ja ammattiin valmistuneiden kampaukset näy isommasti. Hän huomauttaa, että ylioppilaslakin vuoksi kampaus ei ole edes välttämätön.

– Monilla nuorilla on pitkät hiukset ja he osaavat itsekin kihartaa ja kähertää hiuksiaan.

Harjun mukaan nykyään on sellainen trendi, että kaikki on vähän muotia.

– On kiharaa ja suoraa. Keväällä mennään vaaleampaan suuntaan. Minun asiakaskunnassa trendit eivät ehkä näy samalla tavalla kuin nuorisokampaamoissa.

Yrittäjän kokemus on, että ihmiset järjestävät mielellään juhlia ja pikkupirskeitä.

– Sellainen fiilis on, että mielellään mennään juhliin ja laittaudutaan.

Harju antaa vinkiksi niille, jotka eivät enää ennätä ammattilaisen tuoliin, että sävyttävillä shampoilla saa hiuksiin kiiltoa ja myös muutettua hieman väriä.

– Hyvät muotoilutuotteet ovat tärkeät. Föönauksella hiukset saa vähän tuuheammiksi ja näyttävämmän näköiseksi.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä