Urheilu

Inka Limingojan tähtäimessä on EM-mitali

Valmistautuminen elokuussa pidettäviin Euroopan mestaruuskisoihin tarkoittaa tuhansia ammuttuja nuolia kesän aikana.

Ampuessa pitää huomioida liuta asioita. Keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään.
Ampuessa pitää huomioida liuta asioita. Keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään. Kuva: Karoliina Marttala

Kemiläisellä jousiampujaInka Limingojalla on edessä työntäyteinen kesä. Kesätöidensä lisäksi 16-vuotias ampuja valmistautuu elokuussa Iso-Britanniassa pidettäviin jousiammunnan EM-kisoihin.

– Nyt pitää tehdä entistä enemmän töitä ja jättää mukavampia asioita vähemmälle. Minun lisäkseni kisoissa on kovia ampujia, 10-vuotiaasta asti jousiammuntaseura Pohjan Jousessa ampunut Limingoja toteaa.

Enemmän töitä tarkoittaa muun muassa useampia sali- ja lajitreenejä eli yleiskunnon ylläpitämistä ja jousiammunnan harjoittelua. Euroopan mestaruuskisat kestävät viikon, ja se vaatii kilpailijalta ruhtinaallisen kovaa jaksamista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

LIMINGOJA ARVELEE, että jousiammuntatreenien määrä nostetaan kesän aikana neljään kertaan viikossa. Hänen mukaansa treenimäärä on 16-vuotiaalle aika kova, etenkin kun huomioi, että yksi treenikerta pitää sisällään vähintään 100 nuolta.

– Jos laskee 4 x 120 nuolta, se on jo hyvä määrä viikossa. Kisakunto vaatii kaksi kertaa enemmän töitä kuin mitä tämän kuuden vuoden aikana on tullut tehtyä.

15–17-vuotiaiden kadettityttösarjassa kilpaileva Limingoja on nuoresta iästään huolimatta ennättänyt jo napsimaan Pohjoismaiden mestaruusmitalin sekä kahtena vuotena SM-kultamitalin.

MIKÄ TEKEE harrastajasta hyvän jousiampujan? Kemiläisampujan mukaan tärkein asia on intohimo lajiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Totta kait sitä kehittyykin paljon nopeammin, kun jaksat harrastaa lajia intohimon ja motivaation vuoksi. Minusta tuntuu, että nämä ominaisuudet ovat antaneet ainakin alkuvaiheessa mahdottoman boostin minun harrastamiseeni ja kehittymiseeni.

Pikkutyöstä asti lajia harrastaneelle Limingojalle Euroopan mestaruuskisat ovat luonnollisesti iso asia. Hän ei olisi voinut kuvitellakaan saavuttavansa kisapaikkaa näin nuorena.

– Kun pienenä vaahtosammuttimen kokoisena aloitin harrastamisen, ei olisi käynyt pienessä mielessäkään, että lähtisin kuuden vuoden päästä EM-kisoihin.

VALMENTAJANA TOIMII tällä hetkelläPetteri Heikura, ja toisena valmentaja on isäJussi Limingoja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Iskä on aina ollut kaikissa kisoissa katsomassa minun perääni, vähän niin kuin iskän kuuluukin.

Toiveissa on, että kummatkin valmentajat pääsisivät mukaan Englantiin. Huoltojoukot ja henkisen puolen tsempparit ovat tervetullut lisä pitkälle kisamatkalle.

– Iskä lähtee varmasti, en suostu sinne ilman iskää lähtemäänkään. Lajiliiton kanssa pitää neuvotella, että jos Petterikin voisi lähteä mukaan.

Samasta seurasta Iso-Britannian kisoihin lähtee myös taljajousella ampuvaSanni Aula.

LIMINGOJA POHDISKELEE, että jousiammuntaa ei välttämättä pidetä samanlaisena urheiluna kuin monia muita lajeja. Hänen mukaansa lajia harrastamattomille tulee yllätyksenä, kuinka fyysinen laji on kyseessä.

– Lihaksiston voiman lisäksi tarvitaan psyykkistä voimaa.

Suuresta lajirakkaudesta huolimatta jousiammunnasta löytyy myös niitä vähemmän mukavia asioita, nimittäin ne kaikkein pienimmät säädöt ja huomioon otettavat asiat, joita tarvitaan etenkin ulkona ampuessa.

– Valon määrä, kosteus, tuuli ja muut sellaiset asiat pitää ottaa huomioon, jos on koko päivän kilpailut. Saatikka EM-kisoissa, jotka kestävät koko viikon. Aurinko, tuuli ja kosteushan vaihtelevat ihan järkyttävästi.

NUOREN JOUSIAMPUJATTAREN tavoitteena kisoista on mitali.

– Sitä kohden treenataan, että siellä menestytään, tähtäinjousella ampuva nuori nainen toteaa.

Kesästä tulee kiireinen, sillä ennen elokuun EM-kisoja edessä on vielä Pohjoismaiden mestaruuskisat ja SM-kisat.

Inka on harrastanut jousiammuntaa kuusi vuotta.
Inka on harrastanut jousiammuntaa kuusi vuotta. Kuva: Karoliina Marttala