Kulttuuri

Ihmeellinen maalari aloittaa Kemin kaupunginteatterin syyskauden

Teatteri tuo tänä syksynä ensi-iltaan myös Kolmen kimppa -näytelmän.

Johanna Virsunen on ihmeellinen maalari, joka on säveltänyt näytelmän musiikin ja myös esittää sen.
Johanna Virsunen on ihmeellinen maalari, joka on säveltänyt näytelmän musiikin ja myös esittää sen.

Kemin kaupunginteatterin syksy on täynnä väriä. Tullimakasiinin estradin valloittaa Ihmeellinen maalari -näytelmä, jossa maalarina toimiiJohanna Virsunen. Kyseessä on musiikilla höystetty monologi, joka sopii kaikenikäisille katsojille. Ensi-ilta on ollut 10. syyskuuta.

Näytelmässä harmaaseen ja tylsään maailmaan saapuu maalari, joka osaa tehdä värejä. Värien lisäksi hän sekoittaa pienen kylän ihmisten arjen täydellisesti. Yhtäkkiä kaikki loistaa väreissä ja ihmiset ovat onnellisia. Mutta voiko värejä olla liikaa?

Esityksen on ohjannut ja sovittanut Satu Tala. Hän kertoo, että Ihmeellisen maalarin tie Kemin kaupunginteatteriin on ollut pitkä ja monipolvinen. Vuosikymmeniä teatterin markkinointisihteerinä toiminut Irja Kavasvuo oli aikoinaan tykästynyt lastensa kanssa virolaisen lastenkirjailija Ellen Niitin kirjoittamaan Ihmeellinen maalari - tarinaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ursula Sinervon suomentamana tarina oli ollut teatterilla usein puheissa, mutta esitykseksi se oli jäänyt tekemättä. ”Pidäppä huoli, että se tulee näyttämölle”, Kavasvuo oli huikannut eläkkeelle jäädessään. Ja tästä Satu Tala pitää huolen.

–Minun eläkepäiväni kutsuvat kolmen viikon päästä.

Näytelmää esitetään Tullimakasiinilla, jonne katsojia mahtuu kerrallaan 50. Kaisa Nivan jaJussi Okkosen luoma lavastus muotoutuu monenlaisiin tiloihin, ja näytelmän voi tilata esimerkiksi kouluihin, päiväkoteihin tai yksityisiin tilaisuuksiin ja koteihin.

Kemin kaupunginteatteri tuo ensi-iltaan myöhemmin tässä kuussa farssikomedia Kolmen kimpan. Syyskauden näytelmät ovat jäämässä Kemin kaupunginteatterin viimeisimmiksi esityksiksi, sillä toiminnan on tarkoitus muuttua yhdistyspohjaiseksi ensi vuoden alusta alkaen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Teatterinjohtaja Petri Jäärnin mukaan kaikki tarvittavat paperityöt on tehty ja hallintomallin muutos on tällä hetkellä opetus- ja kulttuuriministeriön harkittavana. Hallintomallin muutoksen myötä valtionosuudet siirtyvät kaupungilta teatteriyhdistykselle. Jäärnin arvio on, että päätös asiasta tulee viimeistään lokakuun aikana. Hän odottaa päätöstä luottavaisin mielin.

– Asiassa ei kaiketi pitäisi olla mitään isompaa ongelmaa, mutta totta kait OKM katsoo meidän toimintaedellytykset.

Teatteriyhdistyksen talous muodostuu kolmikantaisesti; valtionosuuksista, oman toiminnan tuotoista ja kunnan osuudesta.

Hallinnollisia asioita on saatu eteenpäin, mutta ilmassa on vielä myös isoja kysymysmerkkejä. Esimerkiksi pankin tilojen muutostöiden aikataulu ei ole vielä täysin selvillä. Jäärnin mukaan kyse on kuitenkin kuukausista.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tarkoituksena on, että entisen pankkisalin tiloihin remontoidaan noin 160–170 paikkainen nouseva katsomo ja parvipaikat. Tämän lisäksi tiloihin tarvitaan yleisö-wc, kahvilapaikat ja aulabaari. Tämä mahdollistaa Jäärnin mukaan ammattiteatteritoiminnan jatkumisen.

Remontin viimeisin kustannusarvio on 350 000 euron kieppeillä. Muutostöiden valmistuminen tarkoittaa myös sitä, että kaikki toiminnot saadaan keskitettyä saman katon alle.

Teatterissa on tällä hetkellä neljä näyttelijää, mutta aikomuksena on rekrytoida lisää väkeä. Jäärni huomauttaa, että valtionosuudet määräytyvät henkilötyövuosien mukaan. Tällä hetkellä henkilötyövuosia on 32.

– Meidän pitäisi päästä mahdollisimman korkeaan henkilömäärään. Jo sen vuoksi täytyy olla tietty määrä väkeä, että toiminta onnistuu. Olemme odottavaisin mielin, teatterijohtaja toteaa toiveikkaana.

Teatterinjohtaja Petri Jäärni odottaa opetus- ja kulttuuriministeriön päätöstä hallintomallin muutoksesta toiveikkain mielin.
Teatterinjohtaja Petri Jäärni odottaa opetus- ja kulttuuriministeriön päätöstä hallintomallin muutoksesta toiveikkain mielin. Kuva: Karoliina Marttala