Paikallisuutiset

Hetukoira auttaa kriisitilanteessa -”Kontakti koiran kanssa tulee tilanteessa, jossa ihminen on todella herkillä”

Meri-Lapin Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on alkamassa kouluttaa ensimmäisenä Suomessa henkisen tuen koiria toimintaansa mukaan.

Ossista voi tulla yksi ensimmäisistä Vapepan henkisen tuen koirista Suomesssa.

Meri-Lapin vapaaehtoisessa pelastuspalvelussa ollaan uuden äärellä. Paikallistoimikunnan tarkoituksena on alkaa kouluttaa ensimmäisenä Suomessa henkisen tuen koiria mukaan toimintaansa, kunhan Vapaaehtoinen pelastuspalvelu hyväksyy toimintamuodon ja näyttää suunnitelmalle vihreää valoa.

– Pelastus- ja Palvelukoiraliitoista on pyydetty lausuntoa asiasta, Vapepan valmiuskouluttaja Jari Seppälä mainitsee.

Meri-Lapissa kaikki on jo valmiina; koulutusrunko on tehtynä ja pari hyvää karvaista kandidaattiakin on katsottuna, sillä Kaveri-Koiratoiminnassa mukana olevat koirat ovat kertaalleen luonnetestattuja.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seppälä tähdentää, että henkisen tuen koira eli hetukoira toimii ainoastaan viranomaisen pyynnöstä ja se edellyttää tiettyjä vaatimuksia sekä ohjaajalta että koiralta. Ohjaajalla pitää itsellään olla käytynä perus- ja henkisen tuen kurssi ja koiran rodun täytyy soveltua tehtävään ja olla luonnetestattu.

Seppälän mukaan määritelmä kattaa laajasti useat rodut, mutta koiralla ei tulisi olla suojelu- tai voimakäyttökoulutusta. Ikää koulutettavalla nelijalkaisella tulee olla vähintään kaksi vuotta.

– Rodun pitää olla sellainen, että koira on helposti lähestyttävä. Kontakti koiran kanssa tulee tilanteessa, jossa ihminen on todella herkillä, Seppälä perustelee.

Ensimmäisenä Suomessa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun piirissä ei Seppälän mukaan ole vastaavaa toimintaa muualla Suomessa.

– Meillä tähän on kiinnostusta, koska toiminnassa on koiraihmisiä mukana. Vielä kun hetukoirat saisi viranomaishyväksytyiksi, niin mallin voisi monistaa myös muualle Suomeen.

Seppälä kertoo, että koiraa ei pysty käyttämään viranomaistehtävissä ennen kuin se on läpäissyt ohjaajansa kanssa testin, jolla pystytään osoittamaan ohjaajan ja koiran kykeneväisyys yhteistyöhön.

– Meri-Lapissa ei ole etsinnässäkään yhtään viranomaishyväksyttyä koiraa eli niin sanottua Virta-koiraa. Tarkoituksena on, että saisimme ensi vuoden aikana kaksi Virta-koiraa alueellemme.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Seppälä huomauttaa, että ohjaaja ei pysty yksin tekemään koirastaan Virta-koiraa, vaan se tarvitsee lähellä olevien ihmisten tuen tekemään jälkeä ja muita harjoituksia, jotta koirakko pystyy kehittymään. Sama koskee myös hetukoiria.

– Niin koira kuin ohjaakin tarvitsevat harjoituksissa luotuja tilanteita, jotta tarvittava tietotaito pystyisi kehittymään, koska niin sanottuja kovia tehtäviä on harvoin.

Hetukoira voidaan tuoda esimerkiksi johonkin evakuointitilanteeseen, jos koululla on vaikka tulipalo. Tilannetta helpottaa, kun lasten huomio kiinnittyy koiraan ja aikuiset voivat siinä hetkessä keskittyä operoimaan.

Karvanaamoilta tukea moniin tilanteisiin

Vapaaehtoisen pelastuspalvelun hetukoiria voi käyttää monenlaisissa kriisitilanteissa, esimerkiksi liikenneonnettomuuksissa ja tulipaloissa.

– Sellaisissa tilanteissa, joissa viranomaisten omat resurssit ovat riittämättömät tai loppuvat.

Seppälän mukaan esimerkiksi isoissa onnettomuustilanteissa läheiset saadaan kriisiavun piiriin, mutta tapahtumapaikalla olevat ystävät, tuttavat ja muut paikalla olijat voivat jäädä ilman tukea ja auttajan läsnäoloa. Seppälän mukaan koulutetut vapepalaiset osaavat poimia oikeat henkilöt avun piiriin.

– Tai koira voidaan tuoda esimerkiksi johonkin evakuointitilanteeseen, jos koululla on vaikka tulipalo. Tilannetta helpottaa, kun lasten huomio kiinnittyy koiraan ja aikuiset voivat siinä hetkessä keskittyä operoimaan.

Viranomaiset mukaan

Seppälä näkee eläinavusteisuuden hyödyntämisen hetukoirien olevan luonnollinen jatkumo sille kehitystyölle, mitä vapepassa on tehty toistakymmentä vuotta. Poliisinvirasta eläkkeellä oleva Seppälä on ollut kehittämässä viranomaisten etsintätoimintaa Lapissa ja muualla Suomessa. Hän on vuosien aikana kouluttanut virkaveljiensä ja muiden viranomaisten lisäksi myös vapaaehtoisia pelastajia etsintään.

– Vapaaehtoiseen pelastuspalveluun koulutettiin kouluttajat, jotka edelleen kouluttivat omaa resurssiaan.

Vuonna 2010 Lapin Vapepassa oli 125 henkeä, nyt hälytysryhmässä on melkein 3000 ihmistä. Noin kaksi prosenttia Lapin väestöstä on koulutettu etsintään. Seppälän mukaan vapaaehtoisten pelastajien toimintaa pyritään koko ajan kehittämään ja vastamaan myös muuttuviin tarpeisiin.

–Vapaaehtoisella pelastuspalvelulla ovat ensihoidon ja henkisen tuen tehtävät nousseet, varsinkin etelässä.

Seppälän toiveena on, että viranomaiset osallistuisivat laajalla rintamalla Meri-Lapissa järjestettäville kursseille.

– Esimerkiksi pelastus- ja sosiaalitoimi, jotta he tietäisivät minkälaisia resursseja Vapepalla on käytössä erilaisiin tehtäviin Meri-Lapissa.

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu järjestää koulutusta Meri-Lapissa

Eila Juntikka ja hänen nelivuotias Lempi-koirana, joka vielä harjoittelee etsintää. Keskellä Jari Seppälä ja vieressä Jussi Taipale Maaseudulta käsin -messuilla esittelemässä toimintaansa.

Meri-Lapissa järjestetään aktiivisesti koulutusta vapaaehtoisille pelastajille tai pelastajaksi haluaville. Syksyn aikana on luvassa henkisen tuen-, partionjohtajan-, etsinnän- ja pimeän etsinnänkurssit.

Meri-Lapissa on toiminnassa mukana pari sataa ihmistä, joista aktiivisia on 60–70. Valmiuskouluttaja Jari Seppälä sanoo, että koska kyse on vapaaehtoisesta toiminnasta, ”on se sellaista aaltoliikettä”.

– Jos jossakin katoaa ihminen ja se koskettaa, kurssilaisia tulee hyökyaaltona.

Paikallisosasto muodostuu Kemistä, Torniosta, Keminmaasta ja Tervolasta, mutta tukikohta on Keminmaassa, josta kunta on antanut ilmaiset tilat osaston käyttöön. Koulutukset on järjestetty arki-iltaisin, viikonloppuisin ei tapahtumia juuri ole eikä edes säännöllisiä kerhoaikoja ole. Tämä siksi, että osallistumiskynnys olisi mahdollisimman matala.

– Toimintaan mukaan lähteminen sitouta ketään. Jos hälytysryhmään liittyy ja tulee tehtävä, niin tekstiviestiin voi vain vastata, ettei pääse.

Seppälän mukaan toimintaan ovat tervetulleet kaikki, joilla on halu auttaa.

Mikä?

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu

Vapaaehtoinen pelastuspalvelu on yli 50 järjestön tai muun yhteistyötahon verkosto, jonka hälytysryhmät tukevat viranomaisia onnettomuuksissa ja muissa kriisitilanteissa.

Useimmiten Vapepa hälytetään kadonneen ihmisen etsintään, mutta vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi antamaan henkistä tukea, ohjaamaan liikennettä ja auttamaan evakuoinneissa.

Hälytystilanteessa vapepalaiset johtavat omaa toimintaansa.

Perustettu vuonn 1964.