Paikallisuutiset

”Ensimmäisessä päivässä on niin paljon odotuksia” – ekaluokkalaisella on lupa ihmetellä

Meri-Lapissa aloittaa peruskoulun tällä viikolla reilut 500 ekaluokkalaista.

Alma Nevala kulkee kilometrin koulumatkan polkupyörällä. Kuva: Heidi Keskimaunu

Monessa perheessä ollaan uuden elämänvaiheen alussa, kun sadat ekaluokkalaiset aloittavat tällä viikolla peruskoulun Meri-Lapissa. Yksi koulutaipaleensa aloittavista on torniolainen Alma Nevala, joka on harjoitellut lähikoululle vievää reittiä isänsä Risto-Matti Nevalan kanssa jo pidemmän aikaa.

– Isin kanssa menin eskarissa ja isi selvitti ison suojatien, mutta nyt mie menen yksin, Alma Nevala kertoo.

– Liikenneturvallisuutta on painotettu. Kyllähän se tietenkin jännittää, ei koulu itessään, vaan koulumatkat ja tämmöset, isä jatkaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Alma kertoo, että samalla luokalla on vastassa eskarista tutut kaverit. Tämä on isän mielestä erittäin tärkeää.

– Kaverit ovat tärkeitä ja on mukavaa, kun on sama luokka, kuin eskarissa. Ei tule niin isoa muutosta.

Matematiikkaa, kelloa ja kieliä

Ekaluokkalaista itseään ei koulunkäynnin aloittaminen vaikuttanut jännittävän, mutta vanhemmille esikoisen uuden elämänvaiheen alku on muistutus siitä, kuinka aika menee nopeaa.

– Pitihän se tämäkin päivä nähdä, yhtäkkiä Alma on koululainen, Risto-Matti Nevala pohtii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Se, mitä ekaluokalla ylipäätään tehdään ja opitaan, on vielä hieman epäselvää. Alma Nevala pohtii, että ensin varmaan opetellaan kelloa ja eri kieliä. Hän itse haluaisi oppia matematiikkaa.

– Kertolaskuja, koska en osaa niitä yhtään, Alma Nevala kertoo.

Laura Sorsan luokassa on kaikki valmiina uusia ekaluokkalaisia varten. Kuva: Karoliina Marttala

Opettajaakin voi jännittää

Ensimmäisenä päivänä monella ekaluokkalaisella on perhosia vatsassa. Kemin Sauvosaaren koulussa ensimmäisen luokan opettajana toimivan Laura Sorsan mukaan pieniä koululaisia voi mietityttää monenlaiset asiat.

– Osaa voi huolettaa se, että pitäisikö osata jo lukea. Kavereiden löytyminen voi jännittää tai ensimmäisen päivän ruoka, pitääkö sitä syödä, jos siitä ei tykkää. Uusi opettajakin voi hieman pelottaa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Neljättä kertaa ekaluokan opettajana aloittava Sorsa kertoo kysyvänsä lapsilta aina ensimmäisenä päivänä, ketä jännittää. Suurin osa nostaa käden ylös, myös opettaja itse.

– Uusien lapsien ja perheiden tapaamisessa ja tutustumisessa on oma jännityksensä. Jokainen luokka kasvattaa ja opettaa itseäkin paljon.

Sorsa kertoo kysyvänsä koulupäivän päättyessä uudestaan jännityksestä. Ylösnousevien käsien määrä on tavallisesti huomattavasti vähäisempi kuin aamulla.

– Ensimmäisessä päivässä on niin paljon odotuksia.

Luokkahuoneessa värit ovat isossa roolissa. Kuva: Karoliina Marttala

Lapset kyllä pärjäävät

Ekaluokkalaisen koulun aloitus on iso asia monessa perheessä, etenkin niissä perheissä, joissa esikoinen on aloittamassa koulutaipaleensa. Vanhempia voi huolettaa kiusaamisasiat ja ylipäätään se, miten se oma pieni pärjää kokonaan uudessa ympäristössä.

– Muistaakohan se laittaa kylmällä ilmalla ulkohousut jalkaan. Onko se mennyt iltsuun, kuten sovittiin ja onhan se varmasti tallessa, opettaja kuvaa vanhempien huolenaiheita.

Sorsa sanoo toivovansa, että vanhemmat uskaltaisivat kuitenkin luottaa lapsensa pärjäämiseen ja opettajien ammattitaitoon.

– Me tykätään työstämme hirveästi ja pidämme kyllä huolta lapsista.

Sorsa tähdentää yhteistyön merkitystä kodin ja koulun välillä. Hänen mukaansa on tärkeää, että lapsi tietää, että vanhemmat ja koulu keskustelevat keskenään.

Hänen mukaansa opettajalla on myös tietty vastuu opettaa vanhempia olemaan yhteydessä kouluun. Wilman käyttö on erilaista kuin mihin esikoulussa on totuttu eikä vanhempiin ole päivittäistä kontaktia. Sorsa toivoo, että yhteydenottokynnys olisi mahdollisimman matala.

– Olen aina sanonut, että asioita ei kannata itsekseen miettiä, vaan ottaa yhteyttä, soittaa ja kysyä suoraan.

Lapselle on tärkeää, että vanhempi kuuntelee lukuläksyn. Kuva: Karoliina Marttala

Lukuläksy pitää ennättää kuunnella

Laura Sorsa sanoo, että parhaiten vanhemmat voivat tukea lapsensa koulunkäyntiä olemalla kiinnostunut siitä.

– Miten päivä meni, kenen kanssa leikit, mitä tuli läksyksi, mitä oli ruokana. Ihan näitä arkisia asioita.

Hänen mukaansa lapselle on äärimmäisen tärkeää, että vanhempi kuuntelee lukuläksyn, vaikkakin ensimmäiset läksyt ovat vain pelkkiä äänteitä.

– Mutta se on tosi tärkeää lapselle, että vanhempi kuuntelee sen 15 minuuttia. Vanhemman ei tarvitse opettaa, mutta olla vieressä tukena tsemppaamassa ja kannustamassa.

Mahdollisuus ihmettelyyn

Sorsa sanoo nauttivansa pikkuisten opettamisesta. Hänen mukaansa ekaluokkalaisten kanssa on ihana ihmetellä asioita. Ihmettelyn kohteena voivat olla hyvinkin arkiset asiat, kuten luokassa oleva kärpänen.

– Ihmetellään yhdessä kaikenlaisia asioita. Tärkeää on myös, että oppimisen ilo säilyy ja opitaan se, että mokata saa. Kaikki tekevät virheitä, se ei haittaa.

Lisää aiheesta