Ihmiset 

Dartsin noste heijastuu Meri-Lappiinkin – Raja DC:ssa tikka lentää ja juttu luistaa

Lajin harrastamisen suosio on ollut selkeästi nousussa runsaan 1,5 vuoden ajan.

Etualalla tikkaa heittävä Juho Toppala on napannut junioiren SM-pronssia. Tavoitteena on kirkastaa mitalia kultaiseksi. Taustalla Markus Mört ja Asko Lohiniva. Kuva: Karoliina Marttala

Karoliina Marttala

Dartsin kasvanut suosio näkyy myös Meri-Lapissa. Tornioon on perustettu uusi seura reilu vuosi sitten ja myös Kemin seurassa harrastajamäärä on kasvanut.

Tornion Raja DC:ssä on alun toistakymmentä jäsentä ja Kemin Dartsissa puolestaan vajaa 20.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Meillä on tullut aika monta uutta jäsentä viimeisten 1,5 vuoden aikana. Naisia seurassa on kolme, sanoo Team Darts Kemi ry:n puheenjohtaja Mikko Karhu.

– Ouluun kun mennään, niin siellä harrastajamäärä on jo vähän räjähtänyt. Seurojakin on puolikymmentä, Raja DC:n Markus Mört lisää.

Suomen Dartsliiton toiminnanjohtaja Veijo Viinikka näkee lajin suosion kasvuun kaksi tärkeää tekijää; suomenkielisten selostusten alkamisen Viaplaylla ja uuden kisailunet-palvelun. Suomessa on tällä hetkellä noin 10 000 harrastajaa ja 1200 lisenssipelaajaa.

– Me on saatu lisättyä tietoisuutta ja lajin tunnettavuutta suomenkielisen selostusten avulla. Selainpohjainen kisailunet on ehkä koko Suomen dartshistorian mullistavimmista keksinnöistä, Viinikka toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Päässälasku on historiaa

Tablettikäyttöinen järjestelmä on madaltanut harrastamisen aloittamisen kynnystä, koska laskeminen ja kirjaukset voidaan hoitaa digitaalisesti ja reaaliaikaisesti. Aikaisemmin häviöllä olevan kilpailijan on pitänyt laskea tulos päässä ja kirjata se käsin taululle.

– Se on laskenut aloittamisen kynnystä paljon, koska se on aika paineistettu tilanne, jos on kokeneita heittäjiä ja yrität pärjätä laskijana, Riku Juusola sanoo.

Harrastajien mukaan laji tavoittaa myös aiempaa laajemmin, koska kisoja pystyy seuraaman ohjelman kautta livenä ympäri Suomen.

Tuoreella Raja DC:lla on uuden karheat tilat Kemintiellä Putaalla. Aiemmin kerhotilat sijaitsivat Kippari-baarissa Puuluodossa, mutta se koettiin hieman syrjäiseksi paikaksi eikä harjoittelemaan päässyt kuin kerran viikossa. Nyt tilanne on toinen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tulee treenattua joka päivä sekä kotona että uudessa harjoitustilassa. Tänne voi tulla harjoittelemaan koska haluaa, kerhotilassa paikan päällä olevat harrastajat kertovat.

Aktiivisia harrastajia

Torniolaisseurassa on aktiivista porukkaa ja dartsia harrastetaan tosissaan. Seura järjestää itse viikkokisoja ja kulkee myös naapuriseurojen järjestämissä kisoissa, muun muassa Kemissä, Oulussa ja Rovaniemellä.

Darts-liitto järjestää kerran kuussa ranking-kisoja ympäri Suomen, joihin jokainen voi osallistua omana itsenään.

– Niissä käydään sen mukaan, miten saadaan porukkaa kasaan. Aika aktiivista on, lähes viikoittain tulee kisailtua, Markus Mört sanoo.

SM-liigaa heitetään puolestaan neljän hengen porukalla. Torniolaiset ja kemiläiset ovat kolmannessa divarissa, tavoitteena on nousta kakkoseen.

Tablettikäyttöinen pistelaskujärjestelmä on yksi isoimmista lajin suosion kasvuun vaikuttaneista tekijöistä. Heittoetäisyys on 2,37 metriä taulun etureunasta. Kuva: Karoliina Marttala

Väärin ei voi heittää

Dartsia kuvataan matalan kynnyksen lajiksi. Liiton toiminnanjohtajan mukaan heittäjän ei tarvitse olla huippulahjakas urheilija, liikunnallisesti lahjakas tai fitness-mitoissa ollakseen lajin parhaimmistoa Suomessa tai maailmalla.

Tästä on kyse

Raja DC

Torniolainen Darts-seura.

Jäseniä 11.

Järjestää viikkokisoja keskiviikkoisin klo 18.

Kerhotilojen osoite on Kemintie 8

Harrastukselle ei ole ala- eikä yläikärjaa.

Naisille ja junioreille omat sarjat.

Yhteydenotot: Markus Mört 045 354 5522 tai Riku Juusola 040 712 3034

Harrastaminen edellyttää hyvää silmän ja käden koordinaatiota sekä matikkapäätä. Kilpaillessa myös psyykkinen puoli on isossa roolissa, keskittymiskyky ja ulkopuolisen melun poissulkeminen ovat avainasemassa.

– On eri asia osallistua kilpailuihin kuin heittää kotona yksin, seura-aktiivi Robert Nordlund huomauttaa.

– Väärin ei voi kukaan heittää. Tiettyjä lainalaisuuksia on, jolloin heitto on helpompi pitää kasassa, Riku Juusola lisää

Dartsin harrastaminen on edullinen harrastus. Hyvät tikat saa edullisimmillaan hankittua alle 30 eurolla. Harrastajat kuitenkin tunnustavat, että nälkä kasvaa syödessä ja tikkojen kanssa intoutuu hifistelemään.

– Jokaisesta tikasta pystyy muuttamaan mieleisensä. Painot, muodot, perät ja sulat pystyy vaihtamaan, Toni Toppala kertoo.

Lajin suosiosta kertoo sekin, että tikkoja on hyvin saatavilla myös marketeissa.

Lajin muuttunut imago

Lajin juuret ovat Englannin pubeissa, joissa tikkaa yhä monin paikoin heitetään. Esimerkiksi Kemissä seuran harjoituspaikka on ravintola ChillOutissa.

– Paikka voi vaikuttaa myös lajin aloittamisen kynnykseen, Mikko Karhu pohdiskelee.

Veijo Viinikka huomauttaa, että darts on Suomen olympiakomitean alainen lajiliitto.

– Pubipelaaminen ja huippudarts ovat kuitenkin kaksi eri asiaa. Dartsia ei enää mielletä pelkkään kaljanjuomiseen, tästä on tullut salonkikelpoisempi laji kuin mitä se on ollut esimerkiksi viisi vuotta sitten, Viinikka toteaa.