Classic Motor Meet on Haaparannalla järjestettävä kansainvälinen suurtapahtuma, joka kokosi viime vuonna kolmen päivän aikana jopa 10 000 vanhojen autojen ystävää yhteen.

Classic Motor Meet täyttää Haaparannan vanhoilla autoilla heinäkuussa

Suurtapahtumaan saapuu väkeä ympäri Skandinaviaa

Haaparannalla tarjoutuu jälleen mahdollisuus ihailla toinen toistaan upeampia vanhoja autoja nauttien samalla kansainvälisestä tunnelmasta. Jo yli kymmenen vuoden ajan järjestetty Classic Motor Meet valloittaa 13.–15. heinäkuuta Haaparannan rantapuiston.

Classic Motor Meet- yhdistyksen sihteeri Ove Niva kertoo, että tapahtumaan odotetaan tänäkin vuonna runsain mitoin vanhoja autoja.

– Viime vuonna tapahtumassa vieraili kolmen päivän aikana noin 10 000 kävijää. Autoja osallistui 1000 kappaletta, Niva sanoo.

Kansainväliseen Classic Motor Meet –tapahtumaan odotetaan väkeä Suomesta, Ruotsista ja Norjasta.

– Autoja tulee Tukholmasta, Tromssasta ja Suomesta aina Etelä-Suomea myöten. Myös Norjan Bergenistä on vieraillut porukkaa, Niva mainitsee.

Suomalaisille tarjoutuu hyvä tilaisuus viettää Haaparannalla useampikin päivä tapahtuman yhteydessä, ja hyödyntää samalla Ruotsin kruunun tämän hetken edullista kurssia. Majoitusvaihtoehtoja on useita. Tapahtumaan voi osallistua omalla autolla, tai tulla vain katsomaan ja tunnelmoimaan.

Haaparannan keskustan rantapuisto tarjoaa kauniin miljöön vanhojen autojen ihailuun.

Tapahtumapaikkana Haaparannan ranta tarjoaa vanhojen autojen ystäville upean miljöön. Tornionjoki, näkymät Suomeen ja sijainti keskellä kaupunkia. Haaparantaa on kehuttu Ruotsin kauneimmaksi autoilun tapahtumapaikaksi.

– Se on monelle eksotiikkaa, kun katsoo yli joen ja näkee naapurimaan, Niva sanoo.

Tapahtuman yhteydessä järjestetään myös Tornedalsrally, jossa ajetaan torstaina 13. heinäkuuta parinkymmenen auton voimin Haaparannalta Tornioon, josta letka kulkee Ylitornion sekä Övertorneån kautta takaisin Haaparannalle.

– Monelle kauempaa tulevalle on kiinnostavaa, kun pystyy vierailemaan kahdessa maassa ja ylittämään rajan tällä tavoin, Niva kertoo.

Ei ole väliä saapuuko tilaisuuteen eurooppalaisella, japanilaisella vai amerikkalaisella ajokilla. Riittää että auto on vanha, ennen 1970 –lukua valmistettu.

Luvassa on myös kilpailu, jossa valitaan parhaiten auton tyyliin ja sen vuosimalliin sopiva asukokonaisuus.

– Ihmiset ovat pukeutuneet biiliinsä sopiviin asuihin eli ajan henkeen, mikä tarjoaa hauskaa katsottavaa vierailijoille, Niva toteaa.

Autojen ihailun lisäksi luvassa on hauskaa ohjelmaa.

– Meille on tärkeää, että kaikki tuntisivat itsensä tervetulleiksi, ja sen vuoksi juonnot tapahtuvat kaksikielisesti eli suomeksi ja ruotsiksi. Jokainen pysyy kärryillä, että mitä seuraavaksi tapahtuu, Niva mainitsee.

Saattaapa keskellä upeiden autojen päästä todistamaan myös vihkivalaa. Ruotsin kirkko halusi osallistua tapahtumaan.

– Hoitamalla Haaparannan seurakunnassa paperit etukäteen kuntoon, on siten tilaisuudessa suuren yleisön edessä vihkiminen mahdollista.

Koko perheen tapahtumassa huomioidaan myös lapset. Lapsille on luvassa laatikkoautokilpailu. Kotona rakennetulla autolla voi osallistua kisaan, jossa tuomarit valitsevat voittajat. Tarjolla perheen pienimmille on myös muun muassa kasvojen maalausta. Tapahtumassa on luvassa myös musiikkia.

Suurtapahtuman huomioivat myös ruotsalainen autoiluun keskittyvä Wheels –lehti sekä eurooppalaisiin autoihin keskittyvä Classic Motor.

Ympärivuotisesti Classic Motor Meet työllistää noin viitisentoista henkilöä, mutta tapahtuman aikana se työllistää 60–70 henkeä muun muassa Haaparantalaisten yhdistysten kautta.

Lippujen hinnat ovat torstaina 50 kruunua. Perjantaina sekä lauantaina 100 kruunua. Kolmen päivän rannekkeen ostamalla osallistuu samalla arvontaan, jossa voi voittaa 50 000, 30 000 tai 20 000 kruunua suoraan takataskuun.

Haaparanta täyttyy heinäkuussa entisaikojen tunnelmasta.