Ihmiset 

Bensaa Suonissa moottoritapahtuma

Merilappilainen harrasteajoneuvoseura Main Street Cruisers ry on järjestänyt jo vuosikymmeniä autonäyttelyn näin keväisin.

Tonin Pontiac Le Mans vuodelta 1967 on parhaillaan taka-akseliremontissa. Auto löytyi Ruotsista 2020. Toni on jo uusinut Pontiacin moottorin ja vaihteiston Kuva: Petri Ruokamo

Main Street Cruisers ry on vuonna 1984 perustettu merilappilainen harrasteajoneuvokerho. Yhdistyksen toiminnan tarkoitus on harrasteajoneuvokulttuurin edistäminen Meri-Lapin alueella, ja tämän tavoitteensa eteen kerho on järjestänyt harrasteajoneuvonäyttelyitä -- koronavuosien taukoa lukuunottamatta -- joka kevät vuodesta 1985 saakka.

Näyttelyllä on oma vankka paikkansa alueen tapahtumatarjonnassa ja se kerää vuosittain yhteen ajoneuvoharrastajia sekä lajista kiinnostuneita myös lähikuntien alueelta. Kerho on historiansa aikana järjestänyt myös esimerkiksi kiihdytyskilpailuja, huippunopeusajoja ja harrasteajoneuvokokoontumisia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kerhotilat sijaitsevat Keminmaassa ja ne tarjoavat harrasteajoneuvojen säilytys- ja rakentelutilaa kerhon jäsenille. Talvisin on vuokrattu myös moottoripyörien säilytystilaa kerhon ulkopuolisille.

Nuorempia, uuden polven harrastajia

Alkujaan elintarvikekauppana toiminut rakennus ostettiin kerholle vuosituhannen alussa ja remontoitiin vastaamaan autokerhon tarpeita. Säilytys- ja rakennustilojen lisäksi kerholta löytyy tietysti sauna ja viihtyisä baari, jossa Toni, Antti ja Pauli vaihtavat kuulumisia. Kuva: Petri Ruokamo

Kerhon jäsenmäärä on pitkään pyörinyt 50–60 henkilön välillä, ja vuosikymmenten mittaan on kerhon toiminnassa ollut mukana iso joukko alan harrastajia. Muutamia aivan alkupään jäseniäkin on yhä tallella, mutta viime vuosina kerho on saanut jäsenikseen myös paljon uusia nuoremman polven harrastajia. Tätä porukkaa edustavat Kemiläiset kaverukset Antti Vilmi, Toni Hiekkaranta ja Pauli Parpala.

–Kemin amerikanautonäyttelyissä olen käynyt jo 4-5 -vuotiaasta saakka useina vuosina isän auto- ja pappamopoharrastuksien mukana, muistelee Antti omaa taustaansa näyttelyyn liittyen.

–Nuorempana mulla oli mikroauto näytillä 2000-luvun alkupuolella Junkohallin näyttelyssä. Se jäi mieleen, koska siellä oli poikaselle kovasti uutta nähtävää; rodeja, muskeliautoja ja siipijenkkejä ympäri Suomea, kertaa puolestaan Toni omia varhaisimpia näyttelymuistojaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Paulin harrasteauto on Pontiac Firebird Trans Am GTA vm.1991. Automalli on monille tuttu Ritari Ässästä.

Pauli sen sijaan tunnustaa heränneensä lajiin vasta viime vuosina, kaverin innoittamana: – Kerholla tuli pyörittyä jo ennen liittymistä, sanoisinpa, että “Antin (Vilmi) vika”. Vierestä olen seurannut harrastusta ja se sai innostumaan lajista ja hankkimaan oman jenkkiauton. Kerhosta olen saanut paljon tietotaitoa, apua ja tutustunu huipputyyppeihin.

Samanhenkinen seura sekä kokeneempien harrastajien neuvot ovat myös Antille ja Tonille tärkeitä, kerhon tarjoamien harrastetilojen lisäksi. Kerhon jäsenet käyvät usein yhdessä alan tapahtumissa ja toisinaan niihin myös ajellaan pitkässä harrasteautoletkassa.

Useilla harrastajilla on enemmän kuin yksi harrasteajoneuvo. Antin toinen silmäterä on Chevrolet Caprice vuosimallia 1991. Siisti alkuperäiskuntoinen auto tullaan mahdollisesti museokatsastamaan lähiaikoina. Se toinen on vuosimallin 1963 Ford Galaxie, jota rakennetaankin vähän rankemmalla kädellä. Kuva: Petri Ruokamo

Autoharrastus on Meri-Lapissa ollut pitkään varsin suosittua. Alueellamme valmistuu harrasteajoneuvoja, jotka noteerataan alan lehdissä ja palkitaan näyttelyissä aina ulkomaita myöten. Tänäkin vuonna näyttely tarjoaa kävijöilleen erittäin tasokkaan kattauksen harrasteajoneuvoja, jotka valtaosin ovat paikallisten harrastajien rakentamia.

Tällä kertaa näyttely järjestetään ilmaistapahtumana yhteistyössä Wetterin kanssa. Kannattaa tulla paikalle, ajoneuvoharrastuskipinä saattaa iskeä keneen tahansa vauvasta vaariin. Tervetuloa!

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tapahtuma järjestetään 20.toukokuuta klo 11-17 Wetterillä Kemissä.