Kulttuuri

Bengt Pohjasen muotokuva paljastettiin Torniossa – ”On hyvä, että kuvassa on kirja ja baskeri”

Taiteilija valmistelee parhaillaan oopperalibrettoa.

Bengt Pohjanen on tyytyväinen muotokuvaansa. Kuva: Jyri-Jussi Rekinen

Tornionjokilaaksoisen taiteilija Bengt Pohjasen muotokuva paljastettiin Tornion Rajalla-kauppakeskuksessa torstaina. Muotokuvan on valmistanut Tornionjokilaaksosta alun perin kotoisin oleva Jouko Alapartanen.

– Tämä on suuri yllätys minulle. Ensinnäkin se, että Jouko alkoi tehdä muotokuvaa. Kun sitten näin sen, tulimme vaimoni kanssa hyvin iloisiksi. Huomasin, että olen kuvassa äitini näköinen. On hyvä myös, että kuvassa on kirja ja baskeri, Pohjanen tuumaa.

Hän kuvailee, kuinka nuorena miehenä hän päätyi päähinettä valitessaan baskeriin. Se on ollut osa Pohjasen olemusta yli 60 vuotta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Olin Haaparannassa lukiossa ja kuljin paljon Torniossa 60-luvun alussa. Minusta oli tulossa runoilija. Monella runoilijalla oli baskeri päässään ja piippu sekä viinipullo. Hankin heti baskerin ja ostin piipun sekä tupakkaa. Kävin sitten Suomen puolella ja sain sieltä hankittua viinipullon, vaikka olin 16-vuotias, Pohjanen muistelee.

Kveeniooppera on tulossa

Taulussa oleva kirja kuvaa Pohjasen mukaan hänen esikoisteostaan Och fiskarna svarar Guds frid vuodelta 1979.

– Se on ruotsinkielinen romaani, mutta kirjoitin silloin jo myös suomeksi ja meänkielellä. Muutama vuosi sen jälkeen ilmestyi ensimmäinen meänkielinen romaanini, Pohjanen sanoo.

Parhaillaan työn alla on oopperalibretto Kveenikansa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kveenit ovat polttava aihe ainakin Ruotsissa. Olen kirjoittanut aiheesta myös romaanin Faravidin maa. Sen pohjalta tehdään nyt ooppera, joka saa ensi-illan puolentoista vuoden kuluttua, Pohjanen kertoo.

Kaj Chydenius on säveltänyt Pohjasen teksteihin lukuisia lauluja

Musiikin oopperaan säveltää Kaj Chydenius. Häneltä on valmiina teokseen 15 laulua, ja lisää on tulossa.

– Chydenius on säveltänyt minun teksteihini jo toistasataa laulua. Kveenioopperan valmiit laulut ovat hyvin kauniita, Pohjanen kuvailee.

Bengt Pohjasen muotokuvan paljastustilaisuus ei jäänyt maailmassa ainoaksi laatuaan. Joulukuun alussa muotokuva paljastetaan uudelleen Haaparannan kirjastossa, jossa Ruotsin televisio taltioi tapahtuman.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä